STRAVA NA ODMORIŠTU

HRVATSKA OPLAKUJE DJEVOJČICE ČIJI SU ŽIVOTI UGAŠENI U TRENU 'Djeca su se doslovce bacala po podu kako bi izbjegla kamion koji je jurio bez kontrole'

 
 Damir Krajač / Hanza Media

Dvije su 14-godišnjakinje ostale na mjestu mrtve, jedna je djevojka zadržana na Odjelu kirurgije novogradiške bolnice, a druga se zbog teških ozljeda mozga bori za život u bolnici u Slavonskom Brodu i stanje joj je nestabilno.

Epilog je to teške i zasad neobjašnjive prometne nesreće koja se jučer nešto prije 10 sati dogodila na autocesti A3, na odmorištu samo nekoliko kilometara prije Novske u smjeru Zagreba. Kamion zagrebačke tvrtke Marin promet ušao je u odmorište kako bi vozač natočio gorivo.

No, umjesto da se zaustavi na benzinskoj postaji, kamion marke MAN nakrcan stotinama vreća cementa protutnjao je pokraj benzinske, nastavio se nekontrolirano kretati udesno i krenuo prema parkiralištu gdje se nalazila veća skupina djece. Osnovnoškolci iz Dalja stali su predahnuti na svom putu prema Svetom Filipu i Jakovu kamo su putovali na ekskurziju.

- Bilo je užasno. Djeca su se doslovce bacala po podu kako bi izbjegla kamion koji je jurio bez kontrole - ispričao je jedan od očevidaca.

Tragovi krvi

Kamion je najprije udario u vozilo registarskih oznaka BiH, a potom naletio na četiri osobe. Prizor na mjestu nesreće bio je stravičan.

Beživotna tijela dviju 14-godišnjakinja, kojima nije bilo spasa i koje su preminule na mjestu događaja, ležala su pokrivena vrećama među razasutim teretom iz kamiona. Uokolo su bili tragovi krvi, razbijene sunčane naočale, boce vode... Potresenost se vidjela i na licima policajaca koji su provodili očevid, a koji su široko područje oko mjesta tragedije ogradili trakom.

Stotinjak metara dalje bio je i kamion smrti, MAN s plavom prikolicom. Udaljenost kamiona od mjesta udara svjedoči da se radilo o popriličnoj brzini kojom se kretao, kao i to da se vozač nikako nije uspio zaustaviti. Nakon što je ubio dvije osobe i još dvije ozlijedio, smrskao jedan automobil i oštetio drugi, nastavio je kretanje te srušio tri stabla i kantu za smeće. Tek tada je uspio stati na livadi s desne strane odmorišta, gotovo na ulasku u šumu pokraj autoceste.

Hanza Media
Grafički prikaz nesreće

Višesatnim očevidom rukovodio je zamjenik sisačke općinske državne odvjetnice Mario Miletić.

- Prema dosadašnjem tijeku očevida, vozač teretnog vozila najprije je udario u teretno vozilo Hrvatskih autocesta, nastavio se nekontrolirano kretati prema odmorištu, udario u dva parkirana vozila i pješake. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku i policija poduzimaju daljnje radnje s ciljem rasvjetljavanja okolnosti ove nesreće - rekao je na mjestu događaja Miletić, otkrivši kako su dvije ozlijeđene djevojke u dobi od dvadesetak godina bile iz drugog vozila, odnosno nisu bile dio skupine djece koja je išla na ekskurziju.

Nije bio pijan

Uzrok nesreće zasad nije poznat, no spominje se da su vozaču otkazale kočnice. Umor je isključen kao mogući čimbenik jer je vozač samo sat i pol prije nesreće navodno završio odmor u Županji te se svjež zaputio dalje.

- Vozio sam normalno, skretao sam na pumpu i htio natočiti gorivo. A kad sam stisnuo kočnicu kako bih skroz smanjio brzinu i stao, kočnica nije radila pa sam proklizao kroz pumpu i udario prvo u suncobrane koji su bili tamo... I onda... - pokušavao je u totalnom šoku vozač kamiona, 59-godišnji I. F., opravdati tragediju kojom je zavio više obitelji u crno.

- Prvi dio očevida na mjestu prometne nesreće je završen, a slijedi druga faza koja podrazumijeva razgovor s vozačem i svjedocima. Zasad se još ne može govoriti u uzrocima prometne nesreće jer je kriminalističko istraživanje u tijeku, rekla je Hini policijska službenica za odnose s javnošću Iva Dvorski.

FOTOGALERIJA: Teška nesreća na odmorištu Sjever kod Starog Grabovca

U kobno vrijeme prevozio je u tovarnom prostoru ljepilo za keramiku koje je preuzeo u četvrtak u Beogradu. Prema tvrdnjama predstavnika tvrtke sa zagrebačkog Borovja, u čijem je vlasništvu tegljač, vozač, koji ima 30 godina vozačkog iskustva, odvozio je do mjesta nesreće oko 150 kilometara, navodeći pritom da je noć proveo na odmorištu u Županji odakle se jučer ujutro zaputio prema Zagrebu.

I dok neki spekuliraju da je vozaču pozlilo ili da su mu otkazale kočnice baš kao što to i sam vozač tvrdi, drugi su uvjereni da je neprilagođenom brzinom uletio na prostor odmarališta, pritom čak možda razgovarajući na mobitel pa nije dovoljno obratio pažnju na situaciju ispred sebe. Sumnje u možebitnu alkoholiziranost koja je mogla pridonijeti nesreći su odmah odbačene jer je na mjestu tragedije 59-godišnji vozač prošao alkotest.

