VLADO TURUDIĆ SE NE KAJE

ŠTO JE SVE POLICIJI REKAO EGZEKUTOR IMUĆNOG PENZIONERA IZ NAZOROVE Iskaz agresivnog pravaša prepun je mržnje i uvreda: 'Ubio sam staru komunjaru!'

Okrivljeni je policiji rekao da je ubio Đorđija Burića, kojeg nikad nije vidio, jer mu Burićev sin nije zaposlio sina u jednoj od svojih tvrtki

“Ja sam onaj kojega je tvoj sin ponizio, j...m mater i tebi i njemu”, riječi su nakon kojih je bivši član Predsjedništva Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) Vlado Turudić (54) u umirovljenika Đorđija Burića (85) ispucao četiri metka iz pištolja i ubio ga na mjestu.

Burića je ubio 11. studenoga u umirovljenikovu stanu u Nazorovoj ulici, a povod je navodno bila činjenica da je Burićev sin odbio zaposliti Turudićeva gluhonijemoga sina, premda je to obećao.

Turudićeva supruga, naime, Buriću je povremeno čistila stan te je u razgovoru s Đorđijem Burićem iznijela problem da se njezin sin ne može zaposliti, na što joj je umirovljenik rekao da bi mogao pitati sina koji ima nekoliko tvrtki.

Promijenio priču

Burić je to i učinio, no i njemu i njegovu sinu Turudićeva je supruga prešutjela da im je sin glohonijem. Kada se zapošljavanje izjalovilo, Turudić se odlučio na osvetu. I to ne Burićevu sinu, već njegovu ocu Đorđiju kojega navodno uopće nije poznavao.

“U nekoliko sam navrata razmišljao da se Buriću osvetim tako što ću ubiti Đorđija”, rekao je istražiteljima Turudić koji je, pak, kada je došao na ispitivanje na Županijsko državno odvjetništvo navodno promijenio priču, rekavši da se ne smatra krivim. Na policiji je nakon jednodnevnoga ispitivanja bio vrlo izravan. Ispričao je tako da je njegova supruga godinama radila kod Đorđija Burića koji se već prije 25 godina umirovio nakon što je kao direktor radio u jednoj od Končarovih podružnica.

Gledao je Klasik TV

“Žena i ja smo ga zbog toga u razgovorima nazivali ‘komunjara’”, otkrio je Turudić, koji je u nekoliko navrata u razgovoru s policajcima istaknuo da je čovjek kojega je ubio bio “komunjara” te da je doznao i da je podrijetlom Crnogorac i da je prije nekoliko godina išao u posjet rodbini u Crnu Goru, što je Turudića kao branitelja i “desničara” dodatno iritiralo, premda ubijenoga nije niti poznavao.

“Ja sam više desno orijentiran”, rekao je Turudić policajcima, pojasnivši da mu je supruga ispričala kako je “stari” gledao partizanske filmove na Klasik TV-u, što je valjda smatrao bitnim.

Sve mu se, kaže, smračilo 10. studenoga, kada je sjedeći kod kuće na krevetu razmišljao kako je njegovu sinu teško te je u njemu sazrela ideja da ubije Đorđija. Uzeo je pištolj, koji je skrivenoga u nekoliko plastičnih vrećica imao kao ratni trofej, još s početka rata, te se uputio prema Zagrebu, koristeći najprije autobus, a potom tramvaj.

Pronašao je Burićev stan te mu pokucao na vrata, a pred njim se pojavio starac u kućnom ogrtaču. Sam je zakoračio u stan, a Burić mu je rekao:

Snimke iz tramvaja

“Šta to radite, tko ste vi? U blizini je policija...” te ga čak pokušao odgurnuti, međutim Turudić mu je bijesno odvratio rečenicom s početka teksta i jednostavno počeo pucati.

Nakon ubojstva pištolj je bacio u rijeku Krapinu te se vratio kući i najnormalnije se ponašao tjedan dana, sve dok mu istražitelji prošloga tjedna nisu pokucali na vrata. Premda iskaz koji je Turudić dao policiji ne može biti korišten u postupku protiv njega jer ga nije ponovio pred tužiteljima, policajci su, prikupili čitav niz materijalnih dokaza.

Osim signala mobitela, koji ih je i odveo do Turudića, policajci su poskidali i snimke nadzornih kamera iz autobusa i tramvaja na kojima se vidi Turudić kako putuje do Nazorove, a zatim se neposredno nakon ubojstva vraća u Zaprešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:26