STRAVA KOD VERONE

POGINULO 16 CURA I MOMAKA 'Vidio sam ljude kako gore živi, te užasne slike nikad neću zaboraviti! Čulo se vrištanje. Dva su tijela gorjela još živa'

Učenici tvrde da vozač nije zaspao, ali jedan od svjedoka je rekao kako je vidio da jedan stražnji kotač krivuda te da se iz njega već jako dimilo
 REUTERS

Šesnaestero cura i momaka, u pravnom smislu djece, poginulo je i izgorjelo na talijanskoj autocesti A4 Torino-Trst nedaleko od istočnog ulaza u Veronu. Stradali su kad je autobus koji ih je vozio iz francuskih Alpi u Budimpeštu udario bočno u nosač vijadukta iznad autoceste te se zapalio.

Prema navodima očevidaca na toj veoma prometnoj autocesti, nakon žestokog udarca u stup nosač, autobus se s te strane rastvorio, dio putnika je izletio na cestu, a dio ih je ostao prikliješten u autobusu koji se zapalio.

Užasne slike

“Vidio sam ljude kako gore živi, te užasne slike nikada neću moći zaboraviti! Izišao sam iz automobila i vratio se pješke vidjeti mogu li pomoći. Čulo se vrištanje. Ljudi su čupali kose. Dva su tijela gorjela još živa”, glasi jedno od zabilježenih svjedočanstava. Tijela preostala u autobusu su karbonizirana, što otežava identifikaciju.

U autobusu su bili učenici i profesori jedne od peštanskih klasičnih gimnazija na povratku sa školske ekskurzije - i skijanja u Francuskoj - kako je novinarima objasnila madžarska generalna konzulica u Milanu Judit Vilma Timaffy, koja je odmah doputovala u Veronu, te je razgovarala s preživjelima. Put Verone već putuju i roditelji nekih od stradalih učenika.

Konzulica je rekla da su se “osobe koje su sjedile u stražnjem dijelu autobusa spasile razbivši stakla i iskočivši, vičući u panici. Profesor tjelesnog odgoja je spasio mnoge koji su bili zaglavljeni ušavši ponovo u zapaljeni autobus. U bolnici je s teškim opekotinama na leđima.”

Dio putnika je spavao. Kako se vidjelo na snimcima, neki od onih koji su uspjeli uteći iz toplog autobusa, u totalnoj panici, zatekli su se na autocesti, usred padanske zime, bosi, u majicama s kratkim rukavima.

U bolnicama

Prema talijanskim policijskim podacima, koje je obznanio i madžarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, ukupna bilanca te tragedije je: 16 mrtvih, jedan u komi, još 12 teško ozlijeđenih, 13 lako ozlijeđenih, 12 neozlijeđenih. Najteže ozlijeđeni smješteni su u Veroni u bolnicama četvrti Trento, odnosno Roma, a lakše ozlijeđeni u Bolnicu San Bonifacio. Neozlijeđene je talijanska Autocestovna policija ispitala pa ih je smjestila u jedan od hotela u Veroni, gdje ih je posjetila i generalna konzulica Timaffy.

Krivudao

Nisu izvjesni uzroci nesreće. Istražitelji, kažu, uzimaju u obzir sve mogućnosti, od nesvjestice vozača do zamora materijala. Vozač nekoga slovenskog kamiona tvrdi pak da je primijetio da jedan od stražnjih kotača autobusa krivuda te da se odande vidio dim. I jedan od dječaka spašenih iz autobusa kaže da je sjedio blizu vozača, da je vozač bio budan, ali da je autobus krivudao lijevo-desno. Moglo bi, dakle, biti da je vozač podcijenio vibraciju, propustio zaustaviti autobus i, po potrebi, promijeniti kotač odnosno zvati tegljač, pa je popuštanje kotača zanijelo autobus kobno i pogibeljno. Nije naveden podatak o starosti autobusa i o prijeđenoj kilometraži.

Novi problem izaziva informacija iz Budimpešte da je u autobusu trebalo biti 54 osoba, djece i odraslih pratitelja, ali se čini da je bilo više putnika, a ne zna se zašto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:43