TRAŽI SE IZRUČENJE

U SREDIŠTU ZAGREBA UHIĆEN POZNATI UGOSTITELJ U metropoli držao kalabrijsku trattoriju, Talijani uvjereni da je dio velikog lanca kružnih prevara

Uhićeni navodno već 20 godina živi u Hrvatskoj, gdje ima ženu i dijete. Bezuvjetno je pristao na izručenje Italiji jer smatra da je nevin
u krugu: Fabrizio Affuso (lijevo) s Michaelom Ingleseom

Mnoga nepca došla su na svoje kad se u centru Zagreba otvorio restoran Luna Rossa s kalabrijskim specijalitetima, no nikome ni na kraj pameti tada nije bilo da će jedan od suvlasnika, menadžer restorana Fabrizio Affuso (48), Talijan iz Cosenze sa zagrebačkom adresom, završiti pod lupom talijanskih istražitelja zbog svoje hrvatske tvrtke Mogul d.o.o. Affuso je prije 20 godina došao u Lijepu našu, a trenutno se nalazi u remetinečkom pritvoru.

Uhićen na kavi

Uhićen je u petak u Luna Rossi dok je pio kavu. Uručen mu je europski uhidbeni nalog koji je 5. listopada izdao sud u Vicenzi zbog poreznih prevara, točnije zbog sumnje u izdavanje fiktivnih računa i porezne utaje. Kako doznajemo, Affuso se ne protivi izručenju Italiji kako bi se susreo s optužbama koja mu se stavljaju na teret, a prema popisu istražitelja njegovo ime je samo jedno od njih 29 koja su obuhvaćena trogodišnjom istragom talijanskog tužiteljstva u suradnji s policijama pet zemalja, a pod čijom se palicom vodila istraga razbijanja lanca velike međunarodne prevare s lažnim fakturama “teške” impresivnih milijardu eura.

- Šokiralo me uhićenje. Bio sam mu pola sata u posjetu u zatvoru. Rekao mi je da ništa od toga što se piše po medijima nije točno. On ne poznaje nikog među osobama koje se spominju. Nema veze s optužbama. Učinili su ga žrtvom samo zato što živi u Zagrebu. Dokazat će da nije kriv i najavio je tužbe svima koji su ga spominjali u tom kontekstu - rekao je za Jutarnji list Michele Inglese, suvlasnik Luna Rosse i Affusov poslovni partner.

Akcija financijske policije naziva Round trip zatresla je sve upletene jer je lanac muljaža tzv. kružnih prevara koje su do savršenstva izvukle korist od lažnih faktura, povezao 180 tvrtki. Više od 150 tvrtki svoja sjedišta ima u Rimu i Milanu dok su ostale bile u raznim zemljama Europe među kojima je za prevarante porezna oaza bila i Hrvatska.

Prema sumnjama talijanskih istražitelja, tvrtke su služile za izvlačenje više od 130 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost, a zanimljivo je da su kroz njihove knjigovodstvene knjige cirkulirale fakture za usluge koje nikad nisu bile realizirane odnosno izdavane su fakture o prodanoj robi, uglavnom tehničkoj i informatičkoj, koja nikad nije bila prodana. U moru prevara između tvrtki čije su lažne račune servirali državi kako bi “muzli” porez, umrežena banda fiktivno je trgovala i prodajom tableta, televizora, šećera, brašna, mlijeka u prahu i pripravaka za kavu.

Dio robe, koji se doista nalazio u Italiji, prodavan je samo na papiru, a u slučaju izvoza, novac se vraćao talijanskim tvrtkama koje su potom tražile povrat PDV-a. Tužitelji sumnjaju da je Affuso preko svoje hrvatske tvrtke Mogul d.o.o. “kumovao” stečaju odnosno da je zahvaljujući lažnim fakturama kupnje i prodaje udjela u talijanskoj tvrtki Idea Otto srl, istu poslao u stečaj. A navodno je omogućio i da netragom nestanu poslovne knjige tvrtke Gold eggs srl na čijem se, pak, čelu također nalazi.

Upućeni u problematiku kažu da je talijanski Zagrepčanin Fabrizio Affuso, inače u braku s Hrvaticom s kojom ima dijete, zapravo osoba od povjerenja i desna ruka vođi cijele prevarantske bande Paolu Majanu (62) iz mjesta Torri di Quartesolo koji je imao zadaću tražiti klijentelu među poduzetnicima koji grcaju u financijskim problemima. Isti dan kad je uhićen Affuso, lisice na ruke stavljene su u okolici Rima i Fabiju Castaldiju (50), prokazanom mozgu poreznih prevara koji je bio glavni savjetnik kriminalne grupacije s obzirom na to da u malome prstu ima međunarodno pravo.

Tijekom istrage policija je u jednom trenutku obuhvatila 218 osoba te je pročešljala više od 75.000 tajno snimljenih razgovora koje su analizirali kroz poseban računalni program. A obradili su i detaljnu analizu nabave razne robe i plaćanja koju su usporedili s poreznom dokumentacijom.

Suosumnjičeni

Svoj obol u raskrinkanom lancu, i to na samom vrhu piramide, dali su još i poduzetnici Massimo i Roberto Cattelan, Giuseppe Carlesso, Emanuele Gobbo, Flabio Panato, Giovanni Marcante, a na popisu uhićenih našlo se i ime Srbina Nikole Strainovića iz Vicenze.

Castaldi je kao stručnjak za međunarodno pravo s uredima u Londonu i švicarskom Chiassu bio uvaženi direktor u 200-tinjak tvrtki. Nekima od njih poslovanje je preselio u Englesku nakon čega je dokumentacija o poslovanju tvrtke isparila. Castaldijeva engleska tvrtka Castaldi lawyer & partners Ltd, uvjereno je tužiteljstvo, prava je adresa za sve one koji ne žele platiti porez.

Do obitelji Affuso nismo uspjeli doći. Telefoni tvrtke Mogul naznačeni u registru i u telefonskom imeniku, ne koriste se ili su u vlasništvu privatnih osoba koje su nam rekle da ih “svako malo netko zove zbog nekog Talijana, ali da nemaju pojma tko je taj čovjek”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:12