ŠTO RADE INSTITUCIJE?

PEDOFILU IZ SESVETA OVO NIJE PRVI GNJUSNI ZLOČIN Napadač na djevojčicu (9) već je dobro poznat policiji, riječ je o bolesnom čovjeku!

Ilustracija

Koliko dugo javnost može biti mirna nakon što je u srijedu navečer u stubištu zgrade u Novom Jelkovcu uhićen osuđivani seksualni prijestupnik Ivan F. (29) iz sesvetskog kraja koji je netom prije napastovao devetgodišnju školarku, jedino je pitanje koje si postavlja javnost, posebice zabrinuti roditelji djece koja su laka meta Ivici F. i osobama poput njega. U istražnom zatvoru, u kojem mu nije prvi put da je završio, provest će idućih mjesec dana kako ne bi ponovio gnjusni zločin. A od ukupno šest (ne)djela tog karaktera za koja je prijavljen, u tri slučaja je već osuđen. Posljednja osuđujuća presuda mu je, kako doznajemo, bila zamjenjena radom za opće dobro.

Tko je Ivan F.? Soboslikar i autist koji je završio školu po posebnom programu i koji, ako je suditi po tvrdnjama njegove majke, uzdržava i majku i oca kad “nema problema sa zakonom te da nije agresivan”.

Posljednji puta Ivan F. zadao je muke žiteljima Dubrave krajem ožujka ove godine kada je, dok je bio na uvjetnom otpustu, podmetnuo nekoliko požara “teških” preko 130.000 kuna, a paralelno s tim je u jednom slučaju i bludničio nad prolaznicom. Punih pet dana policija je tada tragala za misterioznim piromanom, a pomoću snimaka s nadzornih kamera je otkriven te kazneno prijavljen za dovođenje u opasnost života i imovine te za bludne radnje. Tom prilikom Ivanova majka k sebi od šoka nije mogla doći.

- Vratio se kući u pet ujutro te je otišao spavati. Dan kasnije kad se probudio, rekao mi je: 'Mama, jesi li čula da je gorila Dubrava? Ni na kraj pameti mi nije bilo da je to njegovo maslo. Inače nije pričljiv. Sutradam mi je policija došla kući i pitala gdje mi je sin jer da je pipao susjedu na okretištu. Nakon posla Ivan se sam otišao javiti u PP Sesvete. Znate, on je vrlo povodljiv. Kreće se u lošem društvu, a kad popije ne zna što radi. Nikad nije bio agresivan. On je autist i izavršio je školu po posebnom programu. Radi u jednom firmi već godinama na tokarskim strojevima. A od svojim mjesečnih primanja uzdržava mene i supruga koji smo teško bolesni. Inače je išao psihijatru i to mu nije smetalo. Zna da mora i da mu svi želimo dobro ali ubrzo opet ode stranputicom – ispričala je za Jutarnji list u ožujku Ivanova majka nakon piromanskog pohoda.

Podsjetimo, stanare Dubrave, a onda i vatrogasce te policiju Ivan F. je digao na noge 22. ožujka. Prvo je na terasi Maestrala na V. Poljanicama, zapalio platneni podmetač na stolici. Dok je vatra proždirala inventar terase, rastrojeni Ivan je iza zgrade zapalio igračku i stavio je na obližnji motocikl pa se vatra proširila i na parkiranu Seat Ibizu. Potom je odšetao 100 metara dalje do Red Blacka u sklopu Konzuma gdje je zapalio platneni podmetač na stolici. No tu nije stao već se okomio i na bankomat PBZ-a u koji je ugurao zapaljene potvrde o transakciji.

Za razliku od svih dosadašnjih slučajeva kada je uspijevao pobjeći nakon počinjenog zločina, u srijedu navečer nije imao šanse za bijeg kada su ga 'opkolili' susjedi djevojčice koju je netom napastvovao u podrumu. Podsjetimo, on je curicu pratio po ulici neko vrijeme sve do dolaska pred njezinu zgradu. Po ulasku u stubište u kojem stanuje, manijak je požurio za njom kroz vrata. Nasrnuo je na nju i začepio joj rukom usta. Prestravljenu ju je potom odgurao u podrum gdje ju je natjerao da se skine i da ga dira po intimnim dijelovima.

S obzirom da je curica cijelo vrijeme zapomagala i pokušavala pobjeći, rastrojeni nasilnik joj je navodno zaprijetio i da će je ubiti ako zavrišti. Vidjevši da se muči sprovesti svoj bolesni naum u djelo, pitao je školarku je li sama kod kuće. Rekla mu je da je sama u stanu sa sestrom, iako to nije bila istina. Dok se manijak pokušavao kriomice popeti po stepenicama pritom čvrsto držeći djevojčicu, naišao je susjed pa je curica krenula zapomagati upomoć. U sekundi su stubište “preplavili” očajni krici, pa su u pomoć pritekli svi stanari. Manijaka su zadržali stanari do dolaska policije koja im je zahvalna na pravodobnoj reakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58