UŽAS U ZAGREBU

STALNI SUDSKI VJEŠTAK ZA PROMET O TRAGEDIJI U KLAIĆEVOJ 'Poginuli dječak bi imao znatno veće šanse za preživljavanje samo da je bio vezan'

 
 CROPIX

Stravična prometna nesreća danas se oko 13.30 sati dogodila na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice, doslovce nekoliko metara od Dječje bolnice, u kojoj je život izgubio 9-godišnji dječak. Dječak je stradao kada se u automobil u kojemu se vozio s malom sestrom, a kojim je upravljao njihov djed, na križanju zabio drugi automobil kojim je upravljao neimenovani muškarac. Kako smo neslužbeno doznali, dječak (9) je bio na stražnjem sjedalu crvenoga Citroena Saxa, a s njim je u automobilu bila i njegova mala sestra. Vozilom je upravljao njihov djed te su se vozili u smjeru sjevera.

Međutim, ulaskom u raskrižje s Klaićevom u zadnji desni kraj Citroena udario je crni Renault Megane kojim je muškarac upravljao Klaićevom u smjeru zapada. Očevidom će se pokušati utvrditi tko je zapravo u raskrižju ušao na crveno, no prema izjavama nekoliko očevidaca koje smo zatekli na križanju, nesreću je skrivio vozač Meganea.

- Prema neslužbenim informacijama, smrtno je stradao dječak koji se nalazio nevezan u vozilu Citroen te je zbog siline sudara ispao iz vozila. Bi li preživio da je bio pravilno vezan utvrdit će se sudsko-medicinskim vještačenjem, rekao je za Jutarnji Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila te plovila.

- U svakom slučaju, vezan bi imao daleko veće šanse za izbjegavanje smrtonosnih ozljeda, siguran je Husinec: - Vezanje pojasom nije komplicirano, a spašava ljudske živote. Ovo je strašna tragedija, nažalost, otišao je još jedan mladi život zbog grube nepažnje i nemara odraslih. Takvih sudara u zoni središta grada ima svakodnevno, ali se oni događaju pri malim brzinama, pa najčešće sve prođe samo sa materijalnom štetom, izjavio je Husinec.

Na temelju fotografija s mjesta udesa Husinec je pokušao rekonstruirati što se dogodilo u Klaićevoj: - Neslužbeno, jedan od sudionika hvatao je zeleno svjetlo, ali je velikom brzinom ušao u raskrižje kroz crveno i tada je došlo do sudara sa smrtnim posljedicama. I ovim putem bih apelirao na roditelje da djecu vežu sigurnosnim pojasevima u dječjim stolicama na način predviđen njihovoj dobi kako bi se izbjegle ovakve ili slične tragedije. Ne postoji opravdanje za prevoženje nevezanog djeteta!, kategoričan je Husinec.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:15