I POLICIJA U ŠOKU

STRAVA U ZAGORJU Mučitelji životinja optuženi za smrt sedam pasa i nebrigu njih još 35

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Nakon što su mještani Male Erpenje sredinom travnja u svoje mjesto pozvali inspekciju, komunalne redare a onda i novinare, s ciljem da ukažu kako njihov susjed u tom zagorskom selu drži pse u nehumanim uvjetima, na poprište intervencije ubrzo je pokucala policija, a u sve se umiješalo i Državno odvjetništvo koje je protiv Petra V. (31) i prijateljice R.N.K. (20) podignulo optužnicu zbog ubijanja i mučenja životinja!

Istražitelji su otkrili da su optuženi od početka 2014. pa do 29. travnja ove godine, zajedno i po prethodnom dogovoru, u dvorištu obiteljske kuće u Maloj Erpenji držali veliki broj pasa različitih pasmina poput engleskog i američkog buldoga, argentinskog psa odnosno dogo argentino, bulterijera te stafordskog terijera. Neke od tih pasmina ulaze u kategoriju potencijalno opasnih pasa.

Protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, za držanje takvih vrsta i veličina pasa, okrivljeni nisu osigurali odgovarajuće prostorne, higijenske, prehrambene i zdravstvene uvjete, a kamoli im osigurali adekvatnu veterinarsku skrb nakon što su 2. veljače ove godine pri Hrvatskom kinološkom savezu registrirali uzgajivačnicu pasa, i to suprotno Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

Ono što je dodatno otkriveno tijekom istrage je da su psi zbog neadekvatnih uvjeta obolijevali, međusobno se grizli i ozljeđivali. Unatoč tome dvoje optuženih “mučitelja” ignoriralo je nastalu situaciju nego je 20-godišnja R.N.K. sukobljene pse razdvajala elektrošokerom, a Petar V. ih je, smatra tužiteljstvo, tukao drvenim štapom te im oko vrata stavljao električne ogrlice.

Cijelo to iživljavanje rezultiralo je uginućem sedam pasa koji su umrli u najtežim mukama, a njihove lešine dvoje neodgovornih vlasnika površinski zakopalo je u dvorištu pa su ih ostali psi razvlačili, trgali, jeli...

Pretragom kuće i dvorišta policajci su zanijemili od tuge. Pronašli su jednu lešinu psa bez čipa u truležnom stanju te čak 29 pasa i šest štenaca u bolesnom stanju. Naime, kod 19 pasa utvrđen je šarolik spektar oboljenja dok su kod 13 pasa otkrivene ozljede različitog intenziteta i etiologije nastajanja.

Kako su očajni mještani ispričali proljetos novinarima, na svoje oči su viđali kako Petar pse odara kolcem dok se međusobno kolju. No vlasnici pasa na optužbe su jedino rekli kako oni samo udomljavaju pse nakon borbi. Ako im se sudskim putem dokaže krivnja prijeti im do godine dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41