ŽIVOPISNA RASPRAVA NA SUDU

ŠUKER TUŽIO BRLEKOVIĆA ZBOG KLEVETE 'Da sam ga htio oklevetati, rekao bih što mi je o njemu govorio Pokrovac ili da je jedva završio osnovnu školu...'

Davor Šuker i Ivan Brleković
 Željko Puhovski / Hanza Media

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker tužio je za klevetu Ivana Brlekovića, bivšeg dopredsjednika HNS-a, zbog izrečenih tvrdnji u intervjuu u studenom 2014. godine u Večernjem listu u kojem je Brleković, između ostaloga, kazao da je “čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a”. Osim tog navoda, Šukeru je još zasmetao i Brlekovićev zaključak da bi Savez “apsolutno bolje funkcionirao bez Šukera jer da ništa nije napravio osim trošio novac”. Brleković se ne smatra krivim, a ponajmanje da je Šukera oklevetao već tvrdi da je njegov intervju bio s “društveno snažnom porukom i isključivo usmjeren da u ulozi poštenog građanina kojeg svi cijene, smiri tenzije i spriječi eskaliranje nogometnih sukoba sjevera i juga”.

ISPRAVAK IVANA BRLEKOVIĆA 'Nikad nisam rekao da je Davor Šuker jedva završio osnovnu školu, i to prva četiri razreda u jednom danu u Doboju'

- O Šukeru nikad javno nisam govorio, a da sam ga htio oklevetati, rekao bih što mi je o njemu govorio pokojni Dino Pokrovac ili da je jedva završio osnovnu školu, i to prva četiri razreda u jednom danu u Doboju. Pojam 'spiskati' Šuker je protumačio kao lopovluk. A to u književnosti znači rastrošnija, neracionalna potrošnja. Evo, i svjetska književnost poznaje taj termin. Puškin u svom Jevgeniju Onjeginu ga je koristio, baš kao i Krleža u Povratku Filipa Latinovicza, a i Držić je pojam koristio u drugačijem obliku. Dakle, spiskati nije krađa nego primjerice prespavati u hotelu s tri, a ne s pet zvjezdica. Riječ spiskati ima i zakonsko uporište u Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu, prema kojem neprofitna organizacija, a HNS je udruga, moraju namjenski i ekonomično trošiti sredstva – opisivao je u dahu sutkinji Dubravki Čošić okrivljeni Ivan Brleković napominjući da je i novinska agencija HINA o Šukerovom putu u Ameriku izvijestila u listopadu 2014. godine. Brleković je još istaknuo kako je u ono vrijeme, s obzirom na splet okolnosti nezadovoljnih ljubitelja nogometa, i on sam bio “izrazito ogorčen te da mu je bio povrijeđen nacionalni ponos zbog sportskih događanja u nogometu kada je Argentina inkasirala pet puta više od Hrvatske” u istoj (ne)prilici.

- Kad je Šuker preuzeo HNS u srpnju 2012., Hrvatska je bila 4. na svjetskoj rang listi, a danas smo srozani. Iza Šukera su debakli u Brazilu i Francuskoj. Dakle, totalni potop. Da Šuker u HNS-u ništa nije napravio, to je moj vrijednosni sud. U HNS-u nisam od 2010. kada je došla današnja garnitura krađom i otimanjem, a o tome postoji sudska presuda – rekao je Brleković odgovarajući na pitanja Šukerova odvjetnika Mate Matića.

Željko Puhovski / Hanza Media
Ivan Brleković

- Riječ 'spiskati' po vama, po Puškinu, Držiću i Krleži je pozitivno ili negativno potrošen novac – upitao je Matić još Brlekovića koji mu je odgovorio protupitanjem “Zar ćete mi postavljati sugestivna pitanja?”.

Sugerirao je potom Matiću i da pročita spomenutu literaturu, ali Brleković je na kraju ipak odgovorio da “spiskati nije lopovluk, no za jednu javnu osobu koja treba biti uzor mladima, pa i po štedljivosti, to je negativno”.

Intervju nisam dao Večernjem nego dva dana ranije za sportsku reviju Max, koja je izlazila u par tisuća primjeraka, u tiskanoj formi. Pa samim time taj članak, koji nije autoriziran, nije mogao obići svijet kako tvrdi Šuker. Kako je dospio u Večernji potom, ne znam, no mene nitko ništa nije pitao. Tjedan dana prije objave intervjua u Maxu, na Maksimiru je odgođena utakmica Dinama i Hajduka jer Hajduk nije htio igrati. Cilj mi nije bio razgovarati o Šukeru jer mene on kao osoba ne interesira u životu. A kako je došlo do sporne rečenice o spiskanju i trošku? Čuo sam to od jedne osobe iz računovodstva HNS-a u kojem sam dugo godina bio dopredsjednik, i koja mi je rekla da je Šuker ispeglao oko 200.000 kuna na specijalnoj MasterCard affinity kartici HNS-a – kazao je još Brleković istaknuvši kako je i on koristio spornu Affinity karticu kad je putovao.

