ORUŽANI PREPAD

POLICIJA SLAŽE MOZAIK ATENTATA NA ZDRAVKA MAMIĆA Novi detalji istrage: Trag do napadača vodi u Hrvatsku, BH policija zatražila pomoć kolega iz Splita

 CROPIX, HINA/ Fena/ Mario Loncar/ ds

Policija Livanjskog kantona ne isključuje mogućnost da su napadači na Zdravka Mamića kobnog utorka došli iz Hrvatske te se nakon ispucanih hitaca tamo i vratili. Dapače, ovakav scenarij smatraju vrlo realnim, pa su već dan nakon događaja zatražili pomoć PU splitsko-dalmatinske, s čijim će službenicima zajednički nastaviti istragu o pucnjavi u zaseoku Vidovići, nedaleko od sela Zidine, gdje obitelj Mamić ima rodnu kuću.

Mjesto se nalazi nekoliko kilometara od graničnog prijelaza Kamensko, no linija razgraničenja na brdovitom i šumovitom terenu još je bliža i vrlo je zahvalna za ilegalan prelazak te u istrazi sudjeluju pogranične policije dviju država. Ako su počinitelji ovim putem bježali s mjesta događaja, pred policijom su imali prednost od barem jednog sata, što im je bilo sasvim dovoljno da mirno, dakako i ilegalno, prijeđu granicu i izgube se u kršu s hrvatske strane.

Iz policije je i službeno potvrđeno ono što je Jutarnji list prvi objavio, da je na Mamića pucano iz oružja malog kalibra, 7,65 mm, tzv. džepnog pištolja, kakav se koristi za blisku borbu, odnosno za samoobranu i odvraćanje neprijatelja te na većim udaljenostima nije učinkovit.

Na mjestu događaja je u međuvremenu pronađena još jedna čahura, koja govori tome u prilog, potvrdio nam je to Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a Livanjskog kantona.

- Napad na oštećenog je bio pomno i dobro planiran, počinitelji su očito imali saznanja o njegovu kretanju te su maskirali teren s kojega je izvršeno kazneno djelo. U obližnjoj šumi su posječena dva stabla čije su grane korištene za maskiranje, odnosno zaklon iza kojega su upućeni hici - rekao je glasnogovornik Vrdoljak.

Potvrdio je također da je ispucano više hitaca, kao i da su u napadu sudjelovale barem dvije osobe. Jedan metak pogodio je Zdravka Mamića, jedan se zaustavio u bravi parkiranog Golfa, dok su preostali očito također promašili metu.

Na Mamića je, podsjetimo, pucano odmah nakon što je izašao iz BMW-a kojim ga je dovezao njegov vozač Robert, i tik do spomenika njegovu pokojnom ocu Josipu. Očevici pucnjave, redom članovi njegove uže i šire obitelji, opisuju zvukove ispaljenja glasne kao petarde, te nisu shvatili što se dogodilo, sve dok Mamića nisu vidjeli kako leži.

Napadači su metež iskoristili za bijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:27