UZALUD MU JAMČEVINA

PONUDIO MILIJUN EURA U KEŠU, SUTKINJA ODBILA! Kontroverzni poduzetnik, koji je iz niza slučajeva dosad uvijek izlazio neosuđivan, završio u pritvoru

 CROPIX

Istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskoga suda odredila je jučer po prijedlogu tužiteljstva jednomjesečni istražni zatvor Blaži Petroviću (54), poduzetniku poznatome iz niza pravosudnih slučajeva iz kojih je uvijek dosad izlazio neosuđivan. Sada ga tužitelji terete za poreznu utaju 15 milijuna kuna od prije nekoliko mjeseci.

Petrović, kako neslužbeno doznajemo, poriče djelo koje mu se stavlja na teret, a jučer je za puštanje iz pritvora ponudio jamčevinu od 1 milijun eura u gotovini, a što je sutkinja odbila. Jučer su postali poznati i svi detalji najnovije optužbe protiv Petrovića, koji je inače javnosti postao poznat kao jedan od okrivljenika u slučaju, kasnije pravomoćne nepostojeće, tzv. zločinačke organizacije prije 15 godina.

Cijeli slučaj je, kako se doznaje, otkrio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija tzv. porezni Uskok. Prema njihovoj prijavi Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Ravnateljstvo policije Petrovića su uhitili i osumnjičili da je od ožujka do srpnja ove godine preusmjerio 75 milijuna kuna koji su trebali biti plaćeni njegovoj tvrtki KG Projekt, a koja je u sustavu PDV-a, na svoju drugu tvrtku, GP Brim, koja pak nije u sustavu PDV-a, te je na taj način izbjegao plaćanje 15 milijuna kuna poreza. Novac je, kako doznajemo, potjecao iz osječke tvrtke Ascommerce koja je nedavno na međunarodnoj arbitraži uspjela od tvrtke iz Italije naplatiti dug koji potječe još iz bivše Jugoslavije.

Sporne isplate

Navodno je dug koji je nastao oko isporučivanja nekih strojeva iznosio oko 45 milijuna eura, no osječka tvrtka se s Talijanima nagodila da joj isplate 14,4 milijuna eura. Nije poznato kakve je usluge Petrovićeva tvrtka obavljala za Osječane, no vjerojatno se radi o nekoj vrsti konzultacija, jer se Petrović, kako je poznato, bavi upravo otkupom i sudskom naplatom potraživanja. Novac je dalje s računa Brima davan kao pozajmnica, i to Petrovićevoj supruzi Mirjani 14,4 milijuna kuna, zatim supruzi njegova prijatelja Zorana Pripuza 36 milijuna kuna, samome sebi 6,27 milijuna kuna te drugoj Petrovićevoj tvrtki Cubano 11 milijuna kuna. Iznos od 1,8 milijuna kuna plaćen je KG Projektu za podmirenje odvjetničkih troškova.

Najzanimljivija pozajmnica, dakle točno polovica iznosa od 75 milijuna kuna, uplaćena je Dubravki Pripuz, supruzi Petrovićeva prijatelja Zorana, a oboje supružnika je, kako neslužbeno doznajemo, zbog ove pozajmnice također u ovoj istrazi ispitivala policija. Kako smo neslužbeno doznali, Dubravka Pripuz rekla je da je novac uzela kao pozajmicu umjesto svojega supruga koji nema otvoren račun te je i potpisan ugovor o zajmu s tvrtkom Brim s tri posto godišnje kamate. Njezinu priču potvrdio je i njezin suprug Zoran, koji je rekao da je zajam bio za njega te da u toj pozajmici ne vidi ništa nezakonito.

Istražuju i tvrtke

Osim Petrovića, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu istragu je otvorilo i protiv njegove tvrtke KG Projekt, kao prave osobe. Petroviću je, pak, istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, kako je to tužiteljstvo i predložilo. Na jučerašnjem ročištu s Petrovićem je bio i njegov odvjetnik Željko Žganjer, koji, međutim, nije bio raspoložen za davanje izjava.

Protiv Petrovića, koji nikada nije osuđivan, trenutno se u Hrvatskoj vode još dva postupka, od kojih je poznatiji onaj u Zagrebu, gdje je tužiteljstvo nakon sedmogodišnje istrage nedavno podignulo optužnicu tereteći ga da je 2008. iz tvrtke Morovnik izvukao 9,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:13