SVE SE UROTILO

POŽAR KOD KOPRIVNICE UZROKOVAO KAOS Gori odlagalište otpada, vatrogasci nemaju bagera, vode...

Požar odlagalište
 Robert Mihaljević / Podravski list

NOVO 20:25 - Pomoćnica ministra Zaštite okoliša Lidija Runko Luttenberger upozorila je stanovnike koji žive niz vjetar ili u blizini odlagališta da ne otvaraju prozore, zbog otrovnih plinova koji nastaju izgaranjem plastike.

- Radi se o tome da gori plastika i stvaraju se izuzetno otrovni plinovi dioksini. Moli se stanovništvo da zatvara prozore. Ljude koji sudjeluju u gašenju treba upozoriti da se opreme maskama. Ono što se vidi je najmanje opasno (plamen, dim). Najgori su plinovi koje se ne vide, rekla je Runko Luttenberger.

--------------------

KOPRIVNICA - Danas poslijepodne izbio je veliki požar na regionalnom odlagalištu otpada Piškornica kod Koprivnice. Vatrogasci ga neuspješno pokušavaju staviti pod kontrolu. Ovog trenutka u pomoć stižu brojne vatrogasne postrojbe iz Podravine, ali gašenje je neučinkovito bez bagera koji bi otkopali žarište. A tih bagera nema na raspolaganju. Piškornica je, inače , točka žestokog prijepora između ministra Slavena Dobrovića, koji želi stopirati gradnju megaodlagališta za četiri sjeverne županije , i HSS-ova župana Darka Korena koji se snažno zalaze za taj projekt. Podupiru ga i u HDZ-u i SDP-u.

S obzirom da regionalni centar Marisčina kod Rijeke još nema uporabnu dozvolu, nesortirano riječko smeće svakodnevno se odlaze upravo na Piškornici . Procjenjuje se da su od početka godine na to smetlište dovezli desetke tisuća tona otpada iz cijele županije . Vatrogasci na terenu upravo svjedoče svojevrsnom kaosu. Nemaju dovoljno vode, lokalni vatrogasci iz Koprivničkog Ivanca, općine na čijem je području odlagalište , nemaju goriva za vozila, a požar se siri i razbuktava. Opasni i vjerojatno otrovni dim vjetar zasad nosi prema sjeveru, Mađarskoj , pa su potencijalno ugrožena naselja Đelekovec , Peteranec, Torčec , Legrad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:47