NOVI DETALJI O STRAVIČNOM ZLOČINU

'SVE JE BILO PUNO KRVI. ROKO, ŠTO SI JOJ URADIO?!' Trinaest iskaza svjedoka o brutalnom silovanju u Podstrani

Ničeg se ne sjećam, tvrdi Roko Š., ali iskazi svjedoka slažu mozaik koji ga optužuje

Svjesno, s izravnom namjerom, silovao ju je, iako je znao da je nemoćna da se brani. Gurajući joj nepoznatu rotirajuću napravu u tjelesne šupljine, s neizravnom je namjerom pristao da je usmrti. Znao je da je takva naprava može ubiti, ali ju je ipak upotrijebio, pristajući tako na posljedice. Tvrdi da se toga ne sjeća. Istovremeno, opisuje niz detalja odnosa. Djevojka je preživjela pukom srećom, isključivo zbog brze liječničke intervencije. Imat će trajne posljedice.

To je sažetak optužnice koju je, nakon osam mjeseci istrage, splitsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo protiv Roka Š., 21-godišnjaka koji je u studenom prošle godine, na tulumu u Podstrani, gotovo ubio prijateljicu brutalno je silujući - utvrdili su vještaci - rotirajućim napravom. Preživjela je jer je jedan prijatelj ušao u dnevni boravak u kojem je bila s Rokom da bi iz frižidera uzeo meso za roštilj. Zatekao je stravičan prizor, počeo je urlati i pozvao Hitnu pomoć. Pravodobnom liječničkom intervencijom spašen joj je život.

Što se događalo tih 40 minuta iza zatvorenih vrata, nitko ne zna. Roko Š. tvrdi da se ne sjeća. Djevojka doista ne zna jer je, zbog bolova, pala u komu. Rotirajuća naprava kojom su nanesene ozljede nije pronađena. Istražitelji su, kako stoji u optužnici, utvrdili da je djevojka tog 16. studenoga dopodne bila na predavanjima. Oko 14 sati preko Facebooka stigao joj je poziv za tulum u Podstrani. Pozvao ju je Roko Š. kojeg je otprije poznavala. Dolazio je k njoj kući da mu pomogne s matematikom. Prijatelji i njezini roditelji rekli su da mu se ona sviđala. A onda je otišla na zabavu u Podstranu.

Bilo je pozvano osmero mladih - četiri djevojke i četiri mladića. Kupili su piće i meso za roštilj. Društvo je dosta pilo, djevojka se napila. Vjerojatno je između nje i Roka počelo iskriti. Ostali na tulumu govorili su im da odu u spavaću sobu, ali oni nisu poslušali. Zato je društvo napustilo dnevni boravak i ugasilo im svjetlo. Četrdeset minuta bili su sami u sobi.

Vlasnik kuće nakon toga je ušao i doživio šok. Onesviještena djevojka ležala je u lokvi krvi, a iznad nje, sav krvav, stajao je Roko. Hitna je stigla za 10-ak minuta. Ona je bila u komi. Odveli su je u bolnicu i hitno operirali.

Oko 19 sati stigla je i policija. Od 17. studenoga do 9. siječnja Roko je bio u istražnom zatvoru. Trenutačno je na slobodi.

1. Okrivljeni Roko Š.:

Bila je pijana. Poljubila me pred svima. I ja sam bio pijan, popušio sam i džoint. Drugi su otišli iz sobe i ugasili svjetlo. Nisam se mogao uzbuditi. Samozadovoljavali smo se. Mislim da sam je pokušao zadovoljiti rukom. Ne znam što se dalje zbivalo. Djevojka nije reagirala, zapravo uopće nije govorila jer nije baš bila prisebna. Nisam stavljao nikakve predmete u njezino tijelo. Bio je mrak, nisam vidio krv. Kasnije sam se otuširao.

2. Žrtva:

Roko Š. me putem Facebooka pozvao na tulum kod prijatelja u Podstranu. Bilo nas je osmero, četiri momka i četiri cure. Pilo se. Pila sam vino, čašu štoka i čašu medovače. Razgovaralo se o fakultetu. Sjećam se da sam u 16.35 sati nazvala baku u Zagreb. Ne sjećam se da sam ljubila Roka Š. ili ga grlila. Probudila sam se u bolnici. Nisam znala zašto sam tamo. Jako sam povrijeđena.

3. Momci koji su bili na tulumu:

Kupili smo meso i piće i krenuli na roštilj kod T. S. u Podstranu. Došle su i tri djevojke, a Roko je pozvao prijateljicu koja mu se sviđala. Kad je došla, pila je, te je počela grliti Roka u dnevnoj sobi, a onda i jednog od nas. Slali smo ih u spavaću sobu, ali nisu željeli otići, pa smo mi otišli u drugu sobu. Tamo smo se zezali i pričali. Dvije djevojke otišle su kući nakon 15 minuta.

