NERIJEŠENO UBOJSTVO

PRIJATELJI ZNAJU TKO JEFRANI DESPIĆU ZABIO NOŽ UTUČNJAVI U PARKU RIBNJAK?Vrhovni sud naredio novo suđenje

Policija i tužitelj nisu ispitali T. D., koja je bila na Ribnjaku kobne noći i vidjela krvavi sukob

Slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost, kad je prije više od pet godina u masovnoj tučnjavi ubijen 18-godišnji mladić Frane Despić, a koji do danas nije nije dobio svoj sudski epilog, nakon niza pravosudnih peripetija ponovno će krenuti iz početka.

Vrhovni je sud, nakon više od godinu dana razmatranja slučaja, donio pravomoćnu odluku da zbog iskaza naknadno ispitane svjedokinje postoje osnove da se obnovi postupak protiv Aleksandra Koprenice (28) zbog optužbi da je ubio Despića te pokušao ubiti Despićeva prijatelja Domagoja Lj.

Predao se u pratnji oca

Despić je na smrt izboden u noći 15. ožujka u parku Ribnjak, nakon tučnjave njegova društva s Kopreničinim društvom koje je u parku slavilo rođendan. Privedeno je više od 20 sudionika tučnjave, a Koprenica se u pratnji oca predao jutro poslije.

Nitko nije vidio trenutak ubojstva iako je Despić uboden više puta i prerezan mu je vrat. Prvu je kaznenu prijavu protiv Koprenice tužiteljstvo odbilo zbog nedostatka dokaza.

Tek kada se pojavila nova svjedokinja, pokrenut je zahtjev za novi postupak. Koprenica se na to žalio, ali žalba je sada odbijena.

Iskaz svjedokinje pred Državnim odvjetništvom Vrhovni je sud je na kraju prihvatio objašnjavajući da svjedokinja nije morala vidjeti sam čin ubojstva. S obzirom na to da je vidjela kako Koprenica baca nešto u koš za smeće, te da su svi u društvu sljedeći dan znali da je upravo Koprenica izbo Despića, sudu je to bilo dovoljno. Rješenje Vrhovnog suda znači da postupak protiv Koprenice, koji je u vrijeme događaja imao 23 godine, kreće u potpunosti iz početka.

Dobra vijest za majku

Protiv njega će Županijsko državno odvjetništvo donijeti nalog za provođenje istrage zbog ubojstva i pokušaja ubojstva, te će se iznova početi saslušavati svjedoci. No ovaj put istraga će se voditi po novom Zakonu o kaznenom postupaku koji je u međuvremenu stupio na snagu, što znači da svjedoke više neće ispitivati istražni sudac nego tužitelji.

A kakav će biti epilog slučaja koji je doživio obrata kao malo koji slučaj u hrvatskoj sudskoj praksi, tek treba vidjeti. Za sada je sasvim sigurno da se postupak za ubojstvo Frane Despića ponovno otvara.

Za Franinu majku Jadranku, koja se svih ovih godina nije mogla pomiriti sa smrću sina, to je prva dobra vijest nakon dugo vremena. Stalnim istupima u javnosti, pisanjem institucijama i pravnom borbom nije dopustila da se slučaj njezina sina zaboravi.

- Znam da ovo ne znači da je slučaj riješen, ali konačno mi daje nadu da će sve biti dokazano. Nakon pet godina mislim da je vrijeme. Ne znam tko bi ovo mogao izdržati. Ne dao Bog ničijem djetetu da doživi Franinu sudbinu - kaže Jadranka Despić i dodaje da svi na svijetu, pa tako i ona, imaju pravo na pravdu i istinu.

Povučeni mladić

Slučaj njezina sina u početku se s policijske strane činio jednostavnim. Nakon tučnjave između dvije subkulturne skupine i Franina ubojstva policija već idući dan hapsi Koprenicu, povučenog mladića o kojem je društvo govorilo sa superlativima.

Iako se Franu Despića u početku u medijima opisivalo kao ekstremnog navijača i pripadnika Agram Crewa s dosjeom, majka je nedavno u policiji dobila odgovor da je dosje njezina sina potpuno čist.

Kad se Koprenica predao, policajce je odveo do koša za smeće u parku i pokazao im nož koji je u njega odbacio. Policija ga je prijavila za ubojstvo, a kad je već sve ukazivalo na to da će se njegova obrana baviti jedino pokušavanjem dokazivanja je li riječ o nužnoj obrani, dogodio se obrat.

Nakon prvog kruga istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu shvaća da ni oni ni policija nisu prikupili dovoljno dokaza za podizanje optužnice . Koprenica se brani šutnjom, a na nožu nisu pronađeni tragovi krvi ni Despića ni Domagoja Lj. Nitko od svjedoka, premda je u tučnjavi sudjelovalo desetak osoba, kako tvrde, nije vidio trenutak kad je Despić izboden. Kad se našlo pred zidom, Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona Koprenice, a sud obustavlja postupak protiv njega. Očajnički manevar, koji će poslije ipak dati rezultate.

Nova okolnost

Odustajenjem od progona tužitelji sebi ostavljaju mogućnost da postupak jednoga dana obnove, no preduvjet za takvo nešto je otkrivanje novog dokaza. Da su s druge strane nastavili s progonom ili podignuli optužnicu, te da je Koprenicu po toj optužnici sud oslobodio, postupak se više nikada ne bi mogao pokrenuti jer se osobi ne može dva puta suditi za isto kazneno djelo. Razočarana obustavom postupka, Despićeva majka sama nastavlja postupak i podiže tužbu protiv Koprenice, no zbog nedostatka dokaza zagrebački Županijski sud odbacuje njezinu tužbu.

Ipak, zagrebačko Državno odvjetništvo ne odustaje, a analizama spisa otkriva kako su policija, ali i tužitelji u prvoj istrazi iz vida ispustili jednu svjedokinju, djevojku T. D., koja je te večeri bila u parku i vidjela sukob dviju skupina mladića. Zvuči gotovo nevjerojatno da usprkos činjenici što su u spisu postojali podaci da je ta djevojka bila u Kopreničinu društvu kad se napad dogodio, ni policija ni tužitelji nisu je se sjetili ispitati kao svjedoka.

Teret savjesti

No Jadranku Despić muči što su neki Kopreničini prijatelji, kako vjeruje, znali tko je ubojica, ali to nisu rekli.

- Ja vjerujem da će sada reći istinu.

Ne znam kako netko uopće s takvim teretom može normalno živjeti. Ne mogu vjerovati da takvi ljudi uopće postoje. Vrijeme je da se dozna čitava istina - kaže Franina majka.

Koprenica se žalio na iskaz svjedokinje

Vrhovni sud pritom je odbacio žalbu Koprenice, koji je smatrao da se postupak protiv njega pravno više ne može obnoviti. U žalbi je naveo da iskaz nove svjedokinje koju je tužiteljstvo predložilo nije dokaz jer je ispitana u Državnom odvjetništvu, a ne pred sudom. Smatrao je i da se postupak ne može nastaviti jer je Despićeva majka protiv njega sama nastavila progon i podignula tužbu koju je sud potom odbacio. Iskaz nove svjedokinje protiv njega, smatrao je, nije dovoljno jak jer ona nije vidjela trenutak kad je Koprenica izboden.

No Vrhovni je sud sve te navode odbacio zaključivši da to što je Despićeva majka podignula optužnicu ne ograničava postupanje Državnog odvjetništva jer je ono već bilo odustalo od progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:15