PRAVOMOĆNA PRESUDA

OPRAO MILIJUNE PREKO GAY TAJNIKA Bivši čelnik Hrvatske čiste stranke prava ide u zatvor

 
 CROPIX

Bivši čelni čovjek Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), kontroverzni Josip Miljak, morat će u ići u zatvor najmanje 10 mjeseci zbog izvlačenja 3,5 milijuna kuna iz tvrtke Kalvin te će u roku od tri godine pod prijetnjom ovrhe morati vratiti navedeni iznos. Ne vrati li novac, u zatvoru će provesti i dvije godine.

Njegov bivši stranački tajnik, viški pjesnik i gay aktivist Vinko Kalinić, koji je na suđenju prokazao Miljka, a koji je pak osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, morat će vratiti oko 80.000 kuna. Odlučio je ovo nedavno Vrhovni sud odbivši Miljkovu žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkoga Županijskog suda koji ga je bio nepravomoćno osudio na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu zbog malverzacija s lažnim fakturama od prije desetak godina.

Sud je Miljka osudio na dvije godine zatvora, s time da je najmanje 10 mjeseci morao provesti iza rešetaka, dok je ostatak kazne od 14 mjeseci uvjetovan petogodišnjim rokom kušnje. No, dodatni uvjet da se kazna ne pretvori u obaveznu jest i to da u trogodišnjem roku mora vratiti 3,5 milijuna kuna, inače će u zatvoru provesti pune dvije godine. Dodatni problem za Miljka i Kalinića je to što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajući dio presude za neplaćanje 700.000 kuna PDV-a, tako da će se za te optužbe Miljku i Kaliniću suditi ponovno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03