PROMETNO HARAČENJE

NOĆNO DIVLJANJE PO CENTRU ZAGREBA Francuski diplomat pijan oštetio 6 auta i polomio stupiće

Stanislas Hubert (40) odbio je izići iz Dacije Duster. Tek kad je došla Hitna, polegli su ga na nosila i odvezli na Rebro, gdje je prenoćio i otrijeznio se

Pomeo je nekoliko parkiranih automobila, vozio u suprotnom smjeru, nije poštovao obvezujuće prometne znakove, odbijao je naredbe policajaca i na kraju odbio alkotest, iako nikako nije mogao uspostaviti ravnotežu.

Posljedice su to nesvakidašnjeg događaja u strogom centru Zagreba koji je skrivio 40-godišnji Stanislas Hubert, ataše za administrativnu i europsku suradnju francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i član diplomatskog zbora u četvrtak u 1.25 sati.

Francusko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo nam je jučer da je njihov službenik sudjelovao u događaju na Novoj Vesi.

Sve to događalo se na potezu ulice Nova Ves od Gupčeve zvijezde do Sinkovićeve i početka Mirogojske.

Predao ključ

Prvo je Dacijom Duster s diplomatskim oznakama, vozeći u zabranjenom smjeru od Gupčeve zvijezde, kod broja 85 na Novoj Vesi naletio na auto parkiran na zapadnom dijelu kolnika. Uslijedio je “odbijanac” na rubni kamen na suprotnoj, istočnoj strani kolnika, a onda u dva parkirana auta. Pošto je njih oštetio, Dacia se odbila u auto na suprotnoj strani kolnika, a potom na još jedan. Svoju je pijanu vožnju nastavio i kod broja 72 okrznuo još jedan parkirani auto na istočnoj strani kolnika.

Četiri kućna broja niže, kod broja 68, skrenuo je udesno i udario još jedan auto na zapadnoj strani kolnika te produžio do Sinkovićeve ulice. Tu se spustio do broja 16, gdje je udario u nogostup. Potom je prešao oba smjera ulice Ribnjak, tramvajsku prugu i kad je skrenuo u Mirogojsku, popeo se na nogostup, gdje je polomio dva stupića. I tu je stao.

To je dio njegova prometnog “haračenja” po središtu grada. Kad se zaustavio, policajcima je dao ključ vozila, ali je odbio izići.

Natukao prsni koš

Policajci su pozvali pojačanje, ali neko vrijeme nije izlazio iz vozila, nego su s njim komunicirali kroz prozor. Došla je i ekipa Hitne medicinske pomoći te su ga tehničari polegli na prijenosni krevet, zavezali i tako zavezanog odvezli na Rebro, gdje su liječnici utvrdili da mu je natučen prsni koš. Odbio je alkotest, ali mu je poslije u bolnici izmjerena koncentracija 2,8 promila alkohola u krvi, što je visok stupanj pijanstva. Nakon otrežnjenja i liječničkog pregleda, otpušten je iz bolnice.

Neki stanari o događaju su znali samo površno. Marka i Zdenka, dvojicu susjeda, zatekli smo kod kućnog broja 68. Obojica su nešto čuli.

- Čuo sam udarac, no kad sam pogledao kroz prozor, nisam vidio nikakav auto pa sam se vratio spavati - kaže Zdenko.

- Bilo je policije, plastike po cesti. Ha dok je išlo, išlo je. Ne zna rakija što je Zdravo Marija - dodaje uz smiješak Marko.

Policija u službenoj verziji događaja ne navodi da je u Daciji Duster bio bilo tko od francuskih diplomata niti to navodi osoblje Hitne medicinske pomoći.

Pojavila se informacija da je prilikom zaprimanja Stanislasa Huberta u KBC Zagreb navedeno da je on bio na suvozačkom mjestu u vozilu. Međutim, stanari Nove Vesi s kojima smo razgovarali navode da je u vozilu bila samo jedna osoba.

------------------------
Diplomatski incidenti: Nalet na djevojčicu, vožnja po splitskoj rivi, Ostrogonac...

Od hrvatskog osamostaljenja zabilježeno je nekoliko incidenata u koje su bili uključeni strani diplomati. Početkom 90-ih godina na Jarunu je američki vojni ataše vozilom naletio na djevojčicu i skrivio nesreću te je odmah povučen u Washington.

Zabilježen je i incident kad je talijanski konzul u Splitu rivom vozio motocikl iako je to bilo zabranjeno. Nakon incidenta koji je zgrozio Splićane konzul se osobno ispričao, ali nije povučen iz splitskog konzulata.

Jedan od najpoznatijih bio je slučaj iz 2003. kada je krim policija upala u Jurjevsku 51 u Zagrebu gdje je bila izvješena zastava Gvineje Bisau i grb te države, a dr. Desiderio Ostrogonac da Costa pozvao se na diplomatski imunitet kad su ga policajci htjeli uhititi. Natezanje je dugo trajalo i dugo se rješavao njegov status, ali je na kraju ipak završio u pritvoru i poslije ga je USKOK osumnjičio za udruživanje radi činjenja kaznenih djela te je nekoliko mjeseci bio pod policijskom istragom. Desiderio Ostrogonac bio je čest gost na diplomatskim prijemima hrvatskih predsjednika, a sudionici su ga pamtili po galantnosti i skupocjenim vozilima, tako da je poznata krilatica “Šta košta da košta!” u Ostrogoncovu slučaju glasila “Šta košta da Costa!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:25