SUĐENJE DVOJICI TAKSISTA

ZAUSTAVILI UBEROVCA, DEMOLIRALI MU AUTO I ZAPALILI GA MOLOTOVLJEVIM KOKTELOM Taksisti Dureks i Dado na sudu: 'Ne smatramo se krivima!'

Ivan Kordić (lijevo) i Damir Lučić (desno) u sudnici Općinskog kaznenog suda tijekom jučerašnje rasprave
 Ranko Šuvar / CROPIX

Godinu dana nakon što je ispred zagrebačkoga Filozofskog fakulteta skupina maskiranih mladića u divljačkom pohodu opkolila, demolirala i zapalila Citroën C4 u kojem je sjedio Uberov vozač Marin G. iz Velike Gorice, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje dvojici taksista, Damiru Lučiću (29) i Ivanu Kordiću (34), za koje tužiteljstvo traži po godinu dana zatvora.

- Ne smatramo se krivima! - rekli su složno sucu Milenku Đakoviću. Tijekom uzimanja generalija od obojice okrivljenih Lučić je rekao da radi u vlastitom taksi obrtu u kojem zarađuje od 4000 do 6000 kuna mjesečno i da nema imovinu. Kordić je, pak, pojasnio da mu je nadimak Dureks, da ima suprugu i troje djece, da radi u vlastitom obrtu za 3000 kuna i da posjeduje stan i auto.

Snimile ih kamere

Osim oštećenog Marina G., na suđenju će biti saslušana još dvojica svjedoka, a s obzirom na to da će biti pročitana sva prikupljena materijalna dokumentacija, Lučićev odvjetnik Gordan Preglej je predložio da se pribavi spis od Kriminalističke policije PUZ-a jer se kao jedan od dokaza navodi i analitička obavijest, a prema članku 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, za to je potrebno odgovarajuće odobrenje.

Podsjetimo, dva tjedna nakon incidenta koji se zbio 27. rujna 2016., a nakon sati i sati provedenih u pregledavanju prikupljenog materijala s videonadzora na zgradama Hypo centra, Fakulteta strojarstva, ljekarne Vaše zdravlje, ispred Autobusnog kolodvora Zagreb, na gradskim raskrižjima... policija je uhitila četiri osobe, no nakon kriminalističkog istraživanja kazneno su prijavljeni samo Lučić i Kordić koji su u prostorijama tužiteljstva porekli zločin. Lučić se nekoliko sati prije huliganskog čina ulogirao na Uber aplikaciju, a oko inkriminiranog vremena u sitne noćne sate optuženi su komunicirali telefonom.

- Iako nisam ozlijeđen, život mi je bio ugrožen! Kritičnog dana sjedio sam u Citroënu C4 u vlasništvu Gorana Z., za kojeg sam radio kao taksist. Čekao sam preko Uber aplikacije da mi jave za vožnju. Sjećam se, bilo je 1.30 sati u noći kada je autu prišlo više nepoznatih osoba koje su ga počele razbijati. Bilo ih je više od troje, ali ne znam koliko.

Bili su maskirani

Čuo sam da ih je bilo ukupno šest. Bili su odjeveni u tamnu odjeću, a na glavama su imali fantomke. Kad su razbili stražnje desno bočno staklo na vratima, izašao sam iz auta. Jedan od napadača u rukama je držao nešto zapaljeno, a drugi mi je probušio gumu na autu. Iskreno, okrivljene poznajem od ranije radi posla kojim se svi bavimo. I dapače, s njima sam u dobrim odnosima. No tko su napadači, ne znam jer su bili maskirani i neprepoznatljivi - ispričao je u ODO-u žrtva huligana Marin G. Naglasio je pritom da, iako vozi za Uber, takav način taksiranja smatra nepoštenom konkurencijom prema ostalim taksistima.

Lučić je u taksi krugovima poznat po nadimku Dado, a Kordića zovu Durek ili Dureks. I uglavnom odrađuju noćne vožnje.

Podsjetimo, napad se dogodio 27. rujna u 1.35 sati, kada je skupina palicama počela razbijati stakla Citroëna i lupati po karoseriji, a kad su razbili stražnje vjetrobransko staklo i ono na desnim stražnjim vratima, kroz otvor su ubacili bengalku i razrezali gumu. Vatra je u sekundi “pojela” automobil, napadači su otrčali prema Slavonskoj, a prestravljeni je vozač pukom srećom ostao neozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:54