DETALJNA REKONSTRUKCIJA

POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ! Odale ih snimke kamera i mobiteli: Zbog huliganskog paljenja Uberovog auta uhićena četvorica, među njima i taksisti...

Lisice su u ponedjeljak rano ujutro stavljene na ruke taksistu sa Savice Damiru L. (28), Ivanu K. (33), Marku P. (40) i vlasniku obrta za prijevoz Igoru S. (44)
 Srđan Vrančić / CROPIX

Točno dva tjedna nakon što je u gluho doba noći, u divljačkom pohodu u zagrebačkoj Lučićevoj ulici pokraj Filozofskog fakulteta, maskirana banda huligana opkolila, demolirala i zapalila Citroën C4, u kojem je sjedio Uberov vozač Marin G. iz Velike Gorice, policijski istražitelji u ponedjeljak navečer te u utorak ujutro, na kriminalističko su istraživanje priveli četvoricu muškaraca koje dovode u vezu s ovim napadom.

Jedan od uhićenika zagrebački je taksist, no jesu li motiv napada bili napeti konkurentski odnosi između taksista i Ubera, moći će se sigurnije reći tek nakon što istraga završi.

Lišeni slobode

Kako neslužbeno doznajemo, policajci su zbog napada uhitili taksista sa Savice Damira L. (28), te njegove poznanike Ivana K. (33), Marka P. (40) Igora S. (44), a iza kriminalista su sati i sati pregledanog videomaterijala koji su zabilježile kamere videonadzora, i na kojima su uočili kako maskirani bjegunci s južne strane Hypo centra na Slavonskoj aveniji uskaču u taksi vozilo VW Passat, u vlasništvu Damira L. te u susjedni parkirani Mercedes 320 E Ivana K. Prema nalazima policijskih izvida, postoji sumnja da su napadači koristili taksi vozilo, no ne može se sa sigurnošću još reći ima li policija prave počinitelje jer su napadači uberovcu prišli pješice, a policija sumnja da su automobile parkirali pored obližnjega Hypo centra. Kriminalisti su također proveli i analizu telekomunikacija na području napada te su mobiteli četvorice uhićenika locirani upravo na širem području napada i u vrijeme napada, a izlistom njihove međusobne komunikacije vidljivo je da su prije i poslije napada komunicirali u blizini baznih stanica koje pokrivaju područje Filozofskog fakulteta.

Najveći dio svojih argumenata za uhićenje policija temelji na snimkama nadzornih kamera s objekata na trasi kojom su se vozila kretala prije i poslije napada, međutim direktnih dokaza da su upravo navedena četvorica počinila napad policija, prema našem izvoru, do jučer navečer nije imala. Nadzorne kamere su vozila osumnjičenika, bijeli VW Passat s taxi oznakama, te plavi Mercedes, prvi put uhvatile kako se neposredno prije napada voze pored autobusnoga kolodvora Avenijom Marina Držića jedno iza drugoga. Vozila su zatim, nastavljajući voziti jedno iza drugoga, skrenuli iz Držićeve u Vukovarsku. Zatim u Ulicu Ivana Lučića, gdje je bio parkiran kasnije napadnuti uberaš. Međutim, prošli su pored njega te zatim svoja vozila parkirali iza obližnjega Hypo centra na Slavonskoj aveniji. Potom su, prema snimkama nadzornih kamera, svi izašli iz vozila, a kamere su ih poslije snimile kako se u automobile vraćaju nakon što je uberaš napadnut.

Privedeni Damir L. i Marko P. su, doznajemo, otprije dobro poznati policiji zbog imovinskih delikata, a druga dvojica, barem do sada, nisu imali bliskih susreta s policijom.

Brutalni napad

Podsjetimo, napad se dogodio se 27. rujna u 1.35 sati, kada je skupina prišla Uberovu autu. Palicama su počeli razbijati stakla i lupati po karoseriji, a kad su razbili stražnje vjetrobransko staklo i ono na desnim stražnjim vratima, kroz otvor su ubacili bengalku na stražnje sjedalo i razrezali prednju lijevu gumu. Vatra je buknula u sekundi, napadači su otrčali prema Slavonskoj, a prestravljeni je vozač istrčao iz auta te pukom srećom ostao neozlijeđen jer je u prtljažniku bio i spremnik plina. Inače, prepad u zoni fakulteta dogodio se samo pet dana nakon što su velikogorički taksisti brutalno verbalno i fizički napali vozača Ubera kod zračne luke pa su se pojavile spekulacije kako bi i motiv ovoga napada mogao imati veze s rastućim antagonizmom između taksista i vozača Ubera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:13