KAOS

ŠOKANTNE SNIMKE IZ PRIVORA KOD ŽRNOVNICE Buktinja guta sve pred sobom, prizori su apokaliptični: 'Vatra ide prema nama, možda ćemo morati bježati'

 
Privor
 CROPIX

Zaleđe Splita, barem koliko se vidi iz Žrnovnice, nadlijeće jedan kanader.

Po kućama koje su par kilometara udaljene od požara i njihovim vlasnicima što s balkona promatraju stihiju kao da je kakav akcijski film, pada gusti pepeo. Ceste su blokirane pa vozači jurcaju samo u smjeru dalje od svojih domova. I kućama u Žrnovnici sve bliže vatre, javlja Slobodna Dalmacija.

S namjerom da snimimo situaciju u obližnjem Sitnom Gornjem, uputili smo se makadamom kojim su obiteljska vozila jutros prolazila lukavo izbjegavajući time policijske blokade postavljene na ulazu u mjesto. I taj put sada je neprohodan - plameni jezici neumoljivo lete preko zaleđa Žrnovnice. Na proširenje sa strane puta, stao je bračni par sa svojim terencom.

Gledaju u vatru što divlja i nijemo se pogledavaju.

- Tu nam je vikendica... - govori nam žena, i pokazuju rukom na gusti crni dim kojeg upravo prelijeće kanader. Muž nervozno priča na telefon, dobiva informacije od susjeda o stanju na terenu.

Fotogalerija: Požar nadomak kuća u Privoru kod Žrnovnice

- Kažu da je zahvatilo kod ovoga, pa onda kod onoga. Dovoljno je samo da vitar okrene smjer i gorit će i kod nas - šapće joj.

Ostali su tako dvadesetak minuta u tišini, strepeći o sudbini svoje kuće. A nisu bili jedini. Sve više mještana pokušavalo je s puta nazrijeti svoj dom, pa bi se razočarani vraćali u Žrnovnicu.

Mještani Žrnovnice dolaze u DVD i traže da im se da oprema.

- Gori mi kuća ne mogu je gasit! Plamen je 50 metara visok, oni šalju dvoja vatrogasna kola. Ja živin od toga da vanka po svitu obučavan ljude za gašenje požara. Dajte nan opremu - uporni su i glasni mještani, no vatrogasci ih uvjeravaju kako im nemaju što dati. Gori borovina, sada je još bliže kućama. Kronično nedostaje snaga na terenu.

Apokalipsa u Privoru

Jutarnjem se iz mjesta Privor na području Žrnovnice javio Ivan Ljiljak koji je situaciju nazvao apokaliptičnom.

- Nikako nije dobro, požar ide prema nama. Izgorit će Privor, možda ćemo morati bježati, a prvi kanaderi su poslani tek oko 17 sati, rekao nam je Ljiljak, koji nam je poslao i nekoliko uistinu dramatičnih snimki s tog područja.

Pakao u Amižićima

- Vatra je došla do zaseoka Amižići, kuće su u pitanju. Ovdje je pakao. Doći će 50 ili 100 vojnika u pomoć, ali to je kasno. Požar se spušta u Pečiće, kaže za Slobodnu Josip Bikanović ispred DVD-a Žrnovnica.

Nije optimističan.

- Nemamo ni kanadera više. Malo je doša, nadletio, ali ne može on kad puše... Ali stiže zato Krstičević, dodaje ironično.

Očajni mještani zaustavljaju ga i mole da do njihovih domova pošalje vatrogasna vozila, no jednostavno ih nema dovoljno. Svi su na terenu.

- Moja kuća je odmah do raketne baze! Jeste li svjesni što to znači? Gore niko ne gasi! Koga da ja zoven?!, upitala mještanka čija se kuća našla u plamenom obruču Bikanovića.

- Gotovo je, vatra je došla do kuća. Evakuiraju nas, ali od dima ne vidim doslovno ništa, bojim se, užasno se bojim, u telefonskom razgovoru javila je mještanka Žrnovnice koja je nakon cjelodnevne borbe s vatrom odlučila napustiti svoj dom.

Nema struje u Žrnovnici

U cijeloj Žrnovnici je oko 18 sati isključena struja.

S klupica iza groblja odlično se vidi kako se stihija približava zgradi DVD-a u centru Žrnovnice. Mještani promatraju prizor i traže krivca.

Tu je i Ivan Grizelj. On i žena pobjegli iz obiteljske kuće u Amižićima u zadnji čas.

- Gorilo je i prije ali vitar nikad ovakvi nije bio. Utekli smo zadnji sekund, srića i bog da je kanader bacio tri bombe u pravi momenat. Došlo nan do kokošinjca sve. A zaselak Lolići je za dvi minute izgorio. Prišlo na Mihanoviće... - govori nam Grizelj, i javlja se nekome na telefon: - Da di san! Evo me ode u izbjeglištvu...

Brani se kuća po kuća

- Situacija još nije dobra, brani se kuća po kuća. Sada kanaderi mogu raditi i puno su nam od pomoći. Kod Tugara je vatra otišla od kuća, sad je tamo dobro, ako opet ne okrene smjer. Na terenu ovdje je oko 400 ljudi sa 100 vatrogasnih vozila. U Županiji je sad 12 požara, u prosjeku svaki požar gasi po 30 vatrogasaca izuzev ovog velikog, kazao je u Dnevniku N1 televizije splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban izjavio je na požarištu u Sitnom Gornjem, istočno od Splita, da je stanje apokaliptično, ali se nada da će se tijekom noći stanje smiriti.

- Trenutačna situacija je apokaliptična, Vatrena stihija zahvatila je ogromno područje, sve je u dimu i vatri i područje izgleda tamno, rekao je župan Boban.

Izvijestio je kako je, uz pomoć kanadera, kasno poslijepodne vatra zaustavljena na brdu Perun i tako je spriječeno da se požar ne spusti u priobalje, odnosno u Podstranu i Dugi Rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:07