PODMETNUTI POŽARI

SERIJA PALJEVINA U ZAGREBU Dva vozila polivena benzinom i spaljena, na treći je bačen molotovljev koktel

Policija je u sva tri slučaja utvrdila da se nesporno radi o podmetanju. Počinitelji za sada nisu poznati kao ni njihovi motivi
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon kraćeg zatišja, u protekla tri dana na području Zagreba i okolice izgorjela su tri automobila, a nepoznati vandali koji su u sva tri slučaja krivci za vatrene stihije, vlasnicima su pričinili štetu veću od 345 tisuća kuna. Zadnji u nizu podmetnuti piromanski čin bio je u jedan sat u noći u ponedjeljak na zagrebačkoj Legradskoj ulici kada je zapaljen BMW 535 zagrebačkih oznaka u vlasništvu tvrtke Fly by fly.

Detonacija

Neki od stanara Legradske su pod šokom te napominju kako ih uopće ne čudi buktinja.

- Začula se detonacija. Ubrzo su dim i vatra počeli sukljati u zrak. Sve se treslo. Vatrogasci su nedugo zatim stigli. Brzo su sve pogasili. Jeste vidjeli kakvi su to automobili na tom ograđenom dijelu? Sve jedan bolji od drugoga. Ima tu Porschea i Jaguara, do ‘običnih’ BMW-a i Mercedesa. Nije mala stvar imati takav vozni park. Mislim da ti dečki trguju vozilima, a kako su nam policajci rekli nakon očevida, pretpostavlja se da je požar podmetnut, očito su se nekom grdo zamjerili – priča za Jutarnji list jedan od žitelja Dubrave. Druga susjeda, pak, nadodaje kako se često mladi koji su u potrazi za autima, dođu “naslađivati do ograde”.

- Znatiželjnici dođu pogledati aute. Naviruju se, slikaju ih. Neki znaju i preskočiti ogradu pa ući unutra. Komentiraju glasno ponudu. Tko će ga znati jesu li to potencijalni kupci ili eventualno lopovi koji planiraju nanijeti vlasnicima štetu. Ne znamo tko je vlasnik zemljišta niti tvrtke koja vodi to, a to nije ni bitno. U tom ograđenom prostoru auti su već neko vrijeme – zaključuje stanarka Legradske ulice.

Policijski očevid je pokazao kako je nepoznata osoba polila benzinom BMW te ga zapalila, no kako je vatra uvijek brža, požar se proširio i na susjedni parkirani auto iste marke i drugog modela. Zapaljenom autu požar je uništio prednji dio vozila te unutrašnjost, dok je drugom nastradao prednji dio te blatobran, svjetla... Sreća u nesreći je da ozlijeđenih osoba nema, a procijenjena materijalna šteta je nešto veća od 110 tisuća kuna.

Bez prijetnji

Unatoč nizu pokušaja, nismo uspjeli doći do oštećenih suvlasnika tvrtke, Nikole D. i Josipa B. a koji su, ujedno, vlasnici i nekih drugih poduzeća. Naznačeni brojevi tvrtki zvone u prazno, a na mobitel koji smo dobili od članova obitelji na adresi na kojoj je prijavljen javio nam se muškarac te potvrdio da je on Josip B., ali ne “taj iz priče o suvlasništvu u Fly buy fly kojem su zapaljeni auti”. Vlasnici tvrtke navodno nisu primali prijetnje ili ako jesu, onda ih nisu prijavili.

No, dva BMW-a koja su izgorjela u Dubravi nisu jedina vozila na kojima je u posljednjih nekoliko dana na širem zagrebačkom području podmetnut požar pod vozila. U noći na petak netko je u velikogoričkoj Ulici Jurja Dobrile podmetnuo požar na VW Golfu VII zagrebačkih tablica koji je inače koristila 45-godišnjakinja. Vatra se s Golfa proširila i na obližnje parkiranu Toyotu Avensis čiji je vlasnik 35-godišnji muškarac te Renault Megan jednoga 55-godišnjaka. Provedenim očevidom kriminalisti su utvrdili da je po Golfu netko prolio benzin, a zatim ga zapalio. Šteta na sva tri automobila prema procjenama prestravljenih vlasnika je dosegla 220.000 kuna, a prema neslužbenim informacijama motiv počinitelja je privatne prirode. Samo 24 sata kasnije, u noći na subotu ponovno je gorio automobil u podmetnutom požaru.

Videonadzor

Ovoga puta u Ulici Ladislava Šabana u sesvetskom Jelkovcu oko 4.20 sati netko je bacio molotovljev koktel na Mercedes C 220 u vlasništvu poduzetnika B. M. (31) iz dugoselskog kraja. Iako su vatrogasci vrlo brzo pristigli na intervenciju, vatra je uništila cijelo vozilo. U tijeku su ujedno pregledi nadzornih snimki oko sva tri mjesta događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:19