Borba za život

Dr. Vedran Gajski, voditelj Odjela kirurgije u Općoj bolnici Nova Gradiška, Jutarnjem je potvrdio da su primili dvije djevojke u srednjim dvadesetima koje su u teškom stanju došle s tridesetak kilometara udaljenog poprišta nesreće.

- Jedna od njih je izvan životne opasnosti te je nakon obrade u stabilnom stanju smještena u bolnicu. Druga djevojka ima jako teške ozljede glave te je njezin oporavak neizvjestan. Nakon obrade upućena je u bolnicu u Slavonskom Brodu na daljnje liječenje - rekao nam je dr. Gajski te dodao kako je teže ozlijeđena djevojka primljena u bolnicu bez svijesti.

Poginule djevojčice zajedno su putovale iz Erduta u školu u Dalj, sjedile u istoj klupi, zajedno su bile i u autobusu kojim su putovale na ekskurziju u Sveti Filip i Jakov... Nažalost, zajedno su i otišle s ovoga svijeta. Renata i Iva, 14-godišnje djevojčice iz Erduta pred kojima se otvarao svijet i neki novi ovozemaljski horizonti, učenice OŠ Dalj, na mjestu su poginule u petak ujutro kada je na njih na odmorištu autoceste kod Novske naletio kamion. Dva mlada života u trenu su ugašena.

Tuga u Dalju

- Nažalost, mogu potvrditi da je OŠ Dalj ostala bez onoga što nam je najvrednije, a to su naša djeca. Način kako se to dogodilo tužan je i žalostan. Naše dvije učenice 7. razreda jutros su s osmijehom otišle na ljetovanje, osobno sam ih sve skupa ujutro ispratio na ovo putovanje, a nažalost neće se vratiti ni nama, a najgore je što se neće vratiti svojim roditeljima kojima i ovim putem izražavam najdublju sućut - rekao je Marko Stanić, ravnatelj daljske škole, nedugo nakon što se pred školsku zgradu parkirao najtužniji autobus u nedavnoj prošlosti ovog mjesta.

Iz njega su izlazila uplakana i žalosna djeca, tinejdžeri koji su samo desetak sati prije s radošću i osmijehom sjeli u isti taj autobus i krenuli na zasluženi odmor na more. Dočekivali su ih njihovi jednako uplakani i tužni roditelji. Suze nitko nije mogao niti želio suspregnuti. Iz autobusa su izišli svi osim Renate i Ive. Nad Daljem i Erdutom nadvila se tuga golema poput Dunava koji pokraj njih teče.

- Bile su nerazdvojne. I sjajno su se nadopunjavale. Iva je bila izvrsna učenica, a Renata samozatajna i dobrodušna, uvijek spremna svakome pomoći - tužnim glasom dodao je ravnatelj.

Vijest od stravičnoj tragediji donijela je neizmjernu tugu i bol u OŠ Dalj, ali i u mjesto Erdut, gdje su živjele dvije djevojčice koje je smrt zadesila na putu koji im je trebao biti ispunjen veseljem i uživanjem na koncu još jedne školske godine. Iako se nesreća dogodila u ranim prijepodnevnim satima, njihove obitelji sve do oko 15.30 sati nisu imale službenu potvrdu. Novinarske ekipe s Renatinim su roditeljima razgovarale oko 14 sati. Majka je bila očajna.

- Zvala sam Renatu na mobitel, nije se javila, zvala sam onda i Ivu, ni ona se nije javljala. Čula sam od kolegice da su moja i njezina kći, Renata i Iva, poginule na mjestu, ali nitko mi ništa službeno ne govori. Molim vas, recite mi, zašto mi nitko ne javlja da znam što mi je s djetetom, žalosno je da ja kao majka ne znam ništa - zavapila je Renatina majka Zorica pred novinarima. Službene informacije nije imala ni Ivina obitelj. No, tuga i očaj na licima tih ljudi sve su rekli.

FOTOGALERIJA: Povratak učenika nakon prometne nesreće kod Novske

Dan žalosti

- Žao mi je što su obitelji morale toliko dugo čekati na službenu potvrdu - rekao je Stanić, koji nije mogao ni želio kriti tugu koju je i sam osjećao.

U danima koji slijede tuga i traume bit će sve veće. Ostala djeca već su na povratku iz Novske počela pokazivati znakove traume kada je autobus stao na jedno odmorište, pa su odmah pitali svoje nastavnike moraju li izići. Inače, neposredno nakon nesreće u kojoj su im poginule prijateljice djeca nisu ni bila svjesna što se točno dogodilo. Kako smo doznali, dio od njih 40-ak, koliko ih je krenulo na put, već je bio u autobusu koji se za koju minutu spremao krenuti prema Zagrebu i dalje prema moru. Na odmorištu su već bili oko 15 minuta. A onda se dogodila nesreća. Nastavnici su odmah svu djecu odveli u restoran u sklopu odmorišta, vrlo brzo onamo su došli i djelatnici Centra za socijalnu skrb pružiti im psihosocijalnu pomoć.

Djeca su u početku mislila da su Renata i Iva negdje zaostale, možda otišle na toalet. Tek su naknadno doznali okrutnu istinu. I njima će sada trebati pomoć. Ravnatelj je za ponedjeljak proglasio dan žalosti u školi i tada neće biti nastave, a od utorka će ondje biti tim za krizna stanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji će biti na raspolaganju učenicima, nastavnicima i roditeljima. Škola, inače, nema svog psihologa, koji im je i bez ovakvih situacija nužan. No, to je neka druga tema. Najavljeno je da će u Općini Erdut cijeli sljedeći tjedan biti u žalosti, jer ovakvu tragediju ne pamte, a za ponedjeljak je proglašen dan žalosti u cijeloj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:46