UBOJSTVO U SPLITU

ZAŠTO JE SREDNJOŠKOLAC I BUBNJAR HARDCORE BENDA USMRTIO MLADIĆA NASRED ULICE Zbog nekoliko psovki i udaraca svom je vršnjaku zario skakavac u srce

 Vojko Bašić / CROPIX

Osamnaestogodišnji K. G. K. iz Splita priveden je u ponedjeljak ujutro na Županijsko državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu za ubojstvo svog vršnjaka Gorana Vidića u subotu navečer kraj hotela Marjan na splitskoj Zapadnoj obali.

Osim njega, zbog sumnje da mu je pomagao nakon ubojstva u prikrivanju tragova, priveden je i 18-godišnji L. Š. iz Splita. Kako smo neslužbeno doznali, mladić osumnjičen za ubojstvo branio se na ispitivanju šutnjom. Obojica privedenih pritvoreni su na mjesec dana, a odbijena je jamčevina mladiću osumnjičenom za ubojstvo u iznosu od milijun kuna. K. G. K. je svog vršnjaka usmrtio ubodom nožem tzv. skakavcem dužine oštrice šest centimetara izravno u srce. Nakon što ga je ubo, njegov prijatelj mu je pomogao da pobjegne, a K. G. K. policija je uhitila u stanu.

Što je bio 'okidač'

Što je bio “okidač” koji je naveo dosad neosuđivanog, mirnog i povučenog mladića koji se bavio glazbom i svirao bubanj u progressive post - hardcore bendu The Peace in Aachen, da pokojnom Goranu zada smrtonosnu ranu? To je još uvijek tajna, barem javno.

Verbalni sukob

Jedan od svjedoka incidenta policiji je ispričao da su ubijeni Goran Vidić i njegov prijatelj R. Ž. stali automobilom ispred hotela kako bi popričali s nekim prijateljima jer da je navodno bila dogovorena nekakva tučnjava. Malo su glasnije pričali, a onda je do Goranova prijatelja došao neki mladić i počeo mu psovati majku. Nakon što su se verbalno sukobili, navodno nasrtljivi momak uhvatio je R. Ž. za vrat. On ga je potom odmaknuo od sebe i udario nogom u glavu, a potom je tog istog mladića Goran Vidić udario nogom. U tom trenutku navodno je K. G. K. prišao Vidiću i ubo ga nožem u srce i on je iskrvario na putu do bolnice.

Prema jednoj od priča, osumnjičeni K. G. K., učenik splitske srednje Komercijalno-trgovačke škole, već je otprije bio poznat kao problematičan.

- Prestrašno! A moglo se reagirati i tog dečka na vrijeme izliječiti od svih njegovih problema... Naime, poznajem ga jako dobro, zajedno idemo u razred... stalno su se dešavali nekakvi konflikti gdje bi on sam bio protiv cijelog razreda... i naravno, stručna služba Komercijalno-trgovačke škole je utvrdila kako je kriv cijeli razred, a nikada on... Naprosto on je umjetnik, a ne idiot... Kada se prijavilo da nosi u torbi alkohol, nož, bokser, mi smo bili ludi, nikad on to ne bi napravio... Moglo se spriječiti! Gorane, počivaj u miru - napisala je u svom komentaru na Facebooku jedna od učenica spomenute škole.

Žrtva s dosjeom

Ravnatelj prozvane škole Velimir Ćurčija pojašnjava da ne želi komentirati objave s društvenih mreža koji nemaju veze s istinom.

- Detalje o učeniku ne smijem i ne želim iznositi javno. Svakom, pa i najmanjem incidentu posvećuje se velika pažnja i nikad se ništa ne ostavlja otvoreno. Sve stručne službe rade vrlo predano - rekao nam je ravnatelj Ćurčija. Iako se ni sa čim ne može opravdati ovaj čin, doznali smo da je i ubijeni mladić bio problematična vladanja. Samo mjesec dana nakon što je napunio 18 godina, u travnju ove godine, na Općinskom sudu u Splitu bio je osuđen zbog iznude 13 tisuća eura od maloljetnika. Upravo su on i njegov prijatelj R. Ž., koji je te kobne subote bio s njim kraj hotela Marjan, kao maloljetnici iznudili od svog vršnjaka tih stotinjak tisuća kuna i doveli ga praktično do psihičkog sloma. Osuđeni su svaki na po dvije godine pridržaja odnosno uvjetne kazne za maloljetnike.

Nedovršeni hotel Marjan, ispred kojeg se ovog vikenda dogodilo stravično ubojstvo 18-godišnjaka, postao je okupljalište splitskih tinejdžera. U ruševinu od objekta mladi nesmetano ulaze jer ga mjesecima nitko ne čuva, i to, kako doznajemo, zbog nedostatka sredstava. Hotel na reprezentativnoj Zapadnoj obali bio je u vlasništvu tvrtke Adriatic, bivšega gradonačelnika Željka Keruma, koja je prije nekoliko godina završila u stečaju. Zoran Miletić, stečajni upravitelj zadužen za hotel Marjan, ističe kako je svjestan da hotelom svakog vikenda prolaze horde mladih, a samo dan prije tragičnog slučaja zvao je policiju da ispred objekta pojača patrole...

- To je vjerojatno i zabilježeno - zvao sam, dakle, u petak navečer, malo iza 19 sati, Prvu policijsku postaju da ih upozorim da se tamo okuplja veća grupa maloljetnika. Kakvo su oni tamo stanje zatekli kad su došli i jesu li intervenirali, ne znam, no siguran sam da su reagirali po mom pozivu, kao i pet dana prije toga. Zaštitarska služba više, nažalost, ne čuva hotel jer novca za ovu namjenu u stečajnoj masi nema, a tvrtki koja je do 14. srpnja bila angažirana na tom poslu vjerovnici su ostali dužni nekoliko stotina tisuća kuna. Alarmirao sam tvrtke koje imaju založno pravo na Marjan. Iz Hete su mi, međutim, odgovorili da novca nemaju, dok se iz Adria Resortsa nikad nisu službeno očitovali. Nemogućnost adekvatne zaštite imovine problem je, prema njegovim riječima, u gotovo svim stečajevima, a ne postoji ni nekakav sudski fond iz kojeg bi se “posudila” sredstva do okončanja postupka - objašnjava stečajni upravitelj Zoran Miletić, koji napominje da ne postoji propis koji bi natjerao vjerovnike na plaćanje zaštitara. (Linda Perić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:21