4. Momak H. V.:

Ušao sam u dnevnu sobu 15 minuta kasnije. Išao sam po pivo u frižider. Nisam vidio ništa jer nisam palio svjetlo, osvijetlio sam si put mobitelom. Uzeo sam pivo i izašao.

5. Momak T. S.:

Nakon 40-ak minuta otišao sam u dnevnu sobu po meso. Upalio sam svjetlo. Počeo sam vikati. Sve je bilo krvavo. Djevojka je ležala na podu, u nesvijesti, a do nje je bio Roko. Urlajući sam pitao Roka što je to napravio. Rekao je da ne zna, da se ne sjeća. Polio sam je hladnom vodom. Odmah smo pozvali Hitnu pomoć. Stigla je za desetak minuta.

6. Ekipa Hitne pomoći:

Djevojka je ležala na podu, bez svijesti. Uz nju je bio mladić, polugol, u gornjem dijelu tijela krvav. Kad smo ugledali djevojku, u početku smo mislili da se radi o abortusu. Momci su nam pomogli u transportu djevojke, odvezli smo je u bolnicu.

7. Dežurni policajci:

Oko 19 sati dobili smo dojavu da u Podstrani leži ženska osoba u krvi.

Zatekli smo tamo mladiće koji su izgledom odavali da su uzimali alkohol. Mladić Roko Š., koji je bio s djevojkom, bio je u posebnom psihičkom stanju, nije reagirao na riječi i nije bio sposoban suvislo odgovarati na pitanja.

8. Susjedi:

Iz stana T. S. nisu se čuli nikakvi zvukovi.

9. Dežurni liječnik:

Djevojka je dovedena u stanju hemoragičnog šoka s opsežnim ozljedama .

Ovakve ozljede ne mogu nastati rukom, pretpostavljam da se radi o nekom rotirajućem sredstvu. Odmah sam obavio operativni zahvat.

10. Medicinski vještaci:

Radi se o osobito teškim, po život opasnim tjelesnim ozljedama koje nisu mogle nastati djelovanjem ljudske ruke. Samo hitna i pravovremena liječnička pomoć spasila je djevojci život. Nanošenje takvih ozljeda moralo je rezultirati naglim ekstremnim bolovima koji u pravilu momentom ozljeđivanja rezultiraju gubitkom svijesti.

11. Psihijtrijsko vještačenje:

Djevojka je introvertirana, opuštena, u stanju suočiti se sa stresnim situacijama bez uzrujavanja. Nije bila sposobna za otpor zbog akutne intoksikacije alkoholom. Bila je nemoćna. Roko Š. je iznadprosječnih intelektualnih kapaciteta bez značajki duševnog oboljenja ili poremećaja. U ličnosti iskazuje nezrelost, impulzivnost, teškoće u ostvarivanju privrženosti, smanjene samokontrole, smanjene sposobnosti za empatiju. Ima poteškoće u spolnoj ulozi koje mogu biti odraz ličnosti, ali i nedovršenog emocionalnog sazrijevanja.

12. Roditelji djevojke:

Naša je kći odlična studentica Ekonomskog fakulteta. Poznajemo Roka Š. jer je dolazio k nama, naša kći mu je pomagala oko matematičkih zadataka. Roko je prema njoj gajio simpatije. Toga dana kći nam je oko 16.45 poslala poruku da je u Podstrani. Negdje oko 20.30 nazvala nas je policija. Kći nam se nalazila u bolnici na Odjelu ginekologije. Bila je u teškom stanju, primijetili smo da su joj na desnoj ruci slomljeni svi nokti i da joj je ozlijeđena jagodica. Rekla je da se ne sjeća što se dogodilo, da je doživjela zatamnjenje, kao prekid filma.

13. Državno odvjetništvo:

Roko Š. je u cilju svojeg seksualnog zadovoljenja, protivno volji djevojke za koju je znao da mu se ne može oduprijeti, u njezine tjelesne šupljine gurao ruku, a potom rotirajuću napravu, svjestan da je ta naprava prikladna da je usmrti i pristajući na to, uslijed čega je djevojka pala u komu i zadobila po život opasne ozljede, a život joj je spašen isključivo hitnom medicinskom intervencijom. Roko Š. počinio je kazneno djelo pokušaja ubojstva (kazna zatvora najmanje pet godina) te spolnog odnošaja bez pristanka (kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:32