SLAVICA POLANČEC IPAK MOŽE NA SUD

NAJSTARIJA PREVARANTICA Djelatnica suda vidjela baku Slavicu sređenu u gradu pa joj opet sude

 Damir Krajač/CROPIX

Najstarija optuženica na hrvatskim sudovima, Slavica Polančec (81), protiv koje se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu vodi više postupaka zbog preprodaje stanova, ipak može sudjelovati na suđenjima, no tijek rasprave mora se prilagoditi njezinim potrebama.

Zaključio je to vještak neuropsihijatar dr. Željko Marinić, koji je Slavicu Polančec nenajavljeno posjetio u njezinu domu da bi se uvjerio je li joj se zdravstveno stanje poboljšalo. Naime, dr. Marinić je nakon pregleda optužene Polančec u svibnju zaključio da je njezino stanje nakon pretrpljenih moždanih udara i operacije kuka toliko loše da ne može dolaziti na sud, a u nalazu je napomenuo kako ne treba očekivati da će joj se stanje poboljšati. To je dovelo u pitanje tri postupka koja se protiv nje trenutno vode iako su dva već pred završetkom.

Dojava da obrađuje vrt

Kada ju je tada u domu obišao i sudac Nenad Lukić, nije s njim mogla razgovarati, a suca i vještaka pitala je tko su oni i jesu li je došli uhititi. Međutim, suci su tada počeli dobivati anonimne dojave kako se Slavica Polančec normalno kreće i obrađuje svoj vrt.

Vrhunac je bio kada ju je jedna djelatnica suda vidjela sređenu u šetnji gradom. Stoga ju je vještak nenajavljeno posjetio i zaključio kako joj se stanje bitno poboljšalo pa će se uskoro vratiti na optuženičku klupu.

Slavicu Polančec u jednom predmetu tužiteljstvo tereti da je zajedno s pravnikom Krešom Matićem prevarila desetak osoba te da se preprodajom gradskih stanova domogla više od 500.000 kuna.

Prijeti joj devet godina

Za nju je predložena kazna od čak devet godina zatvora. Predmet je došao do samog kraja, no ne može se završiti bez njezine nazočnosti. U drugom predmetu optužena je da je na kupoprodajnom ugovoru krivotvorila potpis vlasnice stana na Pantovčaku od 60-ak kvadrata, što su nakon smrti vlasnice otkrili njezini nasljednici. Treća optužnica tereti je također za prijevaru.

Inače, Polančec u svom dosjeu ima čak 61 kaznenu prijavu, a do sada je protiv nje donesena jedna osuđujuća presuda. Naime, 2010. godine nepravomoćno je dobila godinu dana zatvora jer je s krivotvorenom punomoći za 95.000 eura pokušala prodati stan u centru grada u Krajiškoj ulici čiji vlasnik Milutin M. živi u Beogradu. Prijevaru je otkrila kći vlasnika koja je u novinama uočila oglas za prodaju.

Negirala pa se pokajala

Iako je prvotno na sudu tvrdila da je lažno optužuju, na kraju je priznala djelo i pokajala se pa je dobila blažu kaznu. U tom je predmetu bio optužen i poznati beogradski odvjetnik Branimir D. Gugl, koji je svojedobno u Haagu branio i bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kao i njegov pripravnik iz kancelarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:04