JAAJ NISU BILA TERMIČKI OBRAĐENA?

SMRTONOSNI DESERT Dječačić (5) umro zbog kolača koji mu je napravila majka, velika istraga zbog strašne tragedije koja je zadesila siromašnu obitelj

 Tomislav Krišto / CROPIX

Kao i svaki dan, Bosiljka Vidović spremala je ručak, ali tog dana za svoju obitelj odlučila je napraviti i desert. No, za nju i njezinu djecu, malenog Mirka i dvije kćeri te supruga Predraga, desert je bio gorkog okusa.

Jaja koja je stavila u kolač bila su zaražena salmonelom pa se cijela obitelj zarazila. Tragedija je neopisiva jer je petogodišnji Mirko preminuo. Dječak je umro u noći s ponedjeljka na utorak, a hitna pomoć mogla je samo konstantirati smrt.

Iako nisu gotovi nalazi obdukcije i ne može se sa sigurnošću tvrditi da je preminuo zbog zaraze salmonelom, činjenica je kako je njome bio zaražen.

Da je obitelj najvjerojatnije salmonelu unijela u organizam tako što su jeli kolač čiji sastojak su bila sporna jaja, rekli su nam i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. No, taj podatak nisu mogli točno potvrditi jer ostataka jela nije bilo. No, u Zavodu smatraju kako jaja nisu bila dovoljno termički obrađena.

Ostatak obitelji je hospitaliziran, a njihovo je zdravstveno stanje sve bolje. Priča dobiva dodatnu dimenziju jer je riječ o jajima iz samoborskog Kauflanda pa je postojala bojazan da bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći.

Profesor Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević rekao je da se obitelj Vidović, roditelji i njihove dvije kćeri, oporavljaju. - Svi su u fazi oporavka. Ono što moram istaknuti jest to da je za svih četvero dokazana zaraza salmonelom iz stolice. Dakle, nije dokazana iz krvi i tkiva, što nam govori da nitko od njih nije dobio ozbiljniji oblik bolesti - objašnjava prof. Begovac.

Ipak, da je hospitalizacija i dalje potrebna pokazuje to što je obitelj Vidović već tjedan dana na bolničkom liječenju.Profesor Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdio je Jutarnjem da je uzorkovana hrana iz hladnjaka obitelji Vidović kontaminirana.

- Još ne možemo reći da su nalazi potpuni, ali oni preliminarni pokazuju da je nalaz pozitivan na salmonelu koja je pronađena u jajima i u još nekoj gotovoj hrani - kaže Kaić, i dodaje da su analizirali i uzorke jaja iz Kauflanda, ali se pokazalo da nisu kontaminirana.

Unatoč tome, Kaić pojašnjava da u jednoj kutiji ne moraju sva jaja biti zaražena i da se uvijek provjerava uzorak, a ne cijela pošiljka jer je to, naravno, nemoguće.

- Kolege iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne inspekcije proveli su izvid, uzorkovanje i anketiranje. Uzrok dječakove smrti, koji se utvrđuje obdukcijom, u ovom trenutku nije poznat - kaže Kaić i dodaje da epidemiolozi koji rade na području Samobora i Bregane nemaju informacije o većem broju oboljelih od salmoneloze na području Bregane i Samobora.

Prijave salmoneloze, kaže Kaić, pristižu svakodnevno, a ove godine dosad je prijavljen uobičajen broj oboljelih od salmoneloze, odnosno broj ne odudara od broja prijava prethodnih godina.

- Nema većeg broja prijava u listopadu u odnosu na uobičajen broj u listopadu i nema povećanog broja prijava s područja Bregane i Samobora - zaključuje Kaić. Tijelo nesretnog dječaka prevezeno je u zagrebački Zavod za sudsku medicinu, gdje je obavljena obdukcija.

U Zavodu kažu da će uzrok smrti biti potvrđen tek za nekoliko tjedana jer se u ovakvim slučajevima uzimaju svi parametri i obavlja sve, od bakteriološke i toksikološke analize do mikrobiološke.

U PU zagrebačkoj potvrdili su da je policija nakon što je zaprimila dojavu po nalogu Županijskog državnog odvjetništva obavila očevid u kući preminulog dječaka.

- Tijelo je prevezeno na obdukciju na Zavod za sudsku medicinu, a rezultati obdukcije neće biti dostupni javno - kažu u PUZ-u i dodaju da će policija, dok se ne prikupe sve službene informacije i dobiju nalazi, smrt dječaka voditi kao nesretan slučaj.

Tragedija koja je pogodila obitelj nezamisliva je, a dodatan problem su i teški uvjeti u kojima žive.

Naime, obitelj Vidović živi u skromnim uvjetima u Bregani u kući koju su kupili prije tri godine i zbog kredita u švicarcima jedva spajaju kraj s krajem. No, unatoč tome, susjedi tvrde kako je riječ o obitelji u kojoj se svi brinu jedni za druge te kako je majka svakog dana vodila kćeri u školu, a najmlađeg sina, malenog Mirka, uvijek bi povela sa sobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:38