ROBERT ROTAR

TKO JE KONTROVERZNI PODUZETNIK KOJI JE IZNENADA UMRO ČIM SU MU U ZADRU ODREDILI ISTRAŽNI ZATVOR Živio je na visokoj nozi, imao i privatni helikopter

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prekinuo je godišnji odmor i u ponedjeljak hitno doputovao u Zadar gdje je u ćeliji istražnog pritvora zatvora u Zadru prije dva dana preminuo 47-godišnji kontroverzni slovenski poduzetnik Robert Rotar. Bošnjaković se sastao s upravom zatvora, ravnateljem Antom Lučićem, te zatvorenicima koji su s njim bili u ćeliji kako bi utvrdio što se točno dogodilo u subotu, 5.kolovoza, kada je 47-godišnjak umro nakon što je pao i udario glavom o stol.

Tijekom njegova posjeta završen je nalaz obdukcije Opće bolnice u Šibeniku koji je pokazao kako je do iznenadne smrti slovenskog poduzetnika došlo prirodnim putem, odnosno zbog zatajenja srca, te je ministar izrazio sućut obitelji zatvorenika zbog njihova gubitka.

Prema prethodnim informacijama iz Ministarstva pravosuđa, Rotar se u petak, 4. kolovoza u 22,54 sati požalio na bol u prsima i glavobolju, te je tom prilikom pozvana Hitna medicinska pomoć koja mu je od 23,20 sati do 23,40 sati pružila liječničku pomoć s naznakom kako nema potrebe za hitnom intervencijom uz konstatiranu dijagnozu "anksioznost" i "palpitaciju". Dan poslije, u subotu 5. kolovoza oko 10.10 sati, u sobi u kojoj je bio smješten iznenada se srušio i pritom udario glavom o rub stola te ostao bez svijesti.

- Odmah mu je pružena prva pomoć od strane službenika pravosudne policije i drugih zatvorenika, pozvana je Hitna medicinska pomoć koja je u Zatvor u Zadru stigla u 10,21 sati i pružila pomoć zatvoreniku. Na daljnje pružanje medicinske pomoći istražni zatvorenik odvezen je u Opću bolnicu Zadar gdje je u 11.05 sati istražni zatvorenik preminuo - priopćili su iz Ministarstva pravosuđa navodeći kako je Rotar u zatvor u Zadru zaprimljen u srijedu, 2. kolovoza nakon čega je smješten u sobu s još trojicom istražnih zatvorenika, površine 20 metara četvornih i zapremine 60 metara četvornih.

Samo dan nakon pritvaranja već mu nije bilo dobro pa je, kako navode u Ministarstvu, u skladu sa člankom 9. Pravilnika o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora, u četvrtak 3. kolovoza, u ambulanti Zatvora u Zadru nad njim obavljen liječnički pregled prilikom čega mu je propisana odgovarajuća terapija.

Kada su u njegovoj luksuznoj vili u Diklu početkom srpnja policajci pronašli opremu i materijal za krivotvorenje dokumenata te ga osumnjičili za kazneno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje, Rotar je pušten da se brani sa slobode. Policija o tom događaju nije izvijestila javnost, već je 27. srpnja nakon novinarskih upita priopćila kako je pušten da se brani sa slobode. No, u međuvremenu je uvažena žalba tužiteljstva pa je Rotar ponovno priveden i pritvoren zbog opasnosti od bijega iz Hrvatske. Službenici Zatvora u Zadru o događaju su izvijestili I Policijsku postaju Zadar, Županijski sud u Zadru, Županijsko državno odvjetništvo i obitelj preminulog istražnog zatvorenika.

Rotar se u Zadru pojavio prije petnaestak godina kada je stekao bliske veze u policiji, vodio je nekoliko tvrtki, među kojima su neke bile registrirane i za grafičko-tiskarsku djelatnost. U zadarskom Diklu sve do stečaja i propasti njegovih tvrtki živio je raskošno, imao je vrtlare i sobarice, a postojao je i njegov privatni helikopter, te avion u Zemuniku. U kući su mu otkriveni vodeni žigovi, zlatne niti, "ploče, okviri i mrežice s utisnutim reljefima", što je indiciralo da se u toj vili moglo obavljati i tiskanje eura, bez obzira što nisu pronađene krivotvorene novčanice. Veliko bogatstvo stekao je preko svoje slovenske tiskarske tvrtke Mirage kada je navodno i kupio vilu u Diklu.

Još 2008. godine podnio je tužbu protiv države za naknadu štete u slučaju prestanka proizvodnje naručenih putovnica, te auto naljepnica za tehničke preglede u iznosu većem od 3,6 milijuna eura, što je na koncu i dobio. Iste je godine dobio i posao izrade 2.000.000 srpskih putovnica, no Rotar se na koncu povukao iz tog posla navodeći da su mu Narodna banka Srbije (NBS) i njemačka firma „Milbauer“ ukrali patent i tehnologiju izrade biometrijskih putovnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:08