NISKA KAZNA ZA SUPRUŽNIKE

Žrtvi koju su ucjenjivali snimkama gay seksa moraju vratiti 126.000 eura

Ksenija Šegon (lijevo) i Emanuel Šegon (u krugu)
 Novi list/EPH

Ksenija Šegon (47) osuđena je na deset mjeseci zatvora, a njezin suprug Emanuel Šegon (44) na osam mjeseci zbog toga jer su godinama ucjenjivali 60-godišnjeg muškarca iz Rijeke te od njega, prijeteći da će objaviti fotografije i videosnimke kompromitirajućeg seksualnog sadržaja, iznudili ukupno 182.000 eura.

Kaznu im je jučer odredila sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol, predsjednica sudskog vijeća Općinskoga suda u Rijeci, nakon što su saslušane završne riječi tužiteljstva i obrane, a ponovno je kratki iskaz dao i sam oštećenik koji je razjasnio dinamiku isplate novca. Kako je ustanovljeno, prvih 56.000 eura isplatio im je dobrovoljno, kao pozajmicu, a rekao je da su mu i za taj dio rekli da mu “ako im ne isplati više, neće ništa vratiti, a da si s tim papirom (ugovorom o zajmu, op. a.) može obrisati guzicu”.

Ukinut pritvor

Nakon toga, pod prijetnjom objave snimaka isplatio im je ostatak novca, zbog čega je prodao stan, automobil i zemljište te podigao dva kredita. Prema nepravomoćnoj presudi, Šegoni će mu morati isplatiti 126.000 eura, a za prvih 56.000 oštećenik upućen u parnični postupak mora ih dakle privatno goniti.

S objavom presude Šegonima je ukinut pritvor u kojem su boravili od uhićenja 18. studenoga prošle godine, a ti pritvorski dani uračunati su im u kaznu te će na slobodi boraviti do pravomoćnosti.

Kako je objasnila sutkinja, kazna za ovakvu vrstu iznude kreće se od jedne do maksimalno deset godina zatvora, no Šegonima su kao olakotne okolnosti uzeti dosadašnja neosuđivanost i činjenica da imaju maloljetnog sina. Također, Emanuelu je išlo u prilog i to što je dao svoj doprinos Domovinskom ratu.

Želio ga je kad bi popio

Kod iznošenja završne riječi, za obranu je bio sporan moment to što pretragom fotoaparata nisu pronađene videosnimke ni fotografije kojima su Šegoni svoju žrtvu ucjenjivali, prijeteći da će ih pokazati njegovim prijateljima i kolegama na poslu. Također, 60-godišnjak te snimke nikada nije vidio niti je točno mogao reći što je na njima zabilježeno. Na snimkama je, navodno, scena u kojoj 60-godišnjak Emanuela Šegona dira po spolovilu. Sam je Emanuel Šegon tijekom suđenja odlučno negirao da takva snimka uopće postoji, jer do seksualnog kontakta između njih dvojice, tvrdi, nikada nije došlo iako je, prema njegovu svjedočenju, oštećenik, kada bi popio alkohol, imao takvih tendencija.

Tužiteljstvo je međutim tvrdilo da je, unatoč tome što snimke nisu pronađene, kod oštećenika stvoren strah uslijed prijetnji od njihove objave, zbog kojeg je Šegonima i isplaćivao silni novac. Sve su to u svojim svjedočenjima potvrdili i žrtva i članovi njegove obitelji. Šegoni su pak u svojim obranama tvrdili da im je novac davao dobrovoljno, kao posudbu koju su mu namjeravali vratiti kad prodaju obiteljsku kuću Ksenijine majke u Novom Vinodolskom i kad se Emanuel, po struci pomorac, stalno zaposli za dobru plaću.

Poput obitelji

Poznanstvo Šegona i žrtve, utvrđeno je u sudskom postupku, krenulo je tijekom 2009. godine, kad je Ksenija kod 60-godišnjaka, inače samca, počela raditi kao spremačica, za što ju je i plaćao. Vrlo brzo nakon toga stupili su u intimne odnose, za što je njezin suprug Emanuel, kako je sam priznao, znao, a jednom je, tvrdi, i sam prisustvovao njihovu seksu.

Šegoni su tijekom suđenja govorili da je trojac bio kao obitelj, da su zajedno išli na izlete, izlazili u kafiće, slavili rođendane i blagdane te da je oštećenik i sam želio da s novcem koji im je posudio kupe stan njihovu sinu. Ksenija Šegon tvrdila je da su problemi krenuli 2012., kad je prijateljstvo nakratko bilo prekinuto, a žrtva ju je molila da joj se vrati, da se nastave viđati te je, nakon što je do toga došlo, supružnicima nastavio posuđivati novac na dobrovoljnoj bazi.

Stan za sina

No osim što su oštećenik i njegova obitelj tvrdili suprotno, svakako im nije išla u prilog činjenica da je 60-godišnjak rasprodao sve što ima, morao preseliti u kuću kod brata te podigao dva kredita koja još i danas otplaćuje.

Prema njegovim riječima, kad se obračunaju kamate na kredite, iznos za koji je oštećen premašuje 200.000 kuna.

Priča o pozajmicama i “prijateljstvu s povlasticama” međutim nije prošla pred sudskim vijećem te je ipak donesena osuđujuća presuda. Osim 126.000 eura koje moraju vratiti sudskom odlukom, imaju još i po tisuću kuna sudskih troškova, a čeka ih, po svoj prilici, i privatni spor za prvih 56.000 eura.

Oboje su trenutno nezaposleni, a Emanuel je tvrdio da je od nove godine trebao početi raditi na platformi za jednu kompaniju za plaću od oko 6000 dolara mjesečno, s čim je namjeravao početi vraćati posuđeni novac. Posao mu je, međutim, osujetilo uhićenje i boravak u pritvoru. Gotovo sav novac koji su dobili od žrtve navodno su potrošili na kupnju stana na ime svojeg djeteta i njegovo renoviranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:52