PROMETNA NESREĆA

HADŽIHAFIZ- BEGOVIĆ OSUĐEN NA GODINU DANA UVJETNO Kći poginule nije htjela da se glumac strogo kazni ukoliko prizna krivicu

Split, 220212.Komemoracija novinaru Slobodne Dalmacije Miloradu Bibicu Mosoru u na splitskoj Pjaci. Nekoliko stotina splicana okupilo se na Narodnom trgu u Splitu na komemoraciji Miloradu Bibicu Mosoru koja se odrzavala u prostoru stare gradske vijecnice.Na slici: Emir HadzihafisbegovicFoto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

SISAK - Glumac Emir Hadžihafizbegović (55) proglašen je krivim u petak na Općinskom sudu u Sisku i osuđen na jednu godinu zatvora, uz rok kušnje od četiri godine. Hadžihafizbegović je proglašen krivim jer je skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom 12. listopada 2014. godine na autocesti A3 kod mjesta Bročice. U toj nesreći je smrtno stradala 63-godišnja Anica Kuduz iz Zagreba. S njom je u trenutku nesreće bila i njezina 26-godišnja kći, poznata manekenka Lana Kuduz.

Očevidom i vještačenjem ustanovljeno je da je poznati glumac prekoračio dopuštenu brzinu, odnosno nije je prilagodio uvjetima u prometu. Kilometrima ispred mjesta nesreće bila su zbog radova na autocesti upozorenja o opasnosti i usmjeravanju prometa u jedan trak, a brzina je bila ograničena na 60 kilometara na sat. Utvrđeno je da je Hadžihafizbegović vozio najmanje 125 kilometara na sat, te je prednjim dijelom vozila udario nesretnu Anicu Kuduz koja je stajala na zaustavnom traku autoceste uz auto njezinog rođaka koji je mijenjao gumu na vozilu.

Osuđen je na blagu kaznu temeljem nagodbe s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku i suglasnosti Lane Kuduz, kćeri poginule Anice Kuduz, koja je još u veljači prošle godine na Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini iskazala kako ne želi da se Hađihafizbegovića strogo kazni, te da pristaje na blagu kaznu ukoliko on prizna krivicu.

Emir Hadžihafizbegović je priznao krivicu, te je sudsko vijeće Općinskog suda u Sisku, pod predsjedanjem predsjednice suda Vere Bubaš izreklo kaznu sukladnu dogovorenoj. Osim priznanja krivice i dosadašnje neosuđivanosti, Hadžihafizbegoviću su kao olakotne okolnosti uzete u obzir činjenice da je netko ranije srušio svjetlosne oznake opasnosti na autocesti, da je vozilo na koje je stajalo na zaustavnom traku bilo neosvijetljeno, da je pokušao kočiti i izbjeći udar u zaustavljeno vozilo, da je poginula žena bila na cesti bez reflektirajućeg prsluka, te da je kćer poginule Lana Kuduz pristala na nagodbu.

Emir Hadžihafizbegović platit će i troškove sudskog postupku u iznosu od 8.247 kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku i Emir Hadžihafizbegović odrekli su se prva na žalbu, te je presuda 11. ožujka postala i pravomoćna.

Po izlasku iz sudnice, Emir Hadžihafizbegović rekao je da je postupak pred hrvatskim istražnim i pravosudnim tijelima bio vrlo korektan, da je legalist, da je priznao krivnju, iskazao žaljenje, da je u cijelom slučaju šutio i čekao pravorijek, te da je za nagodbu u svakom slučaju zaslužna kćer poginule Anice, Lana Kuduz, koja je, prema njemu, prvooštećena u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:07