ODŠTETA

Za lom noge dobit će 173.315 kuna

 Vlado Kos / CROPIX

Zbog neispravnog brisača na kamionu na koji je upozoravao nadređene, koji je u konačnici dovelo do teškog ozljeđivanja 1991. godine, Viadukt d.d. mora isplatiti, ako je suditi prema nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, 173.315 kuna odštete uključujući i sudske troškove Miloradu Đuriću (64) iz Banje Luke. Đurić je pao s kamiona dok je pokušavao obrisati stakla poskliznuvši se s branika.

Glavom o beton

Pao je na tlo, udario glavom u beton i zadobio prijelom desne natkoljenične kosti, zbog čega su mu u zagrebačkoj bolnici ugrađene pločice i vijci. Liječenje koje je trajalo godinama nastavio je u Banjoj Luci. I dandanas šepa, noga mu je za dva centimetra kraća, Nakon pada s kamiona Đuriću je prvi pritekao u pomoć kolega Dušan Laić.

- Milorad je ležao kraj kamiona. Bio je u nesvijesti sa slomljenom nogom. Kost mu je virila iz hlača. Drugi kolege koji su vidjeli pad su mi rekli da je pao s blatobrana dok je brisao vjetrobran. Rekli su mi i da se Milorad žalio poslodavcu na brisače, ali da su mu rekli da ih popravi kasnije nakon što dostavi gorivo na trasu radnim strojevima. Svakodnevno se nešto kvarilo što se moralo popraviti, a usprkos tome posao se morao obaviti - zaključio je Laić.

O ozljeđivanju od prije 25 godina posvjedočio je i sam Đurić, koji je kobnog dana zadužio TAM cisternu kako bi odvezao gorivo na određenu lokaciju.

- Po mojoj procjeni teretno vozilo je bilo neispravno jer nije imalo ljestve za bacanje crijeva poklopca motora niti su radili brisači, a bili su potrebni jer je padala kiša. Ni jedan ni drugi rukohvat za penjanje nisu postojali. Na kraju sam, dok sam ga brisao, pao na beton i teško se ozlijedio - prisjetio se Đurić.

Spor i u Banja Luci

Janevski je u sudnici objasnio da sam pad nije vidio i pritom istaknuo kako vozilo kojem ne rade brisači nije ispravno te nema što raditi na cesti.

- Vozači nisu smjeli voziti ako su vozila bila u kvaru. Ne sjećam se prijave kvara, a pretpostavljam da je na kamionu trebao biti rukohvat za penjanje i čišćenje brisača - objasnio je Janevski.

Viadukt je pokušao osporaviti tužbu zbog apsolutne zastare. Sukladno Zakonu o obveznim odnosima zastara ne teče u vrijeme rata, a sud je utvrdio i da je Đurić još 90-ih pokrenuo postupak u Banjoj Luci, ali je prekinut jer je sjedište Viadukta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:50