ŽRTVE CYBER KRIMINALA

NIJEMCI DOŠLI NA ODMOR U ISTRU PA SE ŠOKIRALI 'Rezervirali smo apartman još prije par mjeseci, uplatili smo i predujam, a onda smo ostali na cesti!'

U Poreču je prodan smještaj na adresama na kojima nije bilo apartmana
 Goran Šebelić / CROPIX

Idilično ljetovanje u Istri za jednu 30-godišnju Njemicu i 44-godišnjeg Nijemca pretvorilo se, u najmanju ruku, u nelagodu, i to zato što su, kad su jednom stigli na adresu apartmana koje su akontacijom rezervirali, shvatili kako tih apartmana na toj adresi uopće nema.

Tridesetogodišnja Njemica svoj je apartman u Poreču rezervirala putem internetske stranice e-Bay, internet trgovine. Apartman je izgledao u potpunosti realno, oglas je sadržavao fotografije i opis smještaja, ime vlasnika i adresu. Njemačka državljanka je rezervirala svoj apartman za što je morala platiti predujam od 300 eura, što je i učinila. Nakon nekoliko mjeseci, kad je napokon stigla na ljetovanje u Istru, shvatila je da na adresi i kućnom broju koji je stajao u opisu apartmana ustvari ne postoji nijedan smještaj.

Policija istražuje

To je doživio i 44-godišnji njemački državljanin, ali u Umagu. Isti scenarij, no malo jeftiniji. On je za svoj apartman u Umagu uplatio 200 eura akontacije, ali na adresi apartmana nije bilo.

Nesretni njemački državljani pokušali su stupiti u kontakt s osobama koje su im naplatile akontacije za smještaj, no one se više nisu javljale.

Ogorčeni, sve su odlučili prijaviti policiji. - Istarska je policija primila dvije prijave njemačkih državljana koji su prevareni prilikom iznajmljivanja smještaja za ljetovanje. Riječ je o kaznenom djelu prevare za što je propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina - naveli su u Policijskoj upravi istarskoj.

O počiniteljima ili počinitelju još nema informacija, kriminalistički policajci rade na slučaju, a kako nam kaže struka, riječ je o cyber kriminalu koji je i u turističkom sektoru sve učestaliji.

- Ovo nisu jedini slučajevi, takve su situacije u posljednje dvije godine u Hrvatskoj, na žalost, sve češće - rekao nam je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja. Istaknuo je kako postoji mogućnost da se to događalo i prije, ali nije bilo prijava. A to se događa, kaže nam Pinezić, jer je Hrvatska sve atraktivnija turistička destinacija kako za turiste tako i za prevarante.

Kada govorimo o ovakvim internetskim prevarama, riječ je o cyber kriminalu, koji je u porastu. Najpoznatiji je u trgovini i u bankarstvu, no sve češće i u turizmu, posebice na područjima gdje je veliki turistički promet. Stručnjaci napominju da treba paziti na nekoliko stvari. - Mi preporučamo iznajmljivačima, kako bi se zaštitili, da prvo naprave vlastitu web stranicu i oglase se na službenim portalima javnih sektora poput turističkih zajednica, posebice zato što gosti imaju najviše povjerenja u službene stranice javnih sektora. One su garancija vjerodostojnosti smještaja - naglasio je Pinezić.

Čudni oglasi

Iznajmljivači su uvijek upozoreni da provjeravaju nalazi li se njihov smještaj na sumnjivim internetskim stranicama, mjestima gdje oni sami nisu postavili svoj smještaj. - Većinom se događa situacija da iznajmljivači slučajno saznaju da je njihov smještaj lažno upotrijebljen. Surfajući internetom vide, primjerice, oglas za svoj apartman na čudnim mjestima - rekao nam je Pinezić te istaknuo kako je nemoguće češljati cijeli internet, no potrebna je vrlo visoka doza opreza.

Struka naglašava kako svatko tko sumnja u neovlašteno korištenje njihova apartmana to treba prijaviti policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45