POKUŠAJ UBOJSTVA U ŠPANSKOM

VELIKA REKONSTRUKCIJA STRAVIČNOG ZLOČINA U ZAGREBU: VLASNIKA ELEMENTA TRI SATA JE VREBAO U 'SAČEKUŠI' Otkrivamo kako je atentator proveo pakleni plan

Stipan Ivić i Mirko Marić

Priznajem da sam pucao i dobrovoljno sam se predao. Ne želim dalje odgovarati na pitanja tužitelja. Samo te dvije rečenice izgovorio je jučer popodne na ispitivanju 39-godišnji Mirko Marić, državljanin BiH, koji je okrivljen da je u nedjelju u 2.53 sati u 37-godišnjeg Stipana Ivića, vlasnika noćnog kluba Element, ispalio pet hitaca iz neposredne blizine iz crnog revolvera Smith&Wesson kalibra 38 specijal.

Jedno zrno je Ivića, koji se upravo bio dovezao svojim Chryslerom 300 oznaka ZG-ARMUS i zaustavio na pločniku u Ulici Dobriše Cesarića 71, pogodilo u glavu i prostrijelilo je, slomivši mu lubanju i on je još u komi i u teškom stanju u Jedinici intenzivnog liječenja Kliničke bolnice Sestara milosrdnica.

Nesuglasice

Prema tvrdnji tužiteljstva, radilo se o klasičnoj tzv. sačekuši jer se Marić blizu Ivićeva noćnog kluba Element dovezao u nedjelju devet minuta nakon ponoći i čekao u zasjedi da se on pojavi. Kad je on došao, prišao je vozačevim vratima i ispalio u njega pet hitaca iz revolvera. U obračun je krenuo taksijem. Prvo se oko 23.30 sati iz Ivanje Reke dovezao u stan u Zagrebu na II. Kanalskom putu, na VI odvojku broj 21, u kojem je neprijavljeno boravio. U stanu je uzeo revolver sa streljivom, pa opet taksijem krenuo prema Elementu gdje je stigao devet minuta nakon ponoći.

Čekao je gotovo tri sata da se Ivić pojavi, s namjerom da ga ubije zbog ranijih nesuglasica i neriješenih međusobnih odnosa, tvrdi tužiteljstvo. Nakon što je teško ranio Ivića, trčeći se udaljio s mjesta događaja. Nadzorne kamere koje pokrivaju Element snimile su muškarca u svijetloj obući, tamnim hlačama i majici s kapuljačom. Marić je pješice došao do hotela Antunović, gdje su ga također snimile nadzorne kamere. Policija je od taksi operatera ustanovila da ih je Marić u 4.15 sati nazvao sa svog broja koji koristi i za dvije minute taksi ga je već vozio prema Kozari boku.

Opasnost od bijega

Policija je izuzela snimke s nadzornih kamera. U nedjelju ujutro u pratnji svog branitelja odvjetnika Velimira Došena došao se prijaviti u policiju u Heinzelovu ulicu i donio je i oružje i čahure. Na obradi je bio do ponedjeljka, pretražen je stan u kojem je nađen i revolver iz kojeg je pucano u Stipana Ivića.

Nakon ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu Stipan Ivić odveden je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda gdje mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela jer je već osuđivan zbog pokušaja nanošenja teških ozljeda.

Tužiteljstvo je predložilo da se u istrazi protiv Mirka Marića, kojeg tereti za pokušaj ubojstva, ispita deset svjedoka, među njima i Ivica Ivić, brat Stipana Ivića.

Tijekom istrage trebat će ustanoviti što je bio neposredni “okidač” za ovaj pokušaj teškog ubojstva.

Žrtva bivši boksač

Kao što smo jučer pisali, Stipan Ivić, bivši boksač i vlasnik još jednog zagrebačkog noćnog kluba, prošle godine se spominjao u kontekstu slučaja Željka Dolačkog, smijenjenog policijskog načelnika kojeg se tereti da je inscenirao krađu zlata i novca iz policijskog sefa u vlastitom uredu u zgradi u Heinzelovoj. Ivić se u travnju prošle godine žalio da mu policija nije vratila zaplijenjenih 100.000 eura, koje su mu oduzeli iako nisu uspjeli dokazati da su stečeni kaznenim djelom.Stipan Ivić i njegov brat Ivan vlasnici su i kickboxing kluba i noćnog kluba Armus na Samoborskoj 225, neposredno uz koji je i skladište građevinskog materijala i tvrtka za prodaju rabljenih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21