IDU U ISTRAŽNI ZATVOR

Tužitelji ispitali majku i oca ozlijeđene curice (2), djelomično priznali djela za koja ih terete

Roditelji djevojčice odvedeni su sucu istrage koji im je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana
Privođenje roditelja ozlijeđene djevojčice
 Nenad Opacak/Cropix

U subotu oko 11 sati na ispitivanje kod županijske državne odvjetnice u Slavonskom brodu dovedena je 24-godišnja majka dvoipolgodišnje djevojčice koja se sa strašnim ozljedama glave bori za život u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Pred tužitelje je dovezena policijskom maricom, vezana plastičnim lisicama, te u skafanderu radi sigurnosti zbog pandemije koronavirusa. Nakon nje, u prostorije tužiteljstva, također u zaštitnom odijelu, doveden je i 27-godišnji otac malene djevojčice.

image
Privođenje majke ozlijeđene djevojčice
Nenad Opacak/Cropix
image
Privođenje majke ozlijeđene djevojčice
Ivica Galović/PIXSELL

Ispitivanje je, kako je javila televizija N1, završilo tijekom poslijepodneva.

Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital rekla je da su iznosili obranu i da su djelomično priznali počinjena djela. Opširno su se branili i iznosili okolnosti.

Majka je prvookrivljena i tereti ju se za 5 kaznenih djela (4 zbog povrede prava djeteta i jedno teško ozljeđivanje).

Oca se tereti za četiri djela povrede prava djeteta. Tužitelji su zatražili istražni zatvor, a sudac istrage ga je i odredio za oboje roditelja, i to u trajanju od mjesec dana.

image
Privođenje majke ozlijeđene djevojčice
Nenad Opacak/Cropix

Podsjetimo, dijete je u Opću bolnicu u Novoj Gradiški zaprimljeno s teškim ozljedama glave, nagnječenjem mozga, a potom je reanimirano, intubirano i prebačeno u Zagreb. Tamošnji liječnici rekli su kako se s takvim ozljedama još nisu susreli, te su zgroženi slučajem. Sumnja se na nasilje, a javnost je zgrozila izjava sad već bivšeg ravnatelja Centra za socijalnu skrb kako si je dijete možda samo smrskalo glavu.

Djevojčica je dvije godine provela u udomiteljskoj obitelji jer su u biološkoj obitelji utvrđene nepravilnosti u odgoju, a otac je višestruko prijavljivan za nasilje, no onda je ipak vraćena roditelja. Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović te ravnateljice Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić danas su priznali da je odluka o povratku djeteta u biološku obitelj bila pogrešna, te je pokrenut niz stručnih nadzora.

image
Privođenje oca ozlijeđene djevojčice
Nenad Opacak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:05