JE LI TRAŽIO ISPLATU?

VJEŠTAKINJA NA SUĐENJU MAMIĆU 'Nije moguće da se Lovren triput potpisao na isti način. Sporni dokumenti nisu mogli stići na Dinamov faks uređaj'

Dejan Lovren
 Vlado Kos / CROPIX

Potpisi s imenom Dejana Lovrena na dopisima u kojima je od Dinama tijekom 2010. godine u tri navrata tražio isplatu svoga dijela transfernog obeštećenja u Lyon potpuno su identični i rađeni su po istom predlošku te nisu ispisani na istome uređaju. Ustvrdila je to Jasna Galeković, grafologinja koju je USKOK angažirao za vještačenje Lovrenovih dopisa i potpisa, a svoje je mišljenje iz nalaza potvrdila i u utorak na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru, od kojih se niti jedan nije pojavio na ročištu.

USKOK, naime, u optužnici tvrdi da je Vrbanović s namjerom da dodatno opravda isplate dijela transfernog obeštećenja Lovrenu „sačinio više lažnih telefaks poruka, koje je Lovren u Dinamo navodno poslao s telefaks uređaja kluba Lyon, i u kojima se raspituje kada će biti isplaćena njegova potraživanja s osnova prava na 50 posto transfernog obeštećenja, i na kojima se nalaze nevjerodostojni potpisi Dejana Lovrena i netočan naziv kluba Olympique Lyon.“

- Ovdje se radi o sadržajno različitim dopisima i nije moguće da se Lovren u tri navrata potpisao na isti način. Laiku se može učiniti da se neka osoba potpisuje identično, ali mi pregledu tog materijala pristupamo tako da se mikroskopski gledaju sitni detalji u potpisu i uvijek se nađu razlike. Ovdje se u potpunosti radi o preklapanju, odnosno jedan izvorni potpis je korišten kao predložak za sva tri ova dokumenta. Međusoban odnos grafema te riječi imena i prezimena apsolutno su identični. Ne može se dva puta isto, a kamoli tri puta isto potpisati, jer uvijek postoje makar i sitne razlike, kazala je Galeković, dodavši i kako „dopisi nisu ispisani na istom telefax uređaju.“ Štoviše, odgovarajući na pitanje Ivana Stanića, branitelja Zdravka Mamića, potpuno je isključila mogućnost da su ti dokumenti stigli na bilo koji telefaks uređaj, pa tako i na onaj u Dinamu.

- Isključujem mogućnost da su ti dokumenti stigli na bilo koji telefax, jer ne pokazuju svojstva ispisa na faks uređaju. Utvrdila sam da su izrađeni pomoću pisača direktnim ispisom sa računala ili fotokopiranjem ili korištenjem nekog drugog multifunkcionalnog uređaja. To se odnosi na sve sporne dokumente, pa tako i na 14 nespornih dokumenata koje sam također analizirala. Usporedbom ispisa nespornih dokumenata sa spornim od 7. rujna 2010. došla sam do zaključka da taj dokument nije ispisan istim faks uređajem kao i nesporni dokumenti, istaknula je Galeković.

Sam Lovren je, pak, u svom svjedočenju na sudu 1. rujna iskazao da je dopise slao Zdravkovom sinu Mariju Mamiću, koji mu je bio menadžer, a u tim je dopisima pitao kada će mu Dinamo isplatiti njegov dio od transfera. Potvrdio je da je on sastavio i potpisao te dopise, ali se nije mogao sjetiti kako ih je poslao Mariju Mamiću. Odgovarajući na pitanje Vrbanovićeva odvjetnika Janjka Grlića, Galeković je kazala da je moguće da jedan potpis bude pohranjen u digitalnom obliku kao predložak.

- To na neki način u ovom slučaju i jest učinjeno, pa je isti potpis stavljen na tri dokumenta, kazala je Galeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47