TRAŽI NARUČITELJA

ŠEF PEVECA NUDI VISOKU NOVČANU NAGRADU 'Sa 100.000 kuna vlastitih sredstava nagradit ću osobu koja policiji da obavijesti o napadu na Bubala'

Jurica Lovrinčević odlučio je osobno nagraditi onog tko policiji da informaciju o počiniteljima i naručitelju napada na člana uprave Peveca
 HANZA MEDIA

Nagradu od 100.000 kuna dobit će onaj koji policiji da obavijesti koje će pomoći u otkrivanju počinitelja, odnosno nalogodavca (ili više njih) na Krešimira Bubala, člana uprave Peveca, bivšeg osječkog gradonačelnika i saborskog zastupnika.

Odluka je to koju je uz suglasnost policije donio Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Peveca, koji je osobno raspisao tu nagradu uz suglasnost MUP-a i Krešimira Bubala.

Oteo šipku

Bubalo je napadnut 28. 12. 2016. godine na području Sesveta oko 9 sati na izlazu iz zgrade u kojoj je unajmio stan i u trenutku kad je krenuo prema službenom vozilu. Dvojica napadača istrčala su iz podzemnih garaža koje su blizu stambene zgrade i počela ga tući željeznom šipkom. Krešimir Bubalo počeo je vikati i braniti se od napadača, koji su pobjegli.

Predsjednik uprave Peveca bio je spreman odmah nakon napada ponuditi nagradu, ali je to odlučio nakon što je dobio i suglasnost MUP-a.

Dogovor s MUP-om

- Točno je da sam donio ovakvu odluku. Uz suglasnost MUP-a i Krešimira Bubala, sa 100.000 kuna vlastitih sredstava nagradit ću osobu koja policiji da obavijesti radi otkrivanja počinitelja napada na Krešimira Bubala.

Naime, i kao predsjedniku uprave Peveca d.d. čiji je Krešimir Bubalo član i kao njegovom prijatelju jako mi je stalo da se otkriju napadači, osobito nalogodavac ovog nemilog događaja. Na ovaj način želim pomoći policiji, kojoj ujedno ovom prigodom zahvaljujem na svemu što poduzima kako bi otkrila počinitelje ovog kaznenog djela.

Stoga molim sve one koji imaju određenih saznanja o napadu da obavijeste policiju - rekao nam je predsjednik uprave Peveca. Kako smo doznali, policija intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na člana uprave Peveca i osim prikupljenih materijalnih tragova koji su poslani na vještačenje u Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” policija je pregledala snimke nadzornih kamera na zgradi, ali i na okolnim lokacijama.

Od teleoperatera su zatraženi podaci o prometu na baznim stanicama kako bi se pokušala ustanoviti eventualna komunikacija počinitelja, ali policija zasad ne iznosi što i kako radi kako bi pronašla počinitelje.

Kao što smo već pisali, policija je opsežno razgovarala i s Krešimirom Bubalom, koji je policiji, ali i u razgovoru za Jutarnji list napad povezao s poslom koji obavlja kao član uprave zadužen za financije. O napadu i napadačima Bubalo je rekao:

- Ustao sam. Sredio sam se za posao, doručkovao i krenuo s petog kata pješice.

Svakog jutra odlazim na posao između 7.30 i 7.50 sati. Izišao sam. Službeni Pevecov BMW bio je parkiran najviše 10-ak metara od ulaza. Vani nije bilo nikoga.

Odjednom, kao da sam čuo da netko trči iz smjera podzemnih garaža. Što da vam kažem, to je bilo u sekundi.

Prvi udarac dobio sam u glavu, pa u leđa. Okrenuo sam torbu prema njima, onako instinktivno. Podigao sam ruku. Pljuštali su udarci sa svih strana. Padao sam, dizao se i onako na podu uspio sam oteti jednome šipku. Jak sam ja u rukama. Vikao sam: “Upomoć! Policija!”

Ne znam više što. Mahao sam i rukama i nogama samo da sačuvam život. Oni mi nisu bili bitni, iako se sjećam da su imali kape... Čuo sam da se dižu rolete. Njih dvojica pobjegli su prema podzemnim garažama...”

DORH istražuje

U međuvremenu i uprava je Državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv članova bivše uprave prije svega zbog prodaje hale u Kukuljanovu, koja je završila u krugu “Samoborke”, u vlasništvu najvećeg malog dioničara i bivšeg predsjednika nadzornog odbora Želimira Kodrića.

Iz DORH-a su potvrdili da su od policije zatražene određene provjere, a u međuvremenu je i PNUSKOK iz Peveca zatražio određenu dokumentaciju o poslovanju tvrtke. Bivše čelnike uprave sadašnja je uprava prijavila DORH-u zbog skladišne hale u Kukuljanovu za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Istraga o tome je u tijeku, a prijašnji predsjednik uprave Darko Šket opovrgao je sve tvrdnje o navodnim zloporabama, ali DORH istražuje navode iz prijave.

O istrazi o napadu na Krešimira Bubala zasad nema novih pojedinosti.

No, hoće li nagrada od 100.000 kuna biti mamac da netko tko zna tko su izvršitelji ili naručitelji napada to i unovči, ili je strah od mogućih posljedica “cinkanja” veći od primamljive svote novca, moglo bi biti poznato već vrlo skoro.

Slab učinak od policijskih nagrada

Prema Zakonu o policiji, novčanu nagradu za otkrivanje počinitelja kaznenog djela može raspisati i ministar unutarnjih poslova i to se i čini.

I to se koristilo da bi se došlo do informacija o počiniteljima, ali reakcije na novčane nagrade koje su raspisivali ministri, od one za ubojstvo VInka Žuljevića Klice, preko ubojstva na zagrebačkom Žutom bregu, do nagrade koja bi dovela do crtača “poljudske svastike” još uvijek nisu dale rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:12