DIONICA SMRTI NA A3

Naša najopasnija autocesta: Ondje su poginuli Toše i Lambaša, a 2019. sve je šokirala smrt dviju curica

Dvije osobe poginule su jutros u prometnoj nesreći na autocesti između Novske i Okučana

U lipnju 2019. kamion je na odmorištu pregazio dvije djevojčice. Par tjedana kasnije u bolnici je preminula još jedna djevojka (28)

 Damir Krajač/Cropix

Dvije osobe poginule su u prometnoj nesreći u četvrtak ujutro na autocesti između Novske i Okučana. U nesreći koja se dogodila oko 7,15 sati na autocesti A3 jug sudjelovali su teretno i osobno vozilo.

Posljednja je to u nizu prometnih nesreća koje su se dogodile na toj dionici druge po duljini autoceste u RH koja vodi od Bregane preko Zagreba i Slavonskog Broda, tj. Posavine do Lipovca na granici sa Srbijom.

image

Dvije osobe su poginule u sudaru automobila i teretnog vozila na autocesti A3 između Novske i Okučana (7.3.2024.)

Nenad Opačak/Cropix
image

Dvije osobe su poginule u sudaru automobila i teretnog vozila na autocesti A3 između Novske i Okučana (7.3.2024.)

Nenad Opačak/Cropix
image

Dvije osobe su poginule u sudaru automobila i teretnog vozila na autocesti A3 između Novske i Okučana (7.3.2024.)

Nenad Opačak/Cropix

Kako smo nedavno pisali, riječ je o našoj najprometnijoj, ali i najopasnijoj autocesti.

U slijetanju autobusa s Kosova poginulo 10 osoba

Kad je riječ o sigurnosti prometa, prema podacima PU brodsko-posavske, između Nove Gradiške i Sredanaca od 2018. do kraja 2023. godine dogodilo se ukupno 712 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 19 osoba.

Pritom se deset smrtnih slučajeva odnosi na jednu prometnu nesreću iz srpnja 2021. kad je u slijetanju autobusa s Kosova poginulo čak deset osoba.

No lani je na toj dionici u četiri odvojene nesreće poginulo šest osoba, a čak tri od te četiri nesreće dogodile su se kod Nove Gradiške, između 162. i 164. kilometra autoceste. U njima je život izgubilo petero ljudi, od kojih troje u jednoj nesreći koja se dogodila u srpnju.

image

U slijetanju autobusa s Kosova 2021. godine poginulo je čak deset osoba

Vlado Kos/Cropix

Četiri strana državljana su izgubila život dok ih je 17 spašeno u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u ožujku 2023. na autocesti A3 nadomak Okučana. Kako smo tada izvijestili, 24 strana državljanina (četiri maloljetnika, dvije žene i 18 muškaraca), pod nerazjašnjenim okolnostima i na neutvrđenom mjestu, ukrcala su se pod okriljem noći u šleper s poluprikolicom srbijanske špediterske tvrtke Magazin Šped. Bili su uvjereni da su na korak do boljeg života o kojem su godinama sanjali. No njihove snove, dok su se skrivali u nehumanim uvjetima među balama papira tetrapaka, prekinula je stravična prometna nesreća...

Šokantna nesreća iz lipnja 2019.

U blizini se dogodila i šokantna nesreća u kojoj su u lipnju 2019. na odmorištu život izgubile dvije 14-godišnje djevojčice i jedna djevojka (28). Nesreća se dogodila također na autocesti A3, na odmorištu samo nekoliko kilometara prije Novske u smjeru Zagreba. Kamion zagrebačke tvrtke Marin promet ušao je u odmorište kako bi vozač natočio gorivo.

No, umjesto da se zaustavi na benzinskoj postaji, kamion nakrcan stotinama vreća cementa protutnjao je pokraj benzinske, nastavio se nekontrolirano kretati udesno i krenuo prema parkiralištu gdje se nalazila veća skupina djece. Osnovnoškolci iz Dalja stali su predahnuti na svom putu prema Svetom Filipu i Jakovu kamo su putovali na ekskurziju. - Bilo je užasno. Djeca su se doslovce bacala po podu kako bi izbjegla kamion koji je jurio bez kontrole - ispričao je jedan od očevidaca.

Pet tjedana od tragedije u kojoj su život izgubile 14-godišnjakinje iz Dalja stravičnim ozljedama u brodskoj bolnici podlegla je i treća osoba. Za razliku od nerazdvojnih školarki Ive i Renate koje su autobusom s učiteljima organizirano išle na more, preminula Ivana Babić (28) je minibusom putovala za Njemačku...

Nesreću skrivio glumac Emir Hadžihafizbegović, poginuo Proeski

Na dijelu autoceste A3 kod čvora Novska 2014. godine, u prometnoj je nesreći sudjelovao i poznati bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović. On je 2016. proglašen krivim i osuđen na jednu godinu zatvora, uz rok kušnje od četiri godine jer je skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom 12. listopada 2014. godine na autocesti A3 kod mjesta Bročice. U toj nesreći je smrtno stradala 63-godišnja Anica Kuduz iz Zagreba. S njom je u trenutku nesreće bila i njezina 26-godišnja kći, poznata manekenka Lana Kuduz.

Na istoj dionici autoceste, u blizini Nove Gradiške, 2007. godine život je izgubio čuveni makedonski pjevač Toše Proeski.

Kobnog 16. listopada 2007. godine oko 6 sati i 20 minuta pjevačev vozač Georgij Georgijevski izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u prikolicu tegljača. Toše je poginuo na licu mjesta. Imao je samo 26 godina.

I glumica Dolores Lambaša također je izgubila život na istoj autocesti 2013., ali nešto dalje od mjesta na kojem je poginuo Proeski.

Glumica je preminula od ozljeda koje je zadobila u teškoj prometnoj nesreći blizu čvora Sredanci u srijedu ujutro. Nakon nesreće u kojoj su ozlijeđeni glumac Stojan Matavulj, s kojim je bila u vozilu, te vozač drugog automobila, Lambaša je hitno prebačena u bolnicu dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, gdje je hitno operirana, ali ozljede su bile preteške...

Naša najprometnija autocesta

A3 je najprometnija autocesta u Hrvatskoj. Samo prošle godine njome je prošlo 21,917.586 vozila, što je 32,45 posto ukupnog prometa vozila na našim autocestama. Dodatni problem na A3 je velik promet teretnih vozila kojih je lani zabilježeno čak 3,543.451, što je udio od 16,17 posto u ukupnom broju vozila.

- Upravo je to najveći problem na A3 jer teretna vozila jako oštećuju kolnik, a to pogotovo dolazi do izražaja ako su pretovarena. Neka istraživanja pokazala su da jedno pretovareno vozilo oštećuje kolničku konstrukciju ekvivalentno kao i 10.000 automobila. U takvim se uvjetima pojavljuju oštećenja na kolniku, tzv. kolotrazi, zbog čega se mora smanjiti ograničenje brzine, pa ljudi više voze pretjecajnom trakom zbog komfora, a time, prema zakonu, čine prekršaj - rekao je izv. prof. dr. Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:39