NAJSTARIJA HRVATSKA OPTUŽENICA

U ponedjeljak je veselo ćaskala na kavi, u utorak nije mogla na sud

 Damir Krajač/CROPIX

Iako je dan ranije u kafiću u centru grada, poznatom okupljalištu odvjetnika i sudaca, mirno ispijala kavu i dogovarala strategiju obrane, najstarija hrvatska optuženica i pravomoćno osuđivana prevarantica Slavica Polančec (80) ipak se jučer nije pojavila na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu .

Trebalo joj je početi suđenje zbog još jedne prevare s gradskim stanovima i zemljištima, no umjesto u sudnici, Polančec je završila u Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan u Jankomiru.

Hitna intervencija

Naime, sucu Nenadu Lukiću odvjetnik Slavice Polančec rekao je da ga je ženska osoba obavijestila da su tijekom jutra u domu optuženice u Samoboru bili liječnici Hitne medicinske pomoći da bi intervenirali, a u njezinoj je kući bila i policijska ekipa. Međutim, odvjetniku Emiru Midžiću ta žena nije objasnila zbog čega je zatražena liječnička intervencija ni kakvo je zdravstveno stanje optužene Polančec.

Sucu Lukiću nije preostalo ništa drugo nego da odgodi početak suđenja, s tim da Polančec u roku od osam dana mora dostaviti medicinsku dokumentaciju zašto nije došla na raspravu. Tu će dokumentaciju pregledati i sudski vještaci, neuropsihijatar dr. Željko Marinić i liječnik opće medicine. Ako se utvrdi da je ipak bila sposobna doći na sud, na iduću će je raspravu dovesti policija.

Neslužbeno doznajemo da je Polančec liječnicima koji su došli na intervenciju rekla da su joj u kuću došle nepoznate osobe koje su je htjele opljačkati pa su liječnici pozvali policiju.

No nakon razgovora s Polančec, ali i njezinim susjedima, nisu utvrdili elemente nikakvog kaznenog djela. Optužena Polančec nakon toga je odvedena u Psihijatrijsku bolnicu.

Prevaren poduzetnik

Je li to još jedan manevar iskusne prevarantice da bi izbjegla suđenje ili joj se zdravstveno stanje jako pogoršalo, tek će se utvrditi. Podsjetimo, na Općinskom kaznenom sudu protiv Polančec vode se postupci zbog milijunskih prijevara koji su neke vrijeme mirovali zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, kada ju je nenajavljeno posjetio u njezinu domu, vještak neuropsihijatar zaključio je kako je prevarantica ipak sposobna dolaziti na sud. Tako je prije desetak dana ipak okončan jedan postupak protiv nje i izrečena joj je uvjetna osudu, a protiv nje se vode još dva postupka.

U ovom, najnovijem, tužiteljstvo je tereti da je prevarila poduzetnika Vladimira K. kojem je uzela oko 1,1 milijun kuna i još 49.000 eura. Obećala mu je da će mu za taj novac srediti kupnju “gradskih stanova” u Trpimirovoj i Jurišićevoj ulici, te u Crnčićevoj i u Cvjetnom naselju, ali i zemljišta na elitnim lokacijama na Pantovčaku, Bukovcu i Radničkom dolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:21