Drugog Šukerova odvjetnika Nikolu Badovinca je, pak, zanimalo tko je osoba iz računovodstva HNS-a koja mu je rekla klevetničku tvrdnju o trošenju novca Saveza, ali Brleković se očito zakleo na šutnju rekavši “Radije bih umro nego da tu osobu odam pa da ostane bez posla”.

- Kako sam ja trošio novac kao dopredsjednik? Ekonomično i racionalno. Evo, u Australiju sam išao u ekonomskoj klasi preko Kuala Lumpura do Sydneyja i uštedio sam tako 50.000 kuna. A općepoznato je da je Šuker stalno na putu. U to je uvjerena i cijela nacija, a sva ta putovanja koštaju. Kao nogometaš Šuker je bio uzor i zadužio je RH, no kao predsjednik HNS-a... nikako. Izostalo je načelo solidarnosti, dosta klubova je pogodila besparica da nisu imali ni za nogometne lopte, ni za čaj... - zaključio je Brleković.

Sve što je Šuker čuo u sudnici, nikako mu nije sjelo te je u jednom trenutku potiho pitao odvjetnika “ima li osnove za novu tužbu”.

Šuker je svoj iskaz dao već na početku suđenja prošle godine.

- Da sam doista toliko potrošio, dao bih ostavku! Kad je objavljeno da sam spiskao 300.000 kuna, bilo mi je neugodno. Crvenio sam se i morao objašnjavati da je nogomet nešto čisto, a po ovome ispada da je otišao u prljavštinu i korupciju. Ponižen sam tom izjavom. HNS ima ugled u svijetu. Kao prvi čovjek HNS-a normalno je da mediji imaju važnu ulogu u promicanju nogometa. A ti navodi su me jako zaboljeli i naštetili mom ugledu. Čak sam na utakmici Sevilla-Rijeka vidio natpis 'Šuker lopov'. U HNS-u i drugi djelatnici imaju pravo na putovanja, putne troškove, hranu... i nema šanse da sam potrošio 300.000 kuna na taj put. Međunarodne asocijacije Uefa i Fifa su me nakon tog intervjua, gdje god sam bio, ispitivali. Morao sam im davati objašnjenja – ustvrdio je Šuker koji je sporne “2014. bio u Americi dva ili tri puta na poziv Američkog nogometnog saveza, a vezano za moguće utakmice SAD-a i Hrvatske.”

Željko Puhovski / Hanza Media
Davor Šuker

- Ništa od tog dogovora nije na kraju bilo jer je specifičan i trebalo se igrati u Londonu. SAD je odabrao Honduras. Taj zadnji put u Americi sam ostao tjedan dana. Od San Diega, preko Los Angelesa i San Francisca do Las Vegasa putovao sam avionima. Spavao sam u hotelima. Zar sam trebao spavati u šatorima? U San Diegu sam spavao u Westinu, u L.A.-u u Hiltonu, u Las Vegasu u Aria, dok je u San Franciscu hotel bio neki mali. Noćenje u njima je koštalo od 200 do 250 dolara. Kao predsjednik HNS-a na sastancima počastim i ručkom pa sam tako platio MasterCardom HNS-a, a koji glasi na moje ime, jedan ručak 300 dolara, a drugi 890 dolara. Mi u Savezu vrlo racionalno trošimo novac! - objasnio je još Šuker dio američkih troškova.

Iako je i ranije bilo neumjesnih komentara plasiranih u medije od različitih osoba pa se nije “povlačio po sudovima”, za Brlekovićev intervju Šuker kaže da je “to bila kap koja je prelila čašu”.

- Žao mi je što i ranije nisam nikog kazneno gonio. Do sada sam znao reagirati kod urednika i novinara jer volim kad se neka informacija prije objave provjeri. Kome sve idu informacije iz računovodstva HNS-a? Izvršnom direktoru Damiru Vrbanoviću, tajniku Saveza, šefici računovodstva, izvršnom odboru koji ima 17 članova te predsjedniku HNS-a, dakle meni. Odakle informacija o trošku 300.000 kuna? Ne znam. U Ameriku ako idem privatno, a idem uglavnom za Novu godinu jer tad imam rođendan, račune plaćam sam. U HNS-u se pišu putni nalozi pa se tamo svaki put može provjeriti – dodao je Šuker.

Iz dopisa koji je HNS dostavio sudu vezano za troškove s 'peglanih' MasterCarda i Vise na trošak HNS-a, tijekom 2014. potrošeno je ukupno 3018,24 dolara. No, Brleković tu specifikaciju ne priznaje jer tvrdi kako bi njegove tvrdnje mogla potkrijepiti ona famozna Affinity kartica PBZ-a, koja se čuva u sefu Saveza i koja ne glasi na ničije ime, ali se korisnici itekako dobro znaju kad njome plaćaju na putovanjima. Tu Affinity karticu je, tvrdi, koristio i sam Brleković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:49