SMRT MANEKENA

'PET GODINA ZATVORA I IDEŠ NA LIJEČENJE OD OVISNOSTI O DROGAMA' Drama u sudnici: Našem posrnulom sportašu pozlilo nakon što je čuo presudu...

Mateo Govedarica i Endi Filip Šprljan
 Facebook

Bivši hokejaš Endi Filip Šprljan (43) nepravomoćno je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na pet godina zatvora jer je lanjskog kolovoza 'kumovao' smrti manekena Mattea Govedarice (20), čiji se život ugasio nakon narko seanse naočigled Šprljana i dvojice maloljetnika.

Šprljan je, naime, proglašen krivim za nepružanje pomoći nesretnom Govedarici ali i jer je omogućio trošenje droga u stanu u kojem je živio.

Sudac Marijan Bertalanič ujedno je Šprljanu odredio i mjeru sigurnosnog liječenja od ovisnosti, a čuvši presudu posrnuli hokejaš, koji je na suđenje došao sa slobode, problijedio je i rekao: “Mogu na WC? Loše mi je.” Koje su mu doista bile namjere, teško je naslutiti, no sudac mu je odobrio izlazak uz prethodno stavljanje lisica na ruke jer je, zbog visine kazne koja premašuje pet godina, odmah morao biti sproveden u remetinečki pritvor.

- To je očito bilo isplanirano, inscenirano. Očito su željeli isfingirati da su Govedaricu našli slučajno. Sve je bilo hladno i proračunato. A njegova ranija osuđivanost za zloporabu droga očito nije imala utjecaja na njega da ne ponovi kazneno djelo – kratko je obrazložio sudac doneseni pravorijek.

Podsjetimo, Šprljan je u svoju obranu rekao da su večer prije tragedije bili u klubu 'Hot pot' gdje su se drogirali i da ih je Govedarica častio drogom (ecstasy, heroin i speed). Lajne su povlačili u ženskom WC-u, nakon čega su sva četvorica otišla u Šprljanov stan gdje su pili samo Cedevitu s kapima GBL (sredstvo za čišćenje akvarija i felgi) i koje i služe za opuštanje tijekom seksa.

Optužnica Šprljana tereti da je 20. kolovoza oko 4.30 sati ujutro, nakon noćnog izlaska u Hot-pot, poveo u svoj unajmljeni stan dvojicu maloljetnika i Govedaricu na nastavak druženja. Konzumirali su heroin, amfetamin, MDMA i GBL, a sve je sa sobom donio Govedarica. Tužiteljstvo smatra da su potom oko 14 sati maloljetnici uočili kako Matteo, koji je spavao u dnevnom boravku, otežano diše i hropće.

Ne bi li ga dozvali, tresli su ga rukama i šamarali po licu, ali kako Matteo nije dolazio k svijesti, davali su mu umjetno disanje i masirali srce. U akciji spašavanja pridružio im se i Šprljan, pa su nesretnog manekena odnijeli u kupaonicu i polijevali vodom. Oživljavanje nije polučilo rezultate pa su, umjesto da pozovu Hitnu pomoć, odlučili ga obući te s njegovim osobnim stvarima spustiti ga liftom u prizemlje zgrade, gdje su ga ostavili na dvorišnom parkiralištu.

Govedaričini uspaničeni “prijatelji” izgubili su puna tri sata osmišljajući kako ublažiti tragediju pa je najmlađi od njih tek oko 17 sati kobnoga dana pozvao policiju, rekavši da je slučajno prolazio ulicom i naišao na mladića kako bez svijesti sjedi u haustoru na tlu.

Ono što najviše žalosti je da, vidjevši Mattea kako izbacuje šlajm, otežano diše i gubi se, umjesto da okrenu 194, prvo su zvali vlasnika noćnog kluba Hot-pot, čiji savjet nisu poslušali, jer su odlučili izbaciti tijelo na ulicu “kako bi tako olakšali Hitnoj kada dođe”. Govedarica je tad već bio mrtav. Umro je od akutnog trovanja heroinom, amfetaminom, MDMA-om i diazepamom, a na tijelu je imao krvni podljev iznad lijevog oka, oguljotine kože glave i desnog koljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:12