NOVO LICE NA POPISU

NA SVOJ FACEBOOK PROFIL LIJEPIO TUĐE UVREDE NA RAČUN PLENKOVIĆA, PA MU NA VRATA POKUCALA POLICIJA Vojni invalid tri sata proveo na ispitivanju

 Hanza Media, Facebook

Dario Matošević Carkov, 44-godišnji hrvatski ratni vojni invalid iz Nove Gradiške, novo je ime na policijskom popisu onih koji su zbog objava komentara o premijeru Andreju Plenkoviću pozvani na obavijesni razgovor.

No, Carkov se vrlo brzo vratio svojoj kući i na njegovu sreću nije uhićen poput 21-godišnjeg A. J., hrvatskog državljanina na privremenom radu u Austriji kojeg je policija zbog komentara na premijerov račun uhitila kada se pojavio u Zagrebu na godišnjem odmoru. U slučaju hrvatskog branitelja iz Nove Gradiške, naime, nije se radilo o komentarima koje je osobno napisao, nego je samo sublimirao brojne, na jednoj Facebook stranici objavljene komentare na račun predsjednika Vlade, kopirao ih i zatim 9. lipnja zalijepio na svoj Facebook profil, a potom mu je policija pokucala na vrata 18. lipnja.

- Došla su dvojica službenika u uniformi i jedan inspektor u civilu s pozivom na obavijesni razgovor u policijsku postaju. Znao sam što trebaju pa iako nisu imali nalog, pristao sam otići s njima. Tamo sam im rekao da sam, nezadovoljan trenutnom političkom situacijom, kao uostalom i mnogi drugi u Hrvatskoj, na svojem profilu objavio tuđe komentare - ispričao nam je Matošević Carkov, inače i književnik i slikar, koji je dosta aktivan na društvenim mrežama, jer smatra da mora koristiti slobodu govora kako bi iznosio svoje stavove.

- Naravno, protivnik sam mržnje i vrijeđanja i nikada na to ne bih poticao. U konkretnom slučaju problem je bio u tome što neke komentare omaškom nisam stavio u navodnike pa je ispalo da je to moj komentar i stav, a sigurnosne službe procijenile su da je riječ o prijetnji upućenoj visokom državnom dužnosniku koji je u kategoriji štićene osobe pa me je trebalo provjeriti. Izgledalo je, naime, da su to moji komentari i citati. No, u razgovoru s policijom, koji je trajao od 19.30 do 22.30, objasnio sam im što sam zapravo učinio pa su policijski službenici zaključili da za prijetnju nema osnovane sumnje, zbog čega sam pušten kući i nisam procesuiran - rekao je Matošević Carkov, dodajući i da stranice s koje je kopirao komentare na svoj zid više nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:15