TULUM IZ PAKLA

'NITI JEDNA KAZNA NEĆE BITI DOVOLJNA. MOJU KĆER ČEKA NIZ OPERACIJA' Otac djevojke silovane u Podstrani

Tužiteljstvo je proširilo istragu: Roko Š. (21) je optužen i za kazneno djelo ubojstva
 Božidar Vukičević / CROPIX

SPLIT - Iako se još uvijek ne zna kojim je predmetom student Ekonomskog fakulteta u Splitu Roko Š.(21) silovao i nanio teške ozljede opasne po život 20-godišnjoj kolegici lanjskog studenog u kući u Podstrani, splitsko tužiteljstvo je nakon rezultata kombiniranog vještačenje liječnika sudske medicine i abdominalnog kirurga, odlučilo 'podebljati' Rokovu krivnju.

Istragu su, naime, proširili i na kazneno djelo pokušaja ubojstva obzirom da je vještačenje tijekom tromjesečnih dokaznih radnji kao i toksikološki nalaz prema kojem je Roko imao 1,44 promila alkohola u krvi i da drogu nije konzumirao, pokazali da je mladić, ipak, bio svjestan svih mogućih posljedica pa čak i smrtnog ishoda. O nadopuni istrage tužiteljstvo je pismenim putem izvijestilo i roditelje silovane djevojke.

- Tužiteljstvo mi je uputilo pismenu obavijest o proširenju istrage. Niti jedna kazna nije dostatna, ali neka institucije odrade svoj posao, a moja jedina briga je moje dijete koje je u ovom slučaju samo žrtva. Moja kćer i dalje nije dobro. Psihički je bolje, ali zdravstveno je jako loše. Konstantna bol je prisutna i čeka ju još nekoliko operacija. Oporavak će biti dugotrajan i bolan za sve nas. Ničega se ne sjeća i s jedne strane to je dobro. Ne prati medije i ništa ju ne zanima. A Roko? Po izlasku iz zatvora nije mi se javio. I bolje! A i što bi mi i kazao? On je ionako policiji rekao da se ne sjeća ničega. Ekipa koja se te kobne večeri intenzivno družila, više je nema. Raspalo se sve - ispričao nam je kratko otac silovane djevojke napomenuvši da je sporni predmet zbog kojeg je u konačnici život njegove kćeri visio o koncu, i dalje nepoznat. Stručnjaci su tad utvrdili da su ozljede nanesene nekim rotirajućim mehaničkim predmetom pa se špekuliralo da je u 'igri' bio mikser, međutim, predmetu nema ni traga pa se pretpostavlja da ga je Roko sakrio na vrijeme.

U slučaju da tužiteljstvo podigne optužnicu i za silovanje i za pokušaj ubojstva , Roko će se suočiti sa dvostruko težom sankcijom. Prema zakonu mu, naime, zbog silovanja prijeti od jedne do deset godina zatvora, dok za pokušaj ubojstva sankcija varira od pet do 15 godina.

Podsjetimo, kobnog se dana Roko sa grupom prijatelja, među kojima je bila i žrtva, družio u jednoj privatnoj kući kraj Splita slaveći puštanje hrvatskih generala na slobodu. U jednom trenu Roko i prijateljica su ostali sami u prostoriji, a nakon pola sata kada su se sudionici tuluma vratili, djevojku su našli na podu razodjevenu, bez svijesti i u lokvi krvi. Zahvaljujući brzinskoj reakciji u bolnici joj je spašen život, ali su joj utvrđene teške ozljede. Roko je vrlo brzo uhićen, a istražiteljima je negirao silovanje tvrdivši da ju je ozlijedio rukom. Dva mjeseca od spornog čina, Roko je skučeni sobičak i zatvorske rešetke zamijenio obiteljskim domom u kojem je, kako doznajemo, zapao u tešku depresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:58