VIŠESTRUKO OSUĐIVANI BLUDNIK

VIŠESTRUKI BLUDNIK MOLIO NA SUDU 'Nemojte me zatvoriti, ja sam bolestan čovjek, meni treba liječenje!'

Osim za bludničenja, Ivanu Feltrinu (29) sudi se i za paljenje bankomata na području Dubrave, pri čemu je PBZ-u počinjena šteta od 50.000 kuna
 Bruno Konjević / CROPIX

Višestuko osuđivani bludnik Ivan Feltrin (29) iz sesvetskog kraja, koji je od lanjskog listopada u istražnom zatvoru nakon što su ga građani spriječili u zločinu nad maloljetnom djevojčicom na stubištu zgrade u Jelkovcu, sjeo je na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zbog bludničenja i paljenja bankomata na području Dubrave.

Tužiteljstvo za njega traži bezuvjetnih 14 mjeseci zatvora, a Privredna banka Zagreb, na čiji se bankomat okomio te ga zapalio u ožujku prošle godine, potražuje 50.000 kuna odštete.

Otac u bolnici

Odgovarajući na pitanja suca Milenka Đakovića, Feltrin je rekao da je po zanimanju soboslikar, da živi s teško bolesnim roditeljima i preživljava od 800 kuna socijalne pomoći. Priznao je i da se protiv njega vodi još jedan kazneni postupak, ali da ne zna za koje kazneno djelo.

- Razumio sam pouku o pravima i smatram se krivim za bludne radnje na štetu jedne djevojke, kao i za oštećenje tuđe stvari, odnosno za paljenje bankomata.

Ujedno molim da mi se omogući psihijatrijsko vještačenje - izjasnio se o krivnji Feltrin dodajući da nema zdravstvenih problema. S obzirom na zahtjev da ga se psihijatrijski vještači koji se “kosi” s tvrdnjom da nema nikakav zdravstveni problem, sudac Đaković je od Feltrina pokušavao doznati od čega boluje i posjeduje li medicinsku dokumentaciju.

- Imam dokumentaciju od doma zdravlja, a bio sam i dva tjedna na bolničkom liječenju na psihijatriji u Vinogradskoj 2011.

Od rođenja imam mentalnu retardaciju. Dokumente mi nema tko dostaviti u zatvor jer mi je majka teško bolesna nakon moždanog udara, a prije dva tjedna i moj otac je imao moždani i trenutno je u bolnici - pojasnio je dalje Feltrin koji je u nastavku ispričao da se inkriminiranog događaja iz optužnice djelomično sjeća.

Čuvši to o “djelomičnom sjećanju”, sudac je Feltrina upozorio da je priznao krivnju za oba djela i izrazio kajanje te da priznanje mora biti potpuno iskreno i jasno, a ne da mu služi samo kako bi ishodio olakotnu okolnost i blažu sankciju.

Zaskočio s leđa

- U redu, bilo je onako kako stoji u optužnici. Pratio sam L. H. po ulici.

Zaskočio sam je s leđa i rukama uhvatio za vrat. Stiskao sam je. Zatim sam je primio za stražnjicu, a ona me nekoliko puta torbicom udarila po glavi.

Odustao sam nakratko i opet krenuo za njom kako bih je ponovno uhvatio i dirao za stražnjicu.

Nisam je imao namjeru fizički ozlijediti niti opljačkati nego sam htio zadovoljiti svoju potrebu, ali je onda djevojka iz torbice izvadila suzavac i pošpricala me po licu. Bio sam bijesan zbog cijele te situacije te bijesan na sebe pa sam zapalio bankomat.

Vapaj u sudnici

U otvor za kartice ugurao sam više papira i zapalio ih. Bankomat je gorio, a ja sam odšetao. Žao mi je i kajem se - kazao je Feltrin.

Na sučevu digresiju zna li da zbog navedenih (ne)djela tužiteljstvo za njega traži godinu i dva mjeseca zatvora s obzirom na to da je od 2009. nekoliko puta osuđivan za bludne radnje, Feltrin mu je tupog pogleda odgovorio da je to neprihvatljiva visina kazne s kojom nije suglasan uvjeravajući ga da bi i blaža kazna postigla svrhu kažnjavanja.

- Može li se kazna zamijeniti liječenjem? Meni treba liječenje u ustanovi! I nisam u mogućnosti vratiti novac banci. Nemam primanja - zavapio je Feltrin i rekao kako nema potrebe da se žrtvu L. H. nad kojoj je bludničio pozove na sud da svjedoči kako ju se ne bi dodatno viktimiziralo.

Građani ga zadržali do dolaska policije

Prošle godine u listopadu devetogodišnju školarku Feltrin je pratio po ulici sve do dolaska pred njezinu zgradu. Ušao je za njom u ulaz te nasrnuo na nju. Začepio joj je rukom usta, odgurao je u podrum, natjerao da se skine i da ga dira po intimnim dijelovima. S obzirom na to da je ona cijelo vrijeme zapomagala i pokušavala pobjeći, ne bi li sproveo svoj bolesni naum u djelo, pitao je školarku je li sama doma. Odgovorila mu je potvrdno, iako to nije bila istina. Dok se s njom, držeći je za čvrsto za ruku, manijak pokušavao kriomice popeti po stepenicama, naišao je susjed pa je dijete počelo zapomagati. U sekundi su stubište “preplavili” očajni krici. U pomoć su pritekli svi susjedi koji su Feltrina, inače autista, zadržali do dolaska policije. Od tada je u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:19