TEŽAK SUDAR

Policija uhitila 18-godišnjaka koji je pretjecao na punoj crti pa se zabio u motocikliste

Kako smo neslužbeno doznali, iako nema puno vozačkog iskustva, 18-godišnjak koji je osumnjičen za nesreću već je evidentiran zbog prekršaja u prometu
U krugovima: Franjo Bulin (gore), Rade Bogović (dolje)
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Zbog smrti troje “bikera” u prometnoj nesreći u Turčinu kraj Varaždina u nedjelju u 20.15 uhićen je 18-godišnji mladić koji je nepropisno pretječući automobil u oštrom desnom zavoju prešao na suprotni prometni trak i automobilom naletio na dva motocikla.

Kako smo neslužbeno doznali, iako je nedavno položio vozački ispit, mladi je vozač već prekršajno evidentiran.

Vozači na mjestu mrtvi

Motociklima na koje je naletio upravljali su muškarci Rade Bogović (53) i Franjo Bulin (44), koji su na stražnjim sjedištima svojih motocikala vozili žene u dobi od 53 i 60 godina. Vozači motocikala od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu događaja, a njihove suputnice su s teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život prevezene u Opću bolnicu Varaždin gdje je nešto kasnije jedna od njih, Marijana Bogović, 53-godišnja supruga Rade Bogovića preminula dok su se liječnici još uvijek borili za život 60-godišnje Ivanke B., suputnice Franje Bulina. Nažalost, i ona je preminula u utorak rano ujutro, javili su iz Opće bolnice Varaždin. U prometnoj su nesreći lakše ozlijeđeni i putnici iz automobila mladog vozača koji je skrivio nesreću, u dobi od 19, 21, 23 i 26 godina. Motociklisti koji su stradali u prometnoj nesreći su članovi Moto kluba Zeljarski dizelaši iz Vidovca.

U MK Zeljarski dizelaši rekli su nam da su se Rade i Franjo sa suprugom i partnericom zajedno vozili motociklima, a u nedjelju su se vraćali iz Ludbrega gdje su prisustvovali središnjem misnom slavlju u povodu proslave ludbreške Svete nedjelje.

Bili uzor mladima

- Bez riječi smo. Ovo je velika tragedija, ne samo za naš klub nego i za sve ljubitelje motocikala na našem području. Rade i Franjo su bili iskusni i savjesni vozači koji su se uvijek vozili po propisima i na cesti su bili iznimno oprezni i zato su bili uzor mladim vozačima. Svi u klubu bili smo sigurni da se njima na cesti ništa ne može dogoditi - rekli su nam članovi MK Zeljarski dizelaši. Očevid je obavila zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Varaždinu u suradnji s policijskim službenicima i prometnim vještakom. Od osmero poginulih ove godine na području PU varaždinske troje su motociklisti, a prošle godine na području Varaždinske županije poginulo je sedam osoba.

Tijekom vikenda zagrebačka policija provela je akciju “Alkohol, droga, brzina” te utvrdila 949 prometnih prekršaja, od čega su 143 bila zbog alkoholiziranosti ili odbijanja alkotesta. Čak 126 vozača ostalo je bez vozačke dozvole, a 143 ih je isključeno iz prometa. Na drogu su testirane četiri osobe i sve su prošle test. Rekorder u pijanstvu za volanom bio je 48-godišnji Sesvećanin koji je “pao” alkotest 3. rujna u 20.09 u Strahuljkovoj ulici jer je napuhao popriličnih 4,34 promila alkohola u krvi. Isti dan u ponoć, također u Sesvetama, za volanom je uhvaćena 34-godišnja vozačica sa 2,06 promila.

Preminula i četvrta osoba iz prometne nesreće kraj Varaždina

Od teških ozljeda zadobivenih u nedjeljnoj prometnoj nesreći u bolnici je umrla 60-godišnja žena, četvrta žrtva naleta 18-godišnjeg vozača automobila na dva motocikla pri nepropisnom pretjecanju. Radi se o Ivanki Bulin, za čiji su se život liječnici borili dva dana, javila je PU varaždinska.

Crna statistika: U sedam dana sedam mrtvih na motorima

Od početka godine poginule su 203 osobe na cestama, a lani ih je bilo ukupno 348. U prošlih tjedan dana poginulo je 20 osoba diljem zemlje, a u cijelom kolovozu čak 42 osobe:

28. 8. - pijani vozač skrivio smrt dviju 15-godišnjakinja u Resniku

29. 8. - u Istri 43-godišnji Austrijanac na motoru se zabio u Mazdu u kojoj je bilo četiri osobe

29. 8. - na cesti između Kožina i Petrčana poginuo je 40-godišnji motociklist

31. 8. - kraj Trpnja u zavoju poginuo 37-godišnji motociklist

3. 9. - prije ponoći poginuli su muškarac i djevojka, motoristi na kružnom toku u Svetoj Nedelji

4. 9. - navečer u Turčinu u sudaru dvaju auta i dvaju motocikala poginule tri osobe

Najopasnije ceste su u Zagrebačkoj županiji - u 36 nesreća poginula 41 osoba, a najčešći uzroci prometnih nesreća su alkohol, droga, nepoložen vozački, neiskustvo mladih vozača.

Damir Novak (HAK): U autoškoli ne uče dovoljno o rizicima

Damir Novak iz Hrvatskog autokluba činjenicu da je za prometnu nesreću kod Varaždina osumnjičen mladi vozač s kratkim vozačkim iskustvom koji se upustio u pretjecanje i u zavoju prešao na suprotnu stranu kolnika, ovako komentira:

- Mladi vozači, nažalost, rizična su skupina. Osim što sami često precjenjuju svoje sposobnosti i sposobnosti vozila kojima upravljaju, nerijetko nisu ni imali pravu priliku tijekom obuke vožnje izvesti radnje poput pretjecanja na otvorenoj cesti. I onda se upuste u rizična pretjecanja koja mogu završiti ovako tragično - kaže Novak.

Novak smatra da policija provodi dosta akcija, ali je uvijek otvoreno pitanje može li se bolje preventivno djelovati ili samo kaznama rješavati pitanje brzine, alkohola, nepoštivanja propisa.

- Može ih biti na cesti i više. Samo kazne nisu rješenje već treba kombinirati prevenciju i represiju. Represija, posebno prekršajna i kaznena, dolazi kad su posljedice već nastupile. Edukacija o prometu treba početi već u najranijoj dobi u obitelji, a nastaviti se u vrtiću i školi - zaključuje Novak.

Iako je i kupnja dva Eurocoptera sufinancirana novcem iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama radi prevencije i regulacije prometa, oni ovog ljeta i za vrijeme gužvi i u nadzoru prometa uopće nisu bili vidljivi. Iako su bili uobičajeno stacionirani u bazi u Zemuniku, ove godine su dislocirani. Jedan je cijelo ljeto proveo na dubrovačkom području čekajući na prijevoz unesrećenih, ali ga nije bilo u nadzoru. A prometnjaci kažu da helikopter kad se pojavi iznad prometnica itekako ima preventivni učinak na vozače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:26