NASILJE U REMETINCU

ZAGREPČANIN KOJI JE GODINAMA DRŽAO MRTVU MAJKU U STANU ZAVRŠIO U BOLNICI Tukli su me u ćeliji, prošao sam agoniju kao u Letu iznad kukavičjeg gnijezda

Pet dana su me tukli u sobi 44, na III. zatvoreničkom odjelu Remetinca Emra O. (24), Neven V. (28), Filip Š. Č. (24) i Ivica E. (58). Ni sam ne znam zašto. Bila su četvorica i bila je to jedna čudna grupa muškaraca sa svojim kompleksima.

Lihvar i lopov

Jedan od njih je lihvar i lopov i on je bio kolovođa zlostavljanja, a drugi su ga slušali. Iz ćelije se izvan, na hodniku, to maltretiranje ništa nije čulo, a ja se nisam usudio odmah prijaviti to fizičko i seksualno zlostavljanje. Na kraju jesam, rekao je sredinom prosinca prošle godine pravosudnim policajcima u zatvoru Remetinec pritvorenik Tibor Novak (60), optužen da je četiri godine u stanu čuvao tijelo mrtve majke Adele (87), počinivši čak tri kaznena djela. U zatvorskoj bolnici su mu utvrđene teške ozljede: prijelom rebara, izljev krvi u mozak i hematomi, a početak suđenja će dočekati pritvoren unatoč molbi da mu se omogući priprema obrane na slobodi jer je pritvorsku agoniju usporedio s filmom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”.

Prvi koji su se zainteresirali za nestalu umirovljenicu Adelu bili su njezini susjedi koje je Tibor vješto držao u zabludi, godinama tvrdeći da spava, pa da ju je smjestio u starački dom, pa da je umrla i da je pokopana u Đurđevcu u obiteljskoj grobnici. Priču je nekoliko puta mijenjao i policajcima kad je slučaj mrtve žene koja je bila četiri godine u stanu isplivao u javnost. Nedavno je protiv njega potvrđena optužnica, a tužiteljstvo za njega traži tri i pol godine zatvora.

Majka bila svetinja

- Majka mi je bila svetinja. Kad je izašla iz bolnice, brinuo sam o njoj prema svojim mogućnostima. Maksimalno, ali ne i savršeno. Planirao sam je poslati u toplice, a onda smjestiti negdje na skrb. Iz kuće nisam izbivao više od nekoliko sati. Stalno sam brinuo da majka pokraj sebe ima dovoljno vode i kekse. Spremao sam joj jušna jela jer nije imala zube. Ne znam od čega je umrla, ali mislim da je od srca. Teško mi je definirati sve ovo. Njezina smrt mi je bila šok. Ne mogu opisati taj osjećaj kad sam ostao sam. Osjećao sam se tako da mi je bilo draže da majka bude uz mene nego negdje drugdje. Bio sam joj privržen i to me posebno motiviralo da je pokopam s odmakom. Jer ovako je ona, iako mrtva, ipak bila tu pokraj mene - rekao je istražiteljima Novak za kojeg su stručnjaci tijekom vještačenja rekli da je iznadprosječno inteligentan, narcisoidan, s nižim pragom tolerancije, osebujan, da preuveličava vlastite vrijednosti te da je orijentiran samo na sebe i vlastite interese. U jednom trenutku Novak je otišao na odsluženje jednogodišnje kazne, a nakon izlaska bilo mu je, napominje, još teže. - Vratio sam se kući. Nije bilo ni struje ni novca. Hranio sam se u udruzi. Imao sam puno dugova i blokiran račun. Stan je bio u groznom stanju.

Koliko god to bilo bizarno, radije sam izabrao da je mama uz mene, nego da je ne mogu pokopati kako treba. Zato nisam prijavio smrt. U sobi gdje je umrla nisam ništa dirao. Na vrata sam stavio lokot, a onda sam imao radove u ostatku stana. Alkohol je imao veliko značenje nakon smrti.

Alkoholne pare

Pio sam više od litru i pol na dan. U alkoholnim parama nije mi izgledalo sve tako strašno. I smrtni list sam napravio pijan, i dijete bi vidjelo da je neuspjela imitacija - kazao je još Novak, napominjući da smrtni list nije krivotvorio, nego ga je izradio samo kako bi ga mogao pokazati curi. Majčinu mirovinu, inače, nije dirao, a na račun joj je sve te godine sjedala samo trećina zbog maksimalnog minusa.

- Brat mi je umro na porodu. Volio sam što sam jedinac jer nisam morao dijeliti igračke. Majka je bila odgojiteljica u vrtiću, a otac učitelj. U Cambridgeu sam se oženio i 1988. dobio sina kojem sam pisao da mi pomogne financijski, ali je rekao da ne može jer se oženio, da ima izdatke i da vraća stipendiju - zaključio je Novak, profesor povijesti i umjetnosti te turistički djelatnik.

Kosti u pidžami

Njegove partnerice posjećivale su ga u stanu dok je njegova majka bila već mrtva. Jedna od njih prisjetila se studenoga 2012. kad je njezin sin otišao k Tiboru u stan i osjetio nelagodu.

- U mraku je pokušavao ući u sobu Tiborove majke, ali nije uspio. Osjetio je neugodan miris i rekao da se možda baki nešto dogodilo. Potom sam ja otišla do stana i pokušavala ući u tu sobu. Nisam mogla jer su vrata bila vezana nečim. Uspjela sam razaznati stopalo. Bilo je tamne boje.

Zvala sam Tibora da zove mrtvozornika, a on mi je rekao da stiže i da ništa ne diram. Navečer mi je pojasnio da je došla policija, da su odnijeli mamu i da će biti pokopana. Rekla sam mu da mi javi za pogreb, ali nije to učinio - opisala je Tiborova bivša partnerica koja je doznala da je Tibor u zatvoru. Od Adele ostale su samo kosti u pidžami.

Dobio godinu dana zatvora zbog prijevare Generalturista

Tibor Novak dok je pokušavao preboljeti smrt majke i dostojno je pokopati bio je na odsluženju kazne. Optužnica općinskog državn og odvjetništva ga je teretila da mu je od 2. listopada 1997. do 25. ožujka 1998. u Velikoj Britaniji kao direktoru tvrtke Phoenix Tours Ltd, čiji je vlasnik Generalturist iz Zagreba, u tri navrata Generalturist uplatio novac na račun. Prvo je na račun tvrtkeuplaćeno 50.000 funti, zatim 49.000 funti i još jednom 50.000 funti. Novac, iako je znao da nije namijenjen njemu, podigao je s računa i zadržao za sebe, oštetivši Generalturist za 149 tisuća funti, odnosno 1,4 milijuna kuna. Prvostupanjskom presudom Novak je u prvostupanjskom postupku osuđen na uvjetnu kaznu, no Županijski sud je presudu preinačio u godinu bezuvjetnog zatvora. Uhićen je po tjeralici u lipnju 2013. godine jer je izbjegavao kaznu zatvora, a sa odsluženja kazne je uvjetno otpušten 19. travnja 2014. godine. Policija ga je u nekoliko navrata tražila na adresi u Brozovoj, gdje je konačno i nađen i odveden na izdržavanje zatvorske kazne. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:35