KAPLJICE KRVI VODILE DO TRUPLA

STRAŠNA TAJNA VLAŠKE 41 U centru Zagreba u izgorjelom stanu našli mrtvog i izbodenog muškarca, a ključ je bio u bravi...

 Tomislav Krišto / Hanza Media

Opožareno tijelo 60-godišnjeg Vinka Đilasa u kratkim hlačama na kojem je bilo vidljivo više ubodnih rana po vratu i prsima i to najvjerojatnije zadanih nožem, otkriveno je u kasnim večernjim satima nedjelje u podstanarskom stančiću u prizemlju stambene zgrade kućnog broja 41 Vlaške ulice u Zagrebu.

Zaključano iznutra

Da se nešto događa u tom ulazu, vatrogasce i policiju alarmirali su oko 22.30 sati uspaničeni stanari okolnih zgrada koji su vidjeli da kroz krovište toga ulaza u visinu suklja dim. Brzom reakcijom vatrogasaca, vatrena stihija se nije proširila na susjedne stanove i poslovne prostore, a sve dok obdukcija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati ne otkrije točan uzrok smrti, identitet mrtve osobe kao i misteriozne okolnosti koje su dovele do tragedije sa smrtnim ishodom, “drže” na mjestu istražitelje i Državno odvjetništvo koje rukovodi izvidima.

Je li u pitanju samoubojstvo ili je, pak, riječ o ubojstvu koje se pokušalo prikriti piromanskim činom, još je enigma za sve. Kako smo doznali, stan je iznutra bio zaključan, a u bravi je bio ključ, no svejedno se zbog duljeg cilindra ključ mogao ugurati u bravu i s vanjske strane te tako otključati vrata. Uz sama ulazna vrata bili su tragovi krvi čije su se kapljice “protezale” sve do sobe u kojoj je tijelo nađen. Ono što dodatno zadaje muke istražiteljima je, kako doznajemo, i činjenica da je bilo u sobi u kojoj požara nije bilo.

Pod šokom je i 49-godišnji vlasnik stana Ž. R. koji je garsonijeru ustupio na korištenje svome prijatelju Vinku Đilasu kojeg nije vidio od prošlog četvrtka.

- Kad sam doznao za požar, odmah sam stigao do stana. No ništa vam ne mogu otkriti dok traje kriminalističko istraživanje. Tko je stradao u mom stanu, ja ne znam. Sve što sam znao, rekao sam policiji. Očevid je trajao cijelu noć. Osim policije, bilo je tu i inspektora za požare, zamjenik državnog odvjetnika, djelatnici Elektre... nekih 50-ak osoba. A taj stan je koristio unazad dvije godine moj jako dobar prijatelj, inače korisnik socijalne pomoći, koji je tijekom godine radio sezonske poslove. S njim nikad nije bilo problema. Čak naprotiv. Bio je gospodin, vrlo vedar i vrlo cijenjen čovjek koji se nije prepustio nedaćama već se trudio preživljavati. Poznajem ga 32 godine. Kad je dobio otkaz na poslu, uvijek se trudio snaći. I kad mu je bilo najteže u životu, ljudi su mu priskakali upomoć sami od sebe. Zadnji put sam ga vidio u četvrtak. Ako je doista to on u stanu, onda sam izgubio jako dobrog prijatelja. Bez riječi sam i s nestrpljenjem očekujem kraj istrage - ispričao je za Jutarnji list vlasnik stana Ž. R. koji od trenutka dojave o tragediji k sebi ne može od šoka doći. Cijeli mu je stan uništen, pojašnjava nam.

Preplašeni stanari

- Uredio sam ga kompletno. Promijenio instalacije, obnovio fasadu i prozore tako da ne vjerujem da je kvar, koji je uzrokovao požar, nastao unutar stana. Pitao sam kad ću moći ući da ga počistim, ali mi je rečeno da ništa do daljnjega, da se strpim, zaključio je Ž R.

I iza drugih stanara Vlaške 41. je probdjevena noć, a sve dok pred zgradu nisu stigli vatrogasci, policija i Hitna pomoć, nisu znali da se iza vrata u prizemlju odvijala drama koja je ugasila jedan život.

- Vatrogasci isprva nisu znali gdje gori jer se samo krovište dimilo. Znate, to nije bio klasičan požar da vatra suklja. To je očito dugo tinjalo i tinjalo. Možda čak i satima. Preplašili smo se svi od neizvjesnosti. Očevid je trajao do nekih 6, 7 sati ujutro u ponedjeljak, a cijela ulica je bila blokirana. Vidjeli smo kako ekipa za očevid i svi ostali koji su ‘defilirali’ kroz stan, imaju doslovno upitnike nad glavama.

Bio je divan

Vatrogasci su im osvjetljavali prostor jer je bila isključena struja radi sigurnosti. Pa što je u tom stanu da se svi čude i sliježu ramenima? Muškarac koji je stanovao u stanu bio je divan. Nama starijima pomagao je ponijeti vrećice. Kad vrtim film unazad, u nedjelju oko 11 sati kad sam se vraćala s mise, prolazeći kraj tih vrata komentirala sam sa susjedom da se osjeća miris dima, ali nigdje se ništa nije vidjelo - rekla nam je, pak, druga stanarka Vlaške. Na upit je li muškarcu V. Đ. itko dolazio u stan, kazala je kako je bio društven ali ne do te mjere da mu dolaze ljudi.

Priče da je ubijen

- Posjećivao ga je vlasnik stana, što je i normalno. Bili su prijatelji. A bilo je još nekoliko mlađih dečki koji su mu navraćali. S njima je znao popričati kroz prozor a da ih ne pušta u stan. Ali ništa sumnjivo i neprirodno. Priča se po ulici da je ubijen. Zar trebamo strahovati? - zapitala se druga susjeda.

Policija je u međuvremenu ustanovila identitet stradalog muškarca, a kriminalističko istraživanje trebalo bi odgovoriti na pitanje o tome kako je stradao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:35