MICHAEL LJUBAS

SVI POSLOVI KONTROVERZNOG VLASNIKA PORTALA DNEVNO.HR Ljubasove tvrtke grcaju u dugovima, a osuđivan je zbog poreza i otkaza

Ne može se sad javiti, još je u bolnici, rekao je prijatelj koji se javio na njegov mobitel
 Darko Tomas / CROPIX, Sasa Cetkovic / Business.hr

Jednakim intenzitetom kojim pokušavaju ući u trag napadaču koji je u ponedjeljak navečer dočekao poduzetnika Michaela Ljubasa na izlasku iz kafića Area u neposrednoj blizini Inine benzinske crpke na Selskoj cesti u Zagrebu i upucao ga u nogu, istražitelji pokušavaju otkriti i koji je motiv ovog napada.

- Ne može se sad javiti, još je u bolnici, povreda je, na sreću, lakša - kazao nam je prijatelj Michaela Ljubasa, kojeg smo jučer dobiili na njegov broj mobitela, no, nije želio ništa više komentirati.

Ljubas se u bolnici oporavlja od ranjavanja koje je zagrebačka policija okarakterizirala kao pokušaj ubojstva iako prema svojevrsnom uobičajenom rukopisu podzemlja ovaj napad više liči na ozbiljno upozorenje.

U vrhu liste dužnika

Za sada nema pouzdanih informacija tko bi htio nauditi poduzetniku koji je široj javnosti poznat kao vlasnik portala Dnevno i tjednika 7dnevno. Riječ je portalu i tjedniku kontroverznog sadržaja, koji je promijenio niz glavnih urednika i novinara, a Hrvatsko novinarsko društvo opominjalo ih je i zbog širenja govora mržnje. Verzije tog portala postoje i u Srbiji i BiH. Poslovanje Ljubasove tvrtke Portal dnevno je, čini se, u problemima jer je račun u blokadi posljednjih 79 dana, iako je tvrtka lani prijavila rekordan prihod u visini od 4,5 milijuna kuna.

No nisu to jedini financijski problemi koji posljednjih godina stišću Ljubasa, jednog od većih dioničara i u tvrtki Elektropromet u kojoj je zbog dugova pokrenut predstečajni postupak koji je pak početkom listopada ove godine prekinut. I to zato, kako se navodi na službenim stranicama Fine, jer je “društvo bez suglasnosti povjerenika u više navrata isplatilo pozajmicu društvu Constans DK”. Uvidom u sudski registar utvrdili smo da je u tom društvu osnivač i direktor upravo predsjednik uprave Elektroprometa, koji se na to rješenje žalio, ali odluka na žalbu još nije objavljena te postoji mogućnost da Elektropromet završi u stečaju.

U predstečajnim su postupcima i druge tvrtke povezane s Ljubasom, a tvrtka Jadran-produkt trenutno je jedan od najvećih poreznih dužnika na listi dužnika Ministarstva financija, s dugom od 70,5 milijuna kuna prema Poreznoj upravi. No u tom društvu u predstečajnom postupku je utvrđen ukupni iznos tražbina u visini od 142,3 milijuna kuna. Upravo za danas zakazano je ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja tvrtke Jadran produkt. Ljubasov biznis naime zapao je u probleme još prije nekoliko godina pa je pokrenuo predstečajne nagodbe, no u nekima su bili prekinuti postupci na više mjeseci radi tzv. utvrđivanja zloporabe prava u porezno-dužničkom odnosu. Zato su se postupci i odužili. Ljubas je naime povezan s više od desetak tvrtki od kojih je većina u teškoćama jer su im računi ili blokirani ili su u predstečajnoj nagodbi.

Ljubas u svom nekretninskom portfelju drži vrijedne parcele u Savskoj ulici, stanove koje je gradio u novim zagrebačkim kvartovima, ali i razne nekretnine u Dalmaciji i Istri.

Zanimljiva je i priča o bivšoj upravnoj zgradi Elektroprometa u zagrebačkom Sigetu, gdje je 2011. godine premješten Prekršajni sud, a za što Ministarstvo pravosuđa uredno plaća najamninu koja pak, doznajemo, ide direktno Poreznoj upravi za naplatu poreznog duga.

Zbog nekih dubioznih poslovnih odluka Ljubas se nekoliko puta našao na udaru Državnoga odvjetništva te je u nekoliko manjih postupaka i osuđen na uvjetne ili novčane kazne. Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu je 2009. osuđen na devet mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje zbog utaje 143.000 kuna poreza za tvrtku Gap građenje još davne 2001.

Sindikalni povjerenici

Dvije godine kasnije, 2011. na istom je sudu osuđen na novčanu kaznu od 16.000 kuna, zbog toga što je 2008. kao zamjenik člana uprave Elektroprometa otpustio dvojicu sindikalnih povjerenika tvrtke, premda prema Zakonu o radu to nije smio učiniti.

Ljubas je očito do prije nekoliko godina bio uvjeren da će dugove spram države riješiti, pa je za Poslovni dnevnik 2012. izjavio: “Svjestan sam toga da porez moram platiti i priznajem oko dvije trećine duga Elektroprometa i Jadran-produkta. Svaka od tih tvrtki duguje od 12 do 13 milijuna kuna, no ostatak duga je sporan. Najkasnije do Nove godine namjeravam prodajom određenih nekretnina zatvoriti sve dugove prema Poreznoj upravi. Mislim da to neće biti problem jer zainteresiranih je kupaca dovoljno. Kako država ništa ne poduzima s nekretninama gdje je upisano založno pravo, odlučio sam sâm krenuti u prodaju, namiriti porezni dug, skinuti hipoteke s nekretnina i nastaviti normalno poslovati.”

Povučen iskaz

Ljubasovo ime spominjalo se i u slučaju premlaćivanja vlasnika Industrogradnje Josipa Galinca 2008. jer je Galinec, svjedočeći ljudima o kojima je došao u poslovne sukobe, spomenuo i Ljubasa. Naime, Galinec je imao oko 4,5 posto dionica Elektroprometa, dok je Ljubas do 2008. bio postao većinski vlasnik tvrtke. Galinec je, prema Ljubasovim riječima, opstruirao rad skupštine te stalno ulagao žalbe na odluke skupštine, međutim optužbe za bilo kakvu vezu s napadom na Galinca je opovrgnuo te je prošao i poligraf.

- Ja sam čovjek koji svoje probleme i konflikte rješava bez posrednika, ispričao je Ljubas policajcima.

Sam Galinec je pak rekao kako, premda je imao sukob s Ljubasom, ne smatra taj sukob toliko intenzivnim da sumnja kako bi Ljubas mogao stajati iza napada na njega. Ljubasa je 2008. za prijetnje prijavio poduzetnik iz Vela Luke, inače kooparant Elektroprometa, a radilo se o svađi njih dvojice telefonskim putem. Međutim na suđenju je taj kooperant povukao svoj iskaz tvrdeći kako Ljubasovu rečenicu nije shvatio kao prijetnju, već da je bio pod dojmom slučaja Galinec gdje je u novinama pročitao kako se Ljubasa povezuje s napadom na Galinca. Ljubas je u tome slučaju pravomoćno oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:21