MISTERIJ

SUDILO MU SE ZA OTMICU, RAZBOJNIŠTVO..., ALI NI POLICIJA, NI INTERPOL, NI OBITELJ NE ZNAJU GDJE JE Već 15 godina nema ni traga Željku Mauroviću Ustaši

 Zlatko Ramničar

Uhićivale su ga Alfe, prijetio je da će se raznijeti bombom, taksijem se vozio do zatvora, na snazi mu je petogodišnja kazna za razbojništvo, dvogodišnja za pokušaj iznude, zbog kojih su za njim još uvijek na snazi i europski uhidbeni nalog i tjeralica, a upravo mu je obustavljena jednogodišnja kazna zatvora zbog protupravnog lišenja slobode.

Zabarikadirao se u zgradi

Radi se o 60-godišnjem Željku Mauroviću zvanom Ustaša koji je zadnji put viđen 10. siječnja 2002. godine na Savskoj cesti, nakon što je s Nenadom Milankovićem otišao u Veliku Goricu pogledati građevinski materijal za kuću koju je devet mjeseci ranije počeo graditi u Mikulićima. Otada ga bezuspješno traži i policija i obitelj, a zbog zastare mu je otpalo služenje jedne kazne. Navodno je Maurović na Savskoj cesti sreo nekog prijatelja, sjeo u njegov automobil i otada mu se gubi svaki trag.

A Željko Maurović nije nepoznat široj javnosti s obzirom na to da je prezimenjak legendarnog crtača Andrije Maurovića, autora “Starog mačka”, te je bio autor scenografije proslave prve izborne pobjede HDZ-a na Jarunu 1990. godine. U listopadu 1999. kada su zbog njega specijalci zablokirali zgradu u kojoj stanuje jer im je netko javio da se zabarikadirao u stanu s taocima te prijeti aktiviranjem bombe. Spektakularna policijska akcija koja je uzbudila stanovnike Jaruna nije završila slavno jer se na kraju ispostavilo da Maurović uopće nije bio u stanu, a kamoli da je kraj sebe imao taoce.

Brojevi neaktivni

Razgovarajući tada s novinarima, Maurović, koji se u javnosti deklarirao kao ustaša, rekao je da je to napad na njega i glavni ustaški stan te sve se to ne bi dogodilo da nije napisao pismo Haaškom sudu u kojem se zauzima za Mladena Naletilića Tutu.

S obzirom na to da je za njim zagrebački Općinski sud bio raspisao tjeralicu zbog iznude, Maurović je 20. listopada 1999., dan nakon spektakularne policijske akcije pritvoren.

Jučer smo pokušali kontaktirati njegovu suprugu Anu koja je s novinarima razgovarala nakon njegova nestanka i koja je novinarima dala brojeve telefona, ali ti brojevi više nisu aktivni.

Željka Maurovića nema ni na policijskim tjeralicama i potragama, a prema nekim neslužbenim informacijama, kriminalističkoj istrazi najbliža je verzija bila da je Željko Maurović odveden negdje na nepoznatu lokaciju i likvidiran.

Dok se to službeno i ne ustanovi, kontroverzni prezimenjak slavnog crtača stripova još uvijek se vodi kao nestala osoba, lice s tjeralice, osuđenik koji je sada lakši za jednu presudu jer je nastupila zastara izvršavanja zatvorske kazne. Pitanje je jedino hoće li i Željko Maurović znati za tu odluku suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:00