FATALNI KOMENTAR

POLICAJAC DOBIO UVJETNU ZBOG FACEBOOK STATUSA 'Progledao mi je kroz prste jer sam zgodna'

Ilustrativna fotografija
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Slavonski policajac Ivan Tomac (28), koji je u ožujku 2015. godine radio kao prometni policajac u PP-u Gruda na području PU dubrovačko-neretvanske, osuđen je jučer na Županijskom sudu u Splitu na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana, i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, USKOK ga je teretio da je u večernjim satima u ožujku prošle godine zajedno s Ivanom Kolarom, 22-godišnjim kolegom vježbenikom, u večernjim satima provodio redovnu kontrolu prometa u mjestu Gruda, preko puta trgovine "Pema". U jednom trenutku ugledao je kako prema njima ide žuti "golf 1" te ga je palicom upozorio da se zaustavi.

Prema presudi, vozilom je upravljala 27-godišnja Anamarija Rajčević, a na mjestu suvozača sjedio je njezin suprug Boris, dok je na zadnjem sjedištu bilo njihovo dvoje malodobne djece. Anamarija je vozila bez vozačke dozvole, a policajac Tomac je, budući je poznavao njezinog supruga s nogometa, "progledao kroz prste" te ju je, iako je utvrdio prekršaj za koji je propisana novčana kazna od pet do 15 tisuća kuna ili 60 dana zatvora, pustio da ode a da nije napravio prijavu. Tako joj je, po presudi, omogućio neimovinsku korist, odnosno omogućio joj je da se izvuče bez pokrenutog prekršajnog postupka.

Izrazito uspješan

Nakon što se obitelj odvezla u golfu bez prijave, Anamarija je, dok su se još vozili, na Facebooku, pod nadimkom "Mala Plava", objavila komentar o tome kako ih je policija zaustavila i kako joj policajac "zna muža pa me je pustija", te kako je to napravio zato jer je zgodna, a da one ružne u takvim situacijama nemaju sreće.

Vrlo brzo, policajcu Tomcu je na Viber, kako je sam rekao u obrani, stigla poruka njegovog načelnika: "Ovo je baš objavljeno na Fejsu..." s fotografijom Anamarijine objave. Tomac je tad uspio doći do broja njezinog supruga i nazvati ga, rekavši mu da kaže supruzi da odmah ukloni taj komentar, što je ona i učinila. No, prekasno za Tomca, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, mladi policajac, koji je po dotadašnjim rezultatima bio izrazito uspješan u PP-u Gruda, radio je za plaću od četiri i pol tisuće kuna, od čega je 1200 kuna izdvajao za stan s dvojicom cimera, a uz to je dio plaće išao na režije i hranu.

Nakon ovoga događaja tijekom kojeg nije, kako bi se to možda i očekivalo s obzirom na malu plaću, uzeo niti jedne jedine lipe, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak te je bio kažnjen na Disciplinskom sudu MUP-a na uvjetni prestanak radnog odnosa na godinu dana, što mu je isteklo nedavno te je i dalje nastavio raditi kao policajac, ali ne više u PP-u Gruda već u Slavoniji.

No, ako mu ova presuda postane pravomoćna, automatski će dobiti otkaz. Spomenimo i da je USKOK za njega tražio zatvorsku kaznu. A sve zbog objave na Facebooku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:34