OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

PONIŠTENA PRESUDA TOMI HORVATINČIĆU ZA SMRT TALIJANSKOG BRAČNOG PARA Čeka ga ponovno suđenje: 'Tražimo za njega bezuvjetni zatvor!'

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (69), optuženom za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primoštena u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro, ponovno će se suditi na Općinskom sudu u Šibeniku.

- Odlukom Vijeća Županijskog suda u Zadru prihvaćene su žalbe Općinskog državnog odvjetništva i optuženog Tome Horvatinčića, te je povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuta prvostupanjska presuda Općinskog suda u Šibeniku od 18. studenog 2015. godine te je spis predmeta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje – kazala nam je u petak sutkinja Melina Gulin Pavlaković, glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

Za podsjetnik je da je Tome Horvatinčić prije nepunih godinu dana na Općinskom sudu u Šibeniku proglašen krivim za izazivanje ove pomorske nesreće u kojoj je svojim gliserom naletio i pregazio talijansku jedrilicu kod otočića Lukovika te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Na ovakvu presudu šibenske sutkinje Maje Šupe žalbu je podnijela općinska državna odvjetnica Irena Senečić. Ona je u žalbi na 18 stranica navela kako je u slučaju Horvatinčić presudom Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe, došlo do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o težini kazne i neizrečenoj sigurnosnoj mjeri zabrane upravljanja plovilima. Za Tomu Horvatinćića, tužiteljica Senečić u svojoj žalbi zatražila je bezuvjetni zatvor, te navela sve proceduralne propuste u presudi.

Ona je smatrala da je Horvatinčić kriv za pomorsku nesreću iz neizravne namjere kada je upravljajući svojom motornom jahtom naletio na talijansku jedrililicu, a ne iz nehaja kako to stoji u donesenoj presudi sutkinje Šupe. U žalbi je također navela kako i nehaj prema kaznenom zakonu automatski podliježe bezuvjetnoj zatvorskoj kazni, te kako ni po toj osnovi zagrebačkom poduzetniku nije mogla biti izrečena uvjetna kazna zatvora.

U svojoj, pak, žalbi, odvjetnici Tome Horvatinčića – Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen, za svog branjenika zatražili su oslobađajuću presudu, pozivajući se na sudsko vještačenje pomorskih stručnjaka koje je išlo u prilog Horvatinčiću. Također, oni su se u svojoj žalbi pozvali na činjenicu prema kojoj je Horvatinčić imao privremenu duševnu poremećenost u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

Kako doznajemo, na ponovnom suđenju Tomislavu Horvatinčiču, sutkinja više ne može biti Maja Šupe, već će ovaj predmet preuzeti netko od ostalih sudaca Općinskog suda u Šibeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:15