OSMERO OKRIVLJENIH

OPTUŽNICA ZBOG SUMNJIVIH IZMJENA GUP-a U ZAGREBU Uskok tereti Horvata, Jelavića i ostale za milijunsku štetu

 Željko Grgić / CROPIX

USKOK je u četvrtak na svojim web stranicama objavio da je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmoro hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Iako se u priopćenju navode samo inicijali okrivljenih, doznajemo da su među njima Željko Horvat, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović-Pavičić, redom sadašnji ili bivši suradnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U nastavku prenosimo priopćenje USKOK-a u cijelosti.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmoro hrvatskih državljana Ž. H. (1960.), D. J. (1947.), J. V. B. (1961.), I. F. (1954.), V. B. (1949.), G. A. P. (1955.), P. M. (1955.), A. G. (1966.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se I. okr., kao savjetniku pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenom ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje te zatim savjetniku ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, II. okr., kao pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, III. okr., kao pročelnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, IV. okr., kao pročelniku Gradskog zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, V. okr., kao tajniku Gradskog poglavarstva, i VI. okr., kao tajnici Gradske skupštine, stavlja na teret da su, od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. godine, u namjeri pribavljanja znatne materijalne koristi raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama, pogodovali istima na način da su u cilju realizacije povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke, na traženje i u dogovoru s određenim investitorima, poduzimali međusobno povezane radnje.

Tako je I. okr. sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije. Zatim su sačinjene službene zabilješke potpisivali II. okr., III. okr., IV. okr., V. okr. i VI. okr., znajući pritom da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane Gradske skupštine Grada Zagreba. Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani VI. okr., tajnici Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu.

Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta čime su im pribavili znatnu imovinsku korist. Na opisani način je VII. okr. investitoru, trgovačkim društvima u kojima je VIII. okr. odgovorna osoba i drugim trgovačkim društvima pribavljena korist u ukupnom iznosu od najmanje 68.650.000,00 kuna.

Bandić: 'Neka svatko radi svoj posao'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u četvrtak kako nema komentara na Uskokovu optužnicu protiv šestero aktualnih i bivših gradskih dužnosnika zbog sumnji u ilegalnu izmjenu prostorno-planske dokumentacije, poručivši tek da svatko treba raditi svoj posao.

"Nemam ja tu šta komentirati. Neka svatko radi svoj posao", izjavio je Bandić novinarima u Gradskoj skupštini.

Zbog ilegalnih izmjena prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta, kojima je privatnim tvrtkama navodno pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna, Uskok je podignuo optužnicu protiv osmero osoba, od kojih je šestero obnašalo ili još uvijek obnaša važne funkcije u Zagrebu. Riječ je o bliskim suradnicima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti te krivotvorenja isprava optuženi su Željko Horvat, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović Pavičić, a uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u trgovačkim društvima kojima je navodno protuzakonito pribavljena korist.

Uskok šestero gradskih dužnosnika tereti da su od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. pogodovali raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama tako što su radi povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke poduzimali međusobno povezane radnje u dogovoru s investitorima.

Upitan je li znao da su se u spomenuto vrijeme događale neke nezakonitosti, Bandić je odgovorio: "Pa ne znam ja, pa svatko radi svoj posao. Neka gradonačelnik radi svoj posao. Svatko radi svoj posao i odgovara za svoj dio posla".

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) novinarima je kazao kako nema namjeru komentirati pravosudne procese, posebno kada optužnica još nije prihvaćena. "Znači, pričekajmo da vidimo što će se desiti na sudu", rekao je.

"Mislim da na takvim iskustvima treba učiti kako novi sazivi trebaju raditi. Kao što vidite, ovaj saziv nema nikakvog problema", istaknuo je Kosor.

Kazao je kako se istražuje nekih tridesetak slučajeva u gradu, da svaki tjedan dođe neka optužnica, ali da treba pričekati što će sudsko vijeće odlučiti - hoće li ili neće prihvatiti optužnice.

"Ali, ono što mi političari ne smijemo raditi to je komentiranje bilo kakvih optužnica, u bilo kojoj fazi. Tako da ni ja neću ništa komentirati jer, prije svega, ništa o tome niti ne znam. To je za djela od prije šest ili sedam godina. To je za ispravke GUP-a koje je radila i bivša gradska uprava i bivši djelatnici Gradske skupštine. Ono što je sigurno - dok sam ja predsjednik Skupštine takve se stvari sigurno neće dešavati u Skupštini", poručio je. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49