TUŽIO JE GORAN RADMAN

Novak Srzić na optuženičkoj klupi 'Labradori su najbolji psi, nisam Radmana htjela uvrijediti'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Hloverka Novak Srzić završila je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je lanjskog srpnja u Jutarnjem listu objavila autorski članak naslova “Labrador s HRT-a donio mi je turiste”. Sporni tekst je uvrijedio tadašnjeg prvog čovjeka HRT-a Gorana Radmana koji ju je odlučio tužiti za uvredu. Na početku suđenja umirovljena novinarka je rekla da nije kriva, a u “moru” predloženih dokaza od strane njezina odvjetnika, predloženo je saslušanje troje novinara HRT-a Branke Kamenski, Joze Barišić te Dražena Marića i to na okolnosti da kao djelatnici javne televizije imaju saznanja da se ravnatelja te kuće doista zvalo labradorom.

Čuvši taj prijedlog, Radmanova odvjetnica Višnja Drenški Lasan zapitala se glasno “zašto bi netko nekoga uopće morao zvati psom?”. Optužena Novak-Srzić na to je objasnila svima prisutnima: “Ja sam se samo šalila. Nisam nikoga htjela uvrijediti. Labradori su najbolji psi. Vole djecu i kućni su ljubimci”.

U sudnici suca Marka Benčića vladala je ležerna atmosfera unatoč hrpi pitanja kojima je pokušavao od uvrijeđenog Radmana doznati detalje poput smatra li se uvrijeđen ili oklevetan, zašto ga vrijeđa riječ labrador kao i tko je bljedoliki mentor kojeg Novak-Srzić spominje u tekstu da mu je na neki način pogodovao pri zapošljavanju na HRT-u.

-Ja sebe ne mogu nazvati psom. Imam roditelje i smatram se čovjekom. Povezuje me se zapravo s urotničko-špijunskom skupinom Labrador koja je htjela svrgnuti pravnim poredak RH početkom rata. Što se tiče bljedolikog mentora, insinuira se da je moj izbor za glavnog ravnatelja povezan s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je bljedolik. A to nije istina. Mene je izabrao Sabor! Članak me uvrijedio i svjesno me se diskreditiralo kao čovjeka i kao ravnatelja televizije. A može li se to tretirati i kao kleveta, neka ocijeni sud – objasnio je bivši glavni ravnatelj HRT-a Radman dodavši da je u vrijeme izlaska spornog članka Novak-Srzić bila u postupku otkazivanja otkaza o radu zbog opetovanog kršenja ugovora o radu i temeljnih akata HRT-a.

Odgovarajući dalje na pitanja vezano za navode iz teksta u kojima se navodi da je “vlasnik partijskog hotela na Bohinju koji je pun cijele godine” a zbog čega se našao pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Radman je dalje rekao: -Insinuiralo se da sam prikriveni vlasnik hotela neke partije te da sam nečiji frontmen, zec. Ja sam suvlasnik tvrtke Pansion park d.o.o. koja u svom vlasništvu ima obiteljski hotel na Bohinju kupljen 2003. godine od SDP-a. Kad sam pročitao taj članak u kojem me se spominje, osjećao sam se užasno. Cijela moja obitelj je žrtva mog mandata na HRT-u i jedva smo dočekali skidanje tog bremena – pojašnjava dalje Radman te ističe da nije osobno uručio Novak-Srzić otkaz kako to tvrdi u tekstu već da ga je “samo potpisao”.

-Što vi imate jedan protiv drugog? Obično sve ima neki motiv, prikriveni sukob, netrpeljivost... - upitao je Radmana još sudac Benčić.

-O kolegici Novak-Srzić nikada nisam ništa javno govorio. Ništa što bi se moglo dovesti u kontekst sukoba. Članak koji je napisala, isprovociran je njezinim otkazom. Politički je motiviran jer je ona bila politički aktivna i povezana sa političkim strankama. Dakle, sve je što ja nisam. I ne, o meni nikad ranije nije pisala nikakve tekstove i nikada nisam imao dojam da su naši poslovni odnosi opterećeni nekim problemom, niti se o meni pisalo negativno dok sam davno još bio direktor Televizije Zagreb - zaključio je Radman na što se Hloverka Novak-Srzić nije uspjela suzdržati pa je prokomentirala: “Da, tad je vladala cenzura. Strahovlada!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09