OBITELJ NEĆE DOĆI NA IZRICANJE

TOMISLAV HORVATINČIĆ OSLOBOĐEN KRIVNJE Federico Salpietro, sin poginulih Talijana: 'On je na suđenju pokazao da je veliki lažljivac!'

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Na Općinskom sudu u Šibeniku, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić u petak je oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primoštena, u kojoj su na svojoj jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Salpietro. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe nakon ovog ponovljenog suđenja donijelo je oslobađajuću presudu za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom odbacujući sve navode tužiteljice Irene Senečić.

- Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja - kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupa.

Tužiteljica Irena Senečić istaknula je kako je razočarana oslobađajućom presudom.

- Sud je nažalost prihvatio navode Horvatinčića i njegove obrane da je u trenutku udesa on bio u stanju sinkope, odnosno da je izgubio svijest. Uložit ću žalbu na ovu nepravomoćnu presudu, nakon što zaprimim pismenu odluku ove presude - kazala je.

Horvatinčić je nakon oslobađajuće presude kazao kako još jednom izražava duboku sućut obitelji stradalih Talijana i žaljenje zbog ove pomorske nesreće.

- Spreman sam i dalje na razgovor s obitelji stradalih oko naknade štete premda sam oslobođen krivnje - napomenuo je zagrebački poduzetnik.

Podsjećamo, Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro.

Za optuženog Horvatinčića tužiteljica je zatražila zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom. Ona je zatražila da se optuženiku izrekne i mjera zabrane upraljvanja motornim vozilima. Braniteljski tim (Baica, Miljveći, Došen) zatražio je oslobađajuću presudu za svog branjenika, zbog njegove neubrojivosti uslijed gubitka svijesti (sinkope) prije udara u jedrilicu. Za podsjetnik je da je nakon prvo suđenja u studenome 2015. godine isto Sudsko vijeće Horvatinčića proglasilom krivim i nepravomoćno ga osudilo na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci u rok kušnje od tri godine.

Na današnjem izricanju presude nije se pojavio sin stradalog bračnog para Federico Salpietro, a ni njegova sestra.

U telefonskom razgovoru Federico Salpietro nam je kazao kako danas očekuje pravednu presudu suda za čovjeka koji je prouzročio smrt njegovih voljenih roditelja.

- U svojoj obrani tijekom sudskom postupka gospodin Horvatinčić lagao je o svojoj sinkopi. Nadam se da sud neće u izricanju presude uvažiti te njegove laži i smiješne izgovore. On je na suđenju pokazao da je veliki lažljivac. Poznato je da odmah nakon nesreće nacrtao skicu kako se ona dogodila, da se tada u istrazi branio kako mu je otkazao upravljački sustav i da je rukama sa svoje jahte mahao mojim roditeljima. Ako sud uzme u obzir sinkopu, onda će se ubuće svatko za počinjenju pomorsku ili prometnu nesreću moći braniti gubitkom svijesti - kazao nam je Federico Salpietro.

Salpietro je također lažima nazvao Horvatinčićeve izjave na sudu kako je njemu i sestri nudio materijalno obeštećenje.

- Nikada, baš nikada, nije nam ponudio konkretni novac, premda smo još u travnju prošle godine dostavili broj našeg računa. I te laži dovoljno govore o njegovoj vjerodostojnosti i nepouzdanosti. Nadam se konačnoj pravičnom presudi. Volim Hrvatsku i želim ponovno ljetovati na Jadranu - dodao je sin stradalih Talijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:24