PALA JE ODLUKA

DAVOR IVO STIER VIŠE NIJE MINISTAR VANJSKIH POSLOVA! 'Podnio sam ostavku na mjesto šefa diplomacije da se mogu posvetiti poslu tajnika i zastupnika'

Stier više nije ministar vanjskih i europskih poslova. Kaže da je to sam tražio, kako bi mogao bolje obavljati posao tajnika stranke.
 CROPIX

Davor Ivo Stier u ponedjeljak je održao press konferenciju na kojoj je objavio odluku o kojoj se šuškalo još od novoostvarene suradnje između HDZ-a i HNS-a. Najavio je 'novu fazu' koja čeka njega i Vladu, a zbog koje je, kako kaže, sam predložio premijeru Andreju Plenkoviću da nađe drugu osobu za njegovu funkciju u Ministrarstvu vanjskih i europskih poslova.

- Vrijeme je za novu fazu u hrvatskoj vanjskoj politici. Danas ću pojasniti što znači nova faza. Prije tjedan dana od premijera sam tražio da u ovoj novoj fazi imenuje novu osobu na čelu Ministarstva. Osim stabilnosti, Vladi treba i funkcionalnost. Isto tako je potrebno jačati i demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima, a moja je procjena da to mogu učiniti najbolje kao politički tajnik HDZ-a i kao zastupnik - rekao je.

Dodao je da je od premijera prošli tjedan tražio da imenuje novu osobu na čelo Ministarstva, ali je Plenković to odgodio dok se ne vrati sa službenog puta u New Yorku, "da se izbjegnu pogrešne interpretacije o tome da ne podržavam HDZ ili premijera Plenkovića".

Njegov odlazak znači da bez ministra ostaje resor vanjskih i europskih poslova, a Vlada gubi i jednog potpredsjednika.

- Želim se zahvaliti svim djelatnicima i djelatnicama, posebno državnim tajnicama i dužnosnicima. Ako bih trebao rezimirati poruku, rekao bih ovo: nova zadaća koja je preda mnom je ono što sam zajedno s Andrejom obećao na unutarstranačkim izborima. Vrijeme je da uvedemo načelo jedan član, jedan glas na svim razinama, i vjerujem da bi to trebale uvesti sve stranke. Svi članovi HDZ-a moraju imati pravo izabrati ljude koji donose ključne odluke za stranku, ali u za Hrvatsku - zaključio je pressicu, i nije odgovarao na novinarska pitanja.

Mediji: Stier već kuvertirao ostavku, pa otišao u New York

Stier je prošloga ponedjeljka, dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, prije nego što je otputovao u SAD, kuvertirao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, kao i na dužnost političkog tajnika HDZ-a, objavio je Novi list u subotu. Razlog je bila Plenkovićeva nakana da HNS uvede u Vladu, što je bila kap koja je prelila čašu Stierova nezadovoljstva premijerovim političkim potezima.

On je napisao ostavku, ali je nije htio objaviti prije povratka iz New Yorka gdje je sudjelovao u raspravi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o izvještaju predsjednika Haškog suda Carmela Agiusa. No, kad se Stier u četvrtak vratio u Hrvatsku obavio je još jedan razgovor s Plenkovićem i potom povukao ostavku, a plan mu je inače bio da ubuduće bude samo saborski zastupnik parlamentarne većine.

Izvor za Jutarnji: Stier je stranci rekao da nije spreman za Vladu u kojoj je HNS

Upućeni član HDZ-a ispričao je ranije za Jutarnji list kako je Stier u stranci izjavio kako “nije spreman biti u Vladi u kojoj je HNS”.

- Tada se još nije ni znalo da će se HDZ dogovoriti upravo s HNS-om. Logično je da Stier sada traži način za uzmak. Hoće li zbog toga sada biti većih problema, ne znam. Nekako mi se čini da bi Stier prije mogao dati ostavku na mjesto političkog tajnika, čime se, zapravo, zbog obaveza u Ministarstvu i nije previše bavio. Mislim da više nema ambicija biti politički tajnik - procijenio je naš sugovornik moguće Stierove poteze. Cijeli intervju pronađite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:05