UŽAS NA GLAVNOM TRGU

STRAŠNA TRAGEDIJA U SAMOBORU Automobil naletio na pješake, jedno dijete preminulo u bolnici, drugo ozlijeđeno

 
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Na glavnom samoborskom Trgu kralja Tomislava, kod kućnog broja 15, 73-godišnja Štefanija Lindić iz samoborskog naselja Vrhovčak naletjela je u subotu oko 18 sati na svoju sumještanku, majku s dvojicom sinova. Vozila je srebrni Smart i, kako smo doznali, uopće nije kočila, nego ih je pokupila brzinom od oko 40 kilometara na sat i zaustavila se više od deset metar nakon prijelaza.

- Čula sam jauk i krik majke: "Matej, Matej, Matej!" i istrčala iz lokala. Pretrnula sam jer se i moj unuk zove Matej. Tu za jednim stolom sjedilo je jedno društvo i među njima je bilo četiri-pet liječnika pedijatara koji su bili u Taboru na duhovnoj obnovi. Istrčali su i jedna liječnica je rekla: "Nije dobro, nije dobro!" Dječak je ležao majci na rukama. Strašno, bilo je puno krvi. Mislim da je imao tri godine, a drugom dječaku nije bilo ništa, ali se sav tresao, bio je u šoku kao i majka", pričala nam je sinoć u šoku Đurđica Jandrić, koja radi u samoborskoj kavani Livadi nedaleko od mjesta nesreće. Istrčala je iz lokala i zaustavljala vozila da ne nalete na dječačića koji je još bio živ i ležao je na kolniku. Hitna pomoć i policija došli su, prema njezinoj procjeni, za oko pet minuta, a nesreća se, kaže, dogodila u 18.15 sati, dok je policija izvijestila da je bila oko 18 sati, a dojava samoborskoj policijskoj postaji došla je u 18.03. I Đurđica Jandrić, kao i drugi ugostitelji u obližnjim lokalima, bili su u šoku. Što je još gore, ona i poznaje vozačicu koja je naletjela na majku s djecom.

- Đurđa, ja sam to napravila, ništa nisam vidjela - rekla je čim je ušla u pratnji policajke u lokal. Pozlilo joj je, povraćala je, a u pratnji policajke otišla je u toalet u Livadiću kako bi se oprala. Htjeli su joj skuhati čaj, ali policija to nije dopustila. Vozačicu su u 21.22 posjeli u policijsku službenu Škodu i odvezli je u Policijsku postaju Samobor. U međuvremenu na mjesto nesreće došli su i suprug vozačice u pratnji još jednog člana obitelji i raspitivali se o daljnjem tijeku postupka.

Dječak je, kako smo doznali, preminuo u Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici. Nakon nesreće policija je ogradila Smart i počela očevid kojim je rukovodila Martina Jakšić, dežurna općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu. Policajci koji su obavljali očevid podvlačili su se sinoć pod Smart tražeći tragove nesreće, a, kako smo doznali, 73-godišnja vozačica nije bila pod utjecajem alkohola. Samoborski glavni trg inače je dobro osvijetljen, a vozačica je dolazila iz Livadićeva ulice i nesreća se dogodila na ulazu na Trg kralja Tomislava iz smjera Livadićeve prema Perkovčevoj ulici, praktički na glavnoj gradskoj prometnici. Kako smo izmjerili, Smart je nakon naleta na majku s djecom prošao još 10-ak metara jer od pješačkog prijelaza do mjesta gdje se zaustavio ima 10 stupića postavljenih na razmaku od nešto više od metar.

- Bilo je strašno, ne mogu uopće govoriti jer imam djecu te dobi - rekla nam je konobarica u obližnjem kafiću koja nije vidjela nesreću, ali su i ona kao i osoblje iz ostalih lokala istrčali na trg nakon što su čuli što se dogodilo. Policijski očevid trajao je do približno 22 sata, kada je srebrni Smart vozilom vučne službe odvezen s mjesta nesreće. Ozljede su bile preteške i dječak je preminuo. Policija službeno nije priopćila dob dječaka jer je još bio u tijeku očevid, ali, prema pričama očevidaca, preminuli dječak imao je tri godine, a stariji je školske dobi. Majka nije bila ozlijeđena. Kako smo doznali, ona je dolazila sa šetnice iz smjera hotela Lavica i prelazila je kolnik prema kavani Livadić, a vozačica koja, inače živi na Vrhovčaku, praktički iznad gradskog trga, dolazila je Livadićevom ulicom. Kako smo doznali, vozačica je umirovljenica, a prije 20-ak godina i ona je imala obiteljsku tragediju jer joj je sin poginuo prilikom skoka padobranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:12