OLAKOTNE OKOLNOSTI

Vrebao iz mraka: Sin HDZ-ovca Josipa Đakića pijan pregazio čovjeka pa osuđen na uvjetnu kaznu

Dokaznim postupkom je utvrđeno da je njegova namjera bila teško ozlijediti 33-godišnjaka, a ne ubiti ga
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Nakon što je optužen za pokušaj ubojstva, Hrvoje Đakić (26), sin HDZ-ova zastupnika i šefa HVIDRA-e Josipa Đakića u petak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Sutkinja Dijana Grancarić proglasila ga je krivim za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda i osudila ga na deset mjeseci zatvora sa rokom kušnje od tri godine.

Tužiteljstvo je Đakića teretilo da je u siječnju 2010. godine u trajektnom pristaništu Preko na otoku Ugljanu službenim automobilom Renault Cangoo tvrtke Zagreb trans pokušao ubiti Predraga Vukčevića (33).

Iako se dva puta u njega zaletio automobilom, udario ga je u trećem naletu nakon čega je ovaj naletio na haubu, udario glavom u staklo i pao na pod gdje je ostao ležati u lokvi krvi.

- Ono što je bilo dvojbeno u ovom postupku bila je namjera optuženika. Dokaznim postupkom je utvrđeno da je njegova namjera bila teško ozlijediti 33-godišnjaka, a ne ga usmrtiti. Osim toga optuženi Đakić je bio, kako je utvrđeno vještačenjem, smanjeno ubrojiv jer je bio u alkoholiziranom stanju - kazala je sutkinja Grancarić obrazlažući presudu kojom su mladom Đakiću osim činjenice što je otac dvoje malodobne djece, olakotne okolnosti bile njegovo izraženo kajanje i držanje pred sudom. Sud je kao otegotnu činjenicu uzeo njegovu dosadašnju osuđivanost jer je pravomoćno osuđivan radi prometne nezgode.

Incidentu u trajektnom pristaništu prethodila je svađa i naguravanje ispred diskoteke u Ugljanu nakon čega je Đakić 33-godišnjaka automobilom pratio sve do pristaništa. Na parkiralištu se pritajio, a kada je ovaj ostao na čistini, automobilom se dva puta zaletio na njega okrznuvši ga po lijevoj ruci.

Potom se zaokreno i udario ga u trećem naletu. Sudskom vijeću je kazao kako su ga tu večer u jednom kafiću u Ugljanu pretukli nepoznati muškarci. Krvav je sjeo u auto i otišao kupiti cigarete u trajektno pristanište. Nakon što je tamo vidio dvije osobe kako mu mašu pomislio je da je to dio ekipe koja ga je napala. Vukčević je međutim posvjedočio kako je u diskoteci razdvajao Đakića i drugoga muškaraca dok su se tukli, te da je u trenutku kada je krenuo na trajekt, primijetio je da ih Đakić slijedi s uključenom žutom rotacijom na službenom vozilu.

Kako je utvrđeno istragom Đakić je bio pod utjecajem od 1,28 promila alkohola. Pred istražnim sucem Borisom Babićem branio se šutnjom, a za svoju je obranu angažirao dva odvjetnička ureda; Pavlović i Kotlar i partneri.

Nalaz vještaka potvrdio Đakićevu priču

Nalaz prometnoga vještačenja Borivoja Vukelića, kojeg je tužiteljstvo ocijenilo nevjerodostojnim, potvrdilo je Đakićevu priču. Od toga da je bio samo jedan nalet, do toga da nije vozio brže od petnaestak kilometara na sat. To je dijelom potvrdio i medicinski vještak dr. Josip Škavić, koji ipak nije isključio mogućnost da je brzina bila i veća. Tužiteljstvo je zatražilo da se Đakića proglasi krivim za pokušaj ